Sarah Dessen: Figyelj rám!

by - október 16, 2020


Nem tudom, másoknál hogyan működik a kedvenc szerzők kérdése, vagyis mi alapján kerül fel valakinek a neve egy ilyen listára. Nálam ez egészen rövid folyamat abban a tekintetben, hogy nincsenek kritériumaim, nem mérlegelek, csupán érzelmi alapon döntök. Az esetek többségében ráadásul nem rágom át magam az életművön: elég egy-két könyvet elolvasnom az adott alkotótól ahhoz, hogy biztosan tudjam, ott a helye a kedvenceim között. Ez akkor szokott előfordulni, ha különösen megtetszik szerző egy írása, és egyértelmű, hogy a stílus vagy a mondanivaló nyűgözött le benne. Margaret Atwood, Agatha Christie és Elizabeth Gilbert mellett többek között Sarah Dessen is ezt a tábort erősíti nálam. Egyetlen könyve elég volt a döntéshez annak idején - és ez éppen a Figyelj rám! volt.

Annabel Greene történetével először 2014-ben ismerkedtem meg. A lány látszólag tökéletes életet él egy amerikai kisvárosban: modellkedik, népszerű az iskolában és szerető családban él. Csakhogy a nyári szünetben történik valami, ami teljesen kibillenti az egyensúlyából. A történtekről nem beszél, hogy megkíméljen mindenkit a terhétől, de annak a súlya lassan felemészti őt - és ezt a környezetében senki sem érzékeli. Egyedül az iskola különce, a dühkitörésekkel küzdő, de egyébként zenemániás Owen lát át a falon, amit Annabel maga köré épített, és a saját világába kalauzolja őt, hogy a módszerével segítsen feldolgozni a lánynak azt, amit fel kell…

Három dolog nyűgözött le annak idején ebben a regényben: a központi probléma mélysége, a karakterek kidolgozottsága, és az, hogy a mellékszereplők gondjai nem törpülnek el a fő megoldanivaló mellett. Mindemiatt igazán életszerűnek, hitelesnek érződött a történet, hiszen hangsúlyozza, hogy a lelki folyamatok nem csupán magunkban, de másokban is hasonlóan bonyolultak. Ez egyébként jellemző Sarah Dessen többi írására is - valószínűleg ezért kedvelem őt mind a mai napig ennyire.

Annabel és Owen nem a legizgalmasabban megalkotott főszereplők a világon, de ennek ellenére rendkívül szerethető személyiségjegyekkel rendelkeznek. A romantikus szál nagyon hihető, és az a típusú kapcsolat, aminek érdemes szurkolni, ám nem kap akkora hangsúlyt, amit egy YA regénytől talán várna az ember. Nekem speciel ezen a téren nem volt hiányérzetem, hiszen nem ez a lényege a történetnek, de nem egy értékelés kiemeli, mint a csalódottság okát.

A mellékszereplőkért különösen oda vagyok. Mindenki egyaránt tele van hibákkal és erényekkel, a személyiségjegyeik pedig rendkívül változatosak. Egyedi célokkal és különböző érdeklődési körökkel rendelkeznek. Eltérő a világnézetük, a problémáikat pedig nem ugyanúgy oldják meg. Mindannyian abszolút hitelesek és valóságosak, ami azért is nyűgöz le ennyire, mert nagyon nehéz lehetett ennyire részletgazdagon megalkotni őket.

A regény 2006-ban íródott, de az üzenete - különösen a fiatalok számára - ma is hihetetlenül aktuális. Annabel története intő példa arra, mi történik, ha valaki egy súlyos terhet egyedül cipel, és nem tudja/nem akarja a környezete segítségét kérni annak feldolgozásában. Sokat taníthat arról is, miért fontos őszintének lenni, pláne saját magunkkal, és miért válik a folytonos egyedüllét egy idő után inkább kétségbeejtővé, mint megnyugtatóvá.

Összességében a Figyelj rám!-ot most is ugyanannyira élveztem, mint anno 2014-ben. Bár jelenleg én is jobban kedvelem, a dinamikusabb és kevésbé titokzatoskodó történetvezetést, a regény és vele együtt Sarah Dessen olyannyira a szívemhez nőtt már, hogy képtelen vagyok emiatt haragudni. Abszolút megérte újraolvasni, és nem mellesleg ezzel meg is őrizte a pozícióját a kedvenc könyveim között.

Értékelés


Kiadás: Könyvmolyképző (2020)
Oldalszám: 384
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Eredeti cím: Just Listen (2006)
Fordította: Kecskés Eszter
Műfaj: ifjúsági, romantikus

Annabel ​Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca…
Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó. Elege van a modellkedésből, legjobb barátnője ellene fordult, az iskolában magányos, és otthon sem érzi jól magát igazán. Egyik nővére, a nagyszájú, életvidám Kirsten, New Yorkba költözött, míg Whitney, a középső nővér, egész nap otthon gubbaszt és súlyos anorexiával küzd. Szülői szeretetben elvileg nincs hiány, csakhogy az apja nem az a lelkizős fajta, anyja pedig annyira élvezi lánya modellkedését, hogy észre sem veszi, Annabelnek mennyire elege van mindebből. A lány már meg sem próbál beszélni családjával a problémáiról, inkább hazudik vagy egyszerűen csak hallgat, hogy elkerülje a veszekedéseket, megkímélje egykor súlyos depresszióval küzdő anyját a csalódástól és az újabb megrázkódtatásoktól.
Aztán egy új barátság jelentős változást hoz: Annabel megismerkedik fura, magányos iskolatársával, Owen Armstronggal, akinek a fülében mindig ott az iPod. Owent már olyan sokszor sodorta bajba agresszív viselkedése, hogy dühterápiára ítélték. Az ott tanultakat és a zenét segítségül hívva, a fiú lassan rávezeti Annabelt, hogyan lépjen ki a hazugságok világából.
De vajon lesz-e elég bátorsága, hogy elmondja, mi történt valójában a nyáron, miért lett vége legjobb barátnőjéhez fűződő barátságának? Vigyázat, ha elkezded olvasni, nem tudod letenni! Hidd el, nem érdemes kockáztatni, hogy elkobozza a tanár: ne olvasd órán, pad alatt…

Sarah Dessen történetei rendkívül népszerűek a fiatalabb korosztály körében, nem véletlenül filmesítették meg korábbi regényét Szerelmi leckék hitetleneknek címmel, Mandy Moore főszereplésével.Sarah Dessen kultikus regénye, a Figyelj rám! új borítóval jelent meg ismét, hogy egy új generáció is megismerhesse Annabel Greene időtlenül tökéletes történetét.
Az extra állomásokkal tarkított blogturnén ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát a kiadó felajánlásából.

Nyereményjáték

Sarah Dessen rajongó vagy? Akkor ez a játék könnyű lesz számodra! Minden állomáson találsz egy idézetet az írónő valamely regényéből. A feladatod, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott könyv címét, amiből idéztünk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mert egy dal azonnal visszarepíthet egy pillanatba, egy helyre, de még egy emberhez is. Nem számít, mi más változott meg a világodban, az az egy dal ugyanaz marad, épp mint az a pillanat.

Állomáslista

10.16. Readinspo
10.18. Kelly & Lupi olvas
10.20. Readinspo extra állomás
10.22. Veronika’s Reader Feeder
10.24. Sorok Között extra állomás

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés