Cassandra Clare: Az árnypiac kísértetei || Blogturné Klub

by - február 26, 2020


Fülszöveg

Az ​árnypiac tündérek, vérfarkasok, boszorkánymesterek és vámpírok találkozóhelye.
Az alvilágiak mágikus tárgyakat adnak-vesznek, sötét üzleteket kötnek, és a nephilimek elől gondosan rejtegetett titkokat rebesgetnek. Két évszázadon át rendszeresen megfordult itt más is – egy vendég a Csontvárosból, az árnyvadászok világának szívéből. Néma testvérként Zakariás a nephilimek törvényeire megtartására esküdött fel. Valaha azonban Jem Carstairs néven árnyvadász volt, örök szerelme pedig egy boszorkánymester, Tessa Gray. Jem az évek hosszú során számos város árnypiacán keres egy relikviát a múltból.
Kövesd Jemet, és miközben az eseményekhez az árnypiacokon zajló sötét ügyletek szolgáltatják a hátteret, olvashatsz Anna Lightwood kudarcra ítélt szerelméről, Matthew Fairchild nagy bűnéről és Tessa Gray tetteiről a világháborúban.
Valentine Morgenstern vásárol egy lelket a piacon, az ifjú Jace Wayland pedig szerető otthonra lel.
Valahol, valamelyik piacon lapul egy elveszett örökös, de találkozhatunk egy hőn szeretett kísérlettel is, és kiderül, hogy senki nem mentheti már meg azt, aki eladta a szívét. Még Zakariás testvér sem.
Mélyedj el a Árnyvadász Akadámiában megismert szereplők személyes történetében!

Szerzők: Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Kelly Link, Robin Wasserman
Sorozat: Árnyvadász univerzum
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Év: 2019
Oldalszám: 648
Eredeti cím: Ghosts of the Shadow Market
Eredeti megjelenés: 2019
Fordította: Kamper Gergely
Műfaj: novella, fantasy, ifjúsági

Témák: #lowfantasy #urbanfantasy #LMBTQ #kortárs

Linkek: moly | goodreads | megrendelés | beleolvasás |Szerintem

Eleinte egyáltalán nem szerettem volna belefolyni az Árnyvadász univerzumba. A Csontvárosból készült filmet, illetve a Végzet ereklyéi könyvekből forgatott sorozatot megnéztem és szerettem, ám tudtam, hogy könyvformában nem nyeri majd el a tetszésemet. Tavaly ősszel azonban engedtem a nyomásnak, és belekezdtem. Nem kellett volna...

Annak azonban, hogy a Végzet ereklyéi sorozatot legszívesebben felgyújtanám és kivágnám az ablakon soha nem venném többet a kezembe, a szereplői az oka, élen a hihetetlenül irritáló Clary Frayjel/Fairchilldal. Maga a világ viszont szimpatikus, ezért elhatároztam, hogy adok neki még egy esélyt, és belevágok a többi sorozatba (Pokoli szerkezetek, Gonosz fortélyok stb.), hátha azok számomra is élvezhetőek. Majd jött ez a lehetőség, hogy a Blogturné keretein belül elolvashatom ezt a frissen megjelent, és egyébként csodálatos rajzokkal illusztrált novellagyűjteményt, és nem haboztam.

Igazából kellett volna: hiba volt ilyen hamar bevállalnom. Mivel nem járok még olyan mélyen az Árnyvadász univerzumban, nem ismerem a szereplőket, a családokat, a rokoni kapcsolatokat, így nagyon nehéz volt követni a fonalat olvasás közben. Szerettem volna élvezni, érdekesnek találom a helyszínválasztást, és tetszik a főszereplő személye is, ám úgy éreztem magam olvasás közben, mint egy idegen, akinek semmi keresnivalója nincs az árnypiacon.

Annyit viszont elmondhatok, hogy imádom a koncepciót. A történet középpontjában Jem Carstairs áll, akinek a Néma Testvérré válását követhetjük végig a történetek során. A Végzet ereklyéiből őt már ismerhetjük Zakariás testvérként, ahol kifejezetten titokzatos, de kedvelhető alak volt, akiről lerítt, hogy sokkal emberibb, mint a többi Néma Testvér. Imádtam, hogy ezekben a novellákban jobban kifejtették az ő történetét, ezzel jobban megismertetve az olvasókkal őt magát és a hátterét is.

Összességében Az árnypiac kísértetei egy kalandokban gazdag olvasmány, ahol az Árnyvadász univerzum rajongói újra találkozhatnak a már jól ismert és kedvelt karakterekkel.

Értékelés

Ezt a kötetet most kivételesen nem értékelem csillagosan. Nem tartanám korrekt dolognak úgy, hogy nem volt számomra teljesen élvezhető, és ezért nem tudok objektíven pontozni. Később mindenképpen szeretnék tenni vele egy újabb próbát, mikor már túl vagyok a többi Árnyvadász köteten, hátha úgy több mindent megértek a történetekből.


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki túl van már néhány Cassandra Clare köteten, és szeretne még egy kicsivel többet kapni az Árnyvadász univerzumból.Tavaly a Könyvmolyképző kiadó gondozásában megjelent az árnyvadász novellákat tartalmazó gyűjtemény, Az árnypiac kísértetei - szimpla és különleges, illusztrált kiadásban egyaránt. Tarts a bloggereinkkel, és nyerj egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

A novelláskötet az Árnyvadász univerzum már jól ismert karaktereit mutatja be részletesebben. Mindez a Végzet ereklyéi sorozatból nőtte ki magát, így a játékban erre fókuszálunk. Feladatotok, hogy kitaláljátok, mely kötetből származnak az idézetek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Szóval, ha nincs egészen telihold, csak kicsit érzed farkasnak magad? – kérdezte Clary.
– Mondhatjuk.
– Hát akkor nyugodtan dugd ki a fejed a kocsi ablakán, és lógasd ki a nyelved, ha úgy tartja kedved!
Luke elnevette magát. – Vérfarkas vagyok, nem golden retriever.

Állomáslista

02.26. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

You May Also Like

0 megjegyzés