Rosella Postorino: A ​Farkas asztalánál

by - szeptember 21, 2020


Általában tartózkodom a II. világháború témakörét boncolgató könyvektől, de Rosella Postorino írása mellett egyszerűen képtelen lettem volna szó nélkül elmenni. A Farkas asztalánál egészen új aspektusból dolgozza fel az eseményeket: eleve ritkán szemlélhetjük azt a németek szemszögéből, ráadásul ebben olyan szereppel találkozunk, amelynek korábban a létezéséről sem igen hallhattunk.

A könyvet egy Margot Wölk nevű német hölgy története inspirálta, aki huszonévesen, 1943-ban lett Adolf Hitler 15 előkóstolójának egyike. A feladatuk az volt, hogy teszteljék, nem került-e méreg a Führer valamelyik ételébe. A háborút valószínűleg egyedül Margot élte túl a csapatból - ami annak köszönhető, hogy időben el tudott menekülni a szovjetek elől -, és ő is csak 2014-ben, 96 éves korában beszélt először a munkájáról. Sajnos mire Rosella Postorino interjút készíthetett volna vele, Margot elhunyt, így a történetét csupán fikció formájában dolgozhatta fel.

A Farkas asztalánál főszereplője Rosa Sauer, aki szülei elvesztése és a férje seregbe való bevonulása után az apósához és az anyósához költözik, vidékre. Egyik nap egy SS tiszt kopogtat az ajtaján, hogy tájékoztassa: beválasztották aközé a 10 nő közé, akik minden nap, a saját életük kockáztatásával tesztelni fogják Hitler ételeit, mivel ők sokkal inkább feláldozható bábuk a sakktáblán, mint a nagy Führer. Ha az étkezés után 1 órával sem estek még holtan össze, hazamehetnek, ha pedig igen, nos… A családjukat kárpótolhatja a gondolat, hogy az életüket adták Németországért. Rosának tehát innentől kezdve már nem csupán a személyes problémáival, vagyis a férje hiányával és az erkölcsi dilemmáival, de az állandó társául szegődött halálfélelemmel is meg kell birkóznia.

A kötet erőssége egyértelműen a nem mindennapi történet. Én magam korábban még csak a létezésükről sem hallottam az előkóstolóknak a világháború kapcsán, pedig ugyanúgy áldozatai voltak ők is a rendszernek, mint például a haláltáborba hurcolt zsidók. Hiába térhettek haza a nap végén, és hiába ehettek bőséges, finom ételt még a nélkülözéstől terhes időszak közepén is, állandó bizonytalanságban éltek.

Erre a belső vívódásra erősít rá a különleges narráció is. Rosa többségében tárgyilagosan, érzelemmentesen beszéli el az eseményeket, kicsit úgy, mintha biztonságos távolságból szemlélte volna a dolgot. Nem véletlen ez a stílus, hiszen egyrészt ebben az időszakban különösen kellett figyelni arra, mit és hogyan mond ki az ember, másrészt a háború miatt már kialakult benne egyfajta beletörődés. Bevallom, ez az elem volt az oka annak, amiért teljesen beleszerettem a regénybe. Korábban olvastam már ehhez hasonló módon megfogalmazott könyvet, és bár a címe egyszerűen nem akar eszembe jutni, abban egészen biztos vagyok, hogy már akkor is imádtam ezt a stílust.

Összességében A Farkas asztalánál éppen olyan volt, mint vártam: megdöbbentő és szívszorító, ugyanakkor rendkívül izgalmas és érdekes. Remélem, sok emberhez eljut még ez a különleges sztori, hiszen Margot Wölk és a többi előkóstoló megérdemli, hogy ne felejtsük el az áldozatukat.


Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeret különleges élettörténeteket és megtörtént eseményeken alapuló könyveket olvasni, illetve van gyomra a II. világháború borzalmaihoz.

"Ha eltűröd a rendszert, felelős vagy érte, kiabálná apám. Mindenkinek a létét annak az államnak a berendezkedése határozza meg, amelyikben él, még egy remetéét is..."
Kiadás: Libri (2020)
Oldalszám: 380
Eredeti cím: Le assaggiatrici (2018)
Fordította: Todero Anna
Műfaj: történelmi fikció

A ​II. világháború során sokan próbáltak véget vetni Hitler hatalmának. A náciknak pedig minden lehetséges módon meg kellett óvniuk a vezért, s le kellett leplezniük minden összeesküvést és merényletet.
A Farkasodúban, ahonnan Adolf Hitler csaknem három éven át irányította a Harmadik Birodalmat, tíz nő dolgozott előkóstolóként, hogy kiderüljön, ha valaki meg akarná mérgezni a Führert. Tíz nő nézett nap mint nap farkasszemet a halállal, hogy megóvja a náci vezér életét.
A huszonhat éves Rosa Sauer az egyikük. Férjéről, aki a fronton harcol, két éve nem hallott, szülei meghaltak. Rosa magányosan és kiszolgáltatottan néz szembe a háború borzalmaival, s miközben arra kényszerítik, hogy a Führer és a Harmadik Birodalom érdekében nap mint nap kockára tegye az életét, felkelti az egyik SS-tiszt figyelmét is, így egyre súlyosabb erkölcsi dilemmák elé kerül…
Szégyen, félelem és bűn. Szerelem és lojalitás. Mindezek mérlegre kerülnek Rosella Postorino igaz történet alapján írt regényében, amelyet az olvasók előszeretettel hasonlítanak Bernard Schlink A felolvasó című kötetéhez.

Te olvastál már világháború alatt játszódó könyvet?


Rosella Postorino olasz írónő magyar nyelven elsőként megjelent regényét igaz történet alapján írta. Főszereplője, Rosa Sauer karakterét nem más, mint Hitler egyetlen életben maradt előkóstolója, Margot Wölk inspirálta, aki néhány évvel ezelőtt fedte fel a nyilvánosság előtt az addig ismeretlen előkóstolók történetét. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, gyertek velünk a Farkasverembe és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

A második világháború eseményeit és tragédiáit rengeteg irodalmi mű feldolgozta már, de még mindig van mit elmondani. Játékunkban ezúttal olyan könyvekből idézünk, amelyek főszereplői a második világháború hősei vagy esetleg rémei. A Rafflecopter megfelelő rubrikáiba az idézett könyv íróját és címét várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Ne feledjék – mondta –, maguk Magyarországért harcolnak, Magyarországért, és senki másért. A németek a szövetségeseink, de nem parancsolnak nekünk. Az ő útjuk nem a mi utunk.A magyarok nem árja nép. A németek elmaradott népnek tekintenek bennünket. Barbár a vérünk, vadak az eszméink. Nem vagyunk hajlandók elfogadni a totális diktatúrát. Nem akarjuk deportálni a zsidókat meg a cigányokat. Ragaszkodunk a különleges nyelvünkhöz. A győzelemért harcolunk, és nem a hősi halálért.”


Állomáslista

09.21. Readinspo
09.23. Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés