Leigh Bardugo: Bűnös birodalom

by - május 08, 2021


A tavalyi évem egyik nagy felfedezése volt Leigh Bardugo Grisaverzuma, de akkor még csak az Árnyék és csont könyvekkel ismerkedtem meg. A Hat varjút egészen eddig, vagyis a sorozatadaptáció és a folytatás megjelenéséig halogattam. Ez végül elég jó döntésnek bizonyult, hiszen a vége olyan, hogy azonnal tudni akartam, hogyan oldják meg a szereplők azt a helyzetet, amibe kerülnek. Maga a könyv egyébként nem tett rám olyan jó benyomást, mint szinte mindenki másra, de a karakterek miatt abszolút megérte tenni vele egy próbát. Ezért is folytattam aztán a Bűnös birodalommal, ami viszont végül számomra bőven felülmúlta az első részt.

A hazatérés Ketterdamba nem egészen úgy alakult, ahogy Kaz Brekker tervezte. Jan Van Eck csúnyán átverte őket, és nem csak a jutalmuktól, de Inejtől is megfosztotta a csapatot. Kaznek most különösen résen kell lennie, hiszen a város egyik leghatalmasabb emberének markában van az, aki a legfontosabb számára. A tervnek tökéletesnek kell lennie, ügyelve arra, hogy ne távozzanak üres zsebbel Van Ecktől, és még a jurdaparem miatti nemzetközi bonyodalmat is elsimítsák.

A Bűnös birodalmat már csak azért is jobban élveztem, mert nem olyan lassan indul, mint az előzménye. A Hat varjúban az események csak a könyv második felében indulnak be igazán, de itt már rögtön egy akcióval kezdünk. Persze ez azért is volt lehetséges, mert már jól ismerjük a karaktereket, így a bemutatásukra, vagy akár a világ felépítésére nem kellett időt szánni.


A cselekmény pörgős és izgalmas, nehéz letenni a könyvet. Minden oldalon történik valami érdekes, ha más nem, a szereplők cívódása is nagyon szórakoztató. Bardugo rettentően jól ért a fordulatos történetvezetéshez, és ezt ismét bizonyította, hiszen a Bűnös birodalom is tele van nem várt, meglepő lépésekkel. Mindemellett a regény kifejezetten olvasmányos, a vaskossága ellenére is gyorsan lehet haladni vele.

Nehéz lenne megmondani, mely jelenetek voltak a kedvenceim. Matthias és Nyina kapcsolatát egy élmény volt követni így, hogy már teret engednek az érzelmeiknek, de Kaznek és Inejnek is legalább ilyen jó volt szurkolni. Wylan végre jóval több szerepet kap – még saját fejezetei is vannak! –, és Jesper apjával is megismerkedünk, ami határozottan jót tett a sztorinak. A karakterközpontúság tehát továbbra is fennáll, ami azért előnyös, mert a Hat varjúnak is ez volt a legjobb része.

Összességében a Bűnös birodalom számomra épp olyan volt, amilyennek a Hat varjút is vártam volna. Bardugo továbbra is szárnyal, és alig várom, mivel rukkol elő a többi könyvében (úgy tudom, a Ninth House, ami nem Grisaverzumos, és a King ​of Scars, ami viszont igen, érkezik magyarul). Kíváncsi vagyok, lesz-e folytatása, hiszen bár elvileg tervben van egy harmadik rész, de még angolul sem jelent meg.

Értékelés


Kinek ajánlom? Bárkinek, aki szeretne egy jó YA fantasyt olvasni, és már megismerkedett a Hat varjúval, esetleg a Grisa-trilógiával is.

"– Wylan Van Eck, te hazudtál Kaz Brekkernek. – Jesper a mellkasára szorította a kezét. – És megúsztad! Taníts, mester!"
Kiadás: Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 688
Sorozat: Hat varjú 2., Grisaverzum (Vörös pöttyös könyvek, Sötét örvény)
Eredeti cím: Crooked Kingdom (2016)
Fordította: Robin Edina
Műfaj: ifjúsági, (high) fantasy, kaland

Kaz Brekker és csapata rendkívül merész küldetést hajtott végre, még maguk sem hitték, hogy épségben megúszhatják. Ám a busa jutalom felmarkolása helyett most ismét az életükért kell megküzdeniük. Árulást szenvedtek és meggyengültek, erőforrásaik kimerültek, így a csapat elveszítette minden szövetségesét, sőt reményét is. A világ minden szegletéből hatalmas erők csapnak le Ketterdamra, hogy megszerezzék a jurdaparem nevű veszedelmes szer titkát. Régi riválisok és új ellenségek bukkannak fel, hogy próbára tegyék Kaz csavaros eszét és a csapat törékeny hűségét. Háborúra kerül sor a város sötét, kanyargós utcáin – bosszúért és megváltásért vívott harc, amely eldönti a Grisa-világ sorsát.


Ki a kedvenc karaktered a Hat varjú sorozatból?


Itt a Hat varjú következő része! A sorozatadaptáció megjelenésével egyidőben hozzánk is megérkezett a Bűnös birodalom, amely Leigh Bardugo csodás Grisaverzumába kalauzol vissza bennünket. Kövesd velünk együtt Kaz Brekker és csapata legújabb kalandjait, és vegyél részt a játékban, melynek végén kisorsoljuk a könyv egy példányát!

Nyereményjáték

A játékunk most az adaptáció köré épül, amely Bardugo két sorozatát (az Árnyék és csontot, valamint a Hat varjút) veszi alapul, és a turnénk kezdésével azonos napon debütál Netflixen. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik színész szerepel az egyes állomásokon mellékelt képeken, és beírni a Rafi megfelelő helyére, Bardugo melyik karakterét (!) játssza.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés