Jenn Lyons: Minden ​Dolgok Neve

by - március 05, 2021


Tavaly borzasztóan megbántam, hogy lemaradtam Jenn Lyons debütáló kötetéről, a Királyok Vesztéről a megjelenésekor. Rengetegszer jött szembe velem utána őt méltató bejegyzés Facebookos csoportokban, illetve különböző blogokon, és az ilyesmi már önmagában elég nagy meggyőzőerővel szokott bírni számomra abban, hogy várólistára pakoljak egy könyvet. Emellett a nyári találkozásom R. F. Kuang Mákháborújával olyan jól sikerült, hogy rögtön szimpatizálni kezdtem az Agave kiadós, monumentális fantasy sorozatokkal. Elhatároztam, hogy a második rész, a Minden Dolgok Neve érkezése körül bepótolom majd a lemaradásomat, hogy aztán a később (remélhetőleg) érkező többi epizódot is tudjam időben követni.

A Minden Dolgok Neve mindössze egy-két nappal a Királyok Veszte lezárása után veszi fel a fonalat. Kihrinnek végül tényleg el kellett menekülnie amiatt, amit a fővárosban tett, és most egy jorati kocsmában kötött ki. Itt fut össze váratlanul (végre a valóságban is, nem csak álmában) azzal a nővel, akit annak idején a Xaltorath nevű démon mutatott meg neki. Janel egy teljesíthetetlennek tűnő küldetésre invitálja Kihrint, aki eleinte meghátrál, de aztán, mivel a körülmények miatt huzamosabb időre a kocsmában ragad, kénytelen őt végighallgatni.

A hallgatás aztán olyan jól sikerül, hogy végül több mint 600 oldalon keresztül tart. A két legfontosabb új szereplőnk, Janel és Qown testvér (egyfajta pap) ugyanis belekezdenek egy beszámolóba az elmúlt évek történéseiről. Ebből az elbeszélésből nem csupán a karaktereket ismerjük meg (ami egyébként örvendetes, hiszen erre a titokzatos jorati nőre már nagyon kíváncsi voltam az előző kötetben is), de bepillantást nyerhetünk a birodalom többi, eddig ismeretlen területeire is.

A legérdekesebb számomra az volt, hogy közben a hőseink tulajdonképpen ugyanazon a helyszínen tartózkodnak. A beszámolón keresztül ugyan látunk világot, de mégis végig bizarr volt kissé, hogy 600 oldalon keresztül nem mozdulnak el a kocsmából. Az utolsó ~100 oldalra viszont abszolút megéri várakozni.

Külön örültem annak, hogy bár itt igazából inkább Janel a főszereplő, de Kihrin jelenbeli személyisége végre több szerepet kap. Az előző részből, a Királyok Vesztéből az egyik legnagyobb pozitívum számomra a fiú látványos jellemfejlődése, illetve az ezzel egybekötött felnőtté válási folyamat volt, ám az eredményt (hogy milyen a huszonéves Kihrin) csak az utolsó ~100 oldalán láthattuk. Ez a könyv csak tovább erősített abban, hogy nagyon kedvelem azt, ahova a fiú fejlődött.

Kicsit meglepett, de végül abszolút pozitívumként könyveltem el a mesélőváltást is. A Minden Dolgok Nevében már nem Thurvishar D’Lorus fűz megjegyzéseket Kihrin történetéhez, hanem egy Senera nevű valaki. Róla spoilermentesen annyit érdemes tudni, amennyi a legelején elhangzik: valamiképpen Relos Vart szolgálja. Én kifejezetten kedveltem Thurvishar karakterét az előző könyvben, szóval csalódottan konstatáltam, hogy ezen a téren leváltotta őt a szerző, de azt el kell ismerni, hogy a Senera narrálta lábjegyzetek százszor humorosabbak lettek.

Magában a tartalomban emlékezetesek voltak számomra azok a részek, amelyek a jorati nemi szerepekről szóltak. Regényben most találkoztam először a biológiai és a társadalmi nem szétválasztásával, és nagyon pozitívnak tartom, hogy a szerző, a fantasy világ keretei között, de hozzá mert nyúlni a témához. Először megdöbbentett, hogy erről egy nem tudományos/ismeretterjesztő írásban, hanem egy regényben olvasok, de minden elismerésem Lyonsnak. Bár egészen biztos vagyok benne, hogy ezek a szakaszok a magyar olvasók számára, különösen ebben az időszakban nagyon provokatívak lesznek.

Összességében a Minden Dolgok Neve számomra elmaradt a Királyok Veszte mögött, de nem sokkal. Amolyan köztes kötetnek érzem, ami szerintem igazán akkor tudna kiteljesedni, ha rögtön utána olvashatnánk már a következő részt is. Nagyon várom, hogy erre sor kerüljön, hiszen Jenn Lyonst kifejezetten tehetséges szerzőnek tartom, a sorozat szövevényessége pedig továbbra is inkább lenyűgöz, mintsem megrémiszt.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a monumentális, szövevényes, gondolkozós felnőtt fantasy sorozatokat.

Kiadás: Agave (2020)
Oldalszám: 780
Sorozat: Sárkányok kórusa 2.
Eredeti cím: The Name of All Things (2019)
Fordította: Sárpátki Ádám
Műfaj: (epikus, high) fantasy

A megfelelő áldozatért cserébe bármit megkaphatsz…

Kihrin D’Mon egy egész birodalom haragja elől menekül, mióta megsemmisítette a Béklyókövet, és ezzel szabadjára engedte a démonokat Quurban. Szökési kísérlete Janel Theranon, a rejtélyes jorati nő útjába sodorja, aki azt állítja, hogy ismeri őt.

Amikor Janel arra kéri, hogy segítsen, Kihrinnek számos veszéllyel kell szembenéznie: egy titkos lázadással, egy sárkánnyal, amely képes elpusztítani egy egész várost, valamint régi ellenségével, a Relos Var nevű varázslóval.

Janel úgy hiszi, Relos Var rendelkezik a világ egyik legnagyobb hatalmú ereklyéjével – a Sarokkővel, amelyet úgy hívnak: Minden Dolgok Neve. És ha a nőnek igaza van, akkor talán semmi sem akadályozhatja meg Relos Vart abban, hogy megkapja, amit akar.

Márpedig ő Kihrin D’Mont akarja, ám lehet, hogy a világnak ezért súlyos árat kell fizetnie.


Te a felnőtt vagy a YA fantasyt preferálod?


Folytatódik Jenn Lyons monumentális fantasy sorozata, a Sárkányok kórusa, továbbra is az Agave kiadó gondozásában. A Minden Dolgok Nevében megtudjuk, mit tesz Kihrin a fővárosban történtek után, és végre élőben is találkozunk a jorati lánnyal, Janellel. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a regényről!

Nyereményjáték

A játékban való részvételhez nem kell mást tennetek, mint az idézetek alapján egy-egy (ismertebb) sárkányos könyv vagy könyvsorozat címét beírni a Rafflecopter dobozba.
UI: az idézetekben [XY] jelöléssel takartunk ki olyan neveket, amelyek alapján túl könnyű lenne kitatálni a megfejtést.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Sorozatos nyiszorgás után megjelent a lyukban egy kicsi, sötét fej, amelyet furcsa, szögletes test követett. [...] A teremtmény hamarosan kikászálódott a kőből. Egy pillanatig állt, azután a holdfénybe kacsázott.
[XY] döbbenten hőkölt vissza. Egy sárkány állt előtte és nyalogatta magáról a hártyát."


Állomáslista

03.05. Readinspo
03.07. Nem félünk a könyvektől
03.09. Könyv és más

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés