Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

by - október 01, 2021


Szabó Magda Abigélje az egyik legkoraibb pozitív olvasmányélményem volt. Még hírét sem hallottam a II. világháborúnak, amikor feladták kötelezőnek az általános iskolában, és emiatt alig értettem belőle valamit, de faltam a sorokat az első szótól az utolsóig. Teljesen azonosultam azzal a Vitay Georginával, aki képtelen volt mindenkinek eléggé megfelelni az új környezetében, aki nem tudott beilleszkedni, és akit emiatt bántottak az osztálytársai. Nagy hatással volt rám a könyv, többször is újraolvastam már, de itt megálltam. Nem tudom, miért nem haladtam tovább Szabó Magda életművével, pedig számtalanszor (az utóbbi időben egyre többször) gondoltam rá, hogy kellene, sőt, illene. Ezért is örülök annyira, hogy a Blogturné Klub rendhagyó Szabó Magda-turnéján keresztül megtehettem az első lépést ezen az úton.

Én nem regényt választottam tőle (a turnéban mindannyian mást olvastunk), hanem egy életrajzot, amit a férjéről, Szobotka Tiborról készített. A könyvben a férfi memoárrészleteit, meg nem jelent irományait (merthogy Szobotka maga is író volt), illetve naplórészleteit gyűjtötte és rendezte össze, majd egészítette ki a saját megjegyzéseivel.

A kötetről, ami a Megmaradt Szobotkának címet kapta, és Szabó Magdáék elsöprő szerelméről először Szabados Ági podcastjében hallottam, és megjegyeztem magamnak, hogy ha egyszer lehetőségem adódik rá, hogy elolvassam, ne tántorítson el az, hogy kevésbé ismert művéről van szó. A turnéban azért is döntöttem végül emellett, mert reméltem, hogy egyúttal az írónőt is megismerhetem belőle, ha már ilyen szégyenletesen keveset tudok róla. És szerintem az, hogy egy ember kit szeret és hogyan szeret, sok mindent elárul róla.

Furcsa volt úgy olvasni ezt a könyvet, hogy Szobotka Tiborról azon kívül, kinek a férje volt, semmit sem tudtam. Még arról is mindössze a fülszövegből értesültem, hogy ő maga is írt – és állítólag nem is akárhogy. De őszintén, a tartalmi része nem is igazán érdekelt a könyvnek, inkább csupán minden más, kiváltképp az érzelmi része. A kedvencem viszont az lett benne, hogy megelevenedett benne a történelem (főleg a naplórészletekben): beléptünk vele egy másik korba, amit mi már csupán a tankönyvekből ismerhetünk. Ám Szobotka még csak nem is gondolt arra, hogy későbbi generációk is fogják olvasni ezeket a szösszeneteket, ezért teljes természetességgel, minden magyarázat nélkül beszél a korszak sajátosságairól, így pedig kicsit megteremti azt az illúziót, hogy mi is “beavatottak” vagyunk.

Egyetlen valódi negatívumot tudok csak megemlíteni a könyvvel kapcsolatban: sokszor nem tudtam, ki beszél. Vegyesen tartalmazza Szobotka irományait és Szabó megjegyzéseit, ám a “fejezetekben” sehol nincs előre jelezve, éppen melyikük szólal meg a következő oldalakon, ezért minden egyes váltásnál kizökkentem a szövegből. Ez elég kellemetlen, sőt, enyhén bosszantó volt.

Összességében nem számítottam rá, hogy élvezni fogom ezt a könyvet, és ilyen téren nem is ért meglepetés. Azonban a Megmaradt Szobotkának-nak nem is az a lényege, hogy szórakoztasson. Sokkal inkább öncélú kötet ez, amit Szabó Magda a férje elvesztésének feldolgozására, a gyásza megélésére, és a férjére való emlékezésre készített. Inkább azoknak ajánlom, akik nem most kezdenek ismerkedni az írónő életművével, illetve Szobotkától is olvastak már egyet s mást.

ÉrtékelésKiadás: Jaffa (1983-2018)
Oldalszám: 352
Műfaj: életrajz

1982 ​tavaszán meghalt Szobotka Tibor, aki nemcsak írótársa volt Szabó Magdának, hanem több mint harminc éven át a férje is. Kettejük élete az egymásra találás első pillanatától kezdve oly elválaszthatatlanul forrott eggyé, hogy a végzet mindkettőjükre sújtott. De Szabó Magda tudta, hogy ő nem köthet alkut a halállal, mert neki olyan feladata van, amit senki más nem végezhet el helyette. S az első pillanatok bénító fájdalma után, amikor heves sistergéssel leégtek az élethez kapcsoló vezetékek, Szabó Magda hozzálátott, hogy megírja élete legnehezebb könyvét. Kinyitotta a lezárt fiókokat, kiürítette a kéziratokkal tömött szekrények mélyét, és megtette azt, amit tennie kellett: életre keltette az igazi Szobotka Tibort. Ez a könyv regény, de nem regényes életrajz, sok tekintetben rendhagyó mű. Természetes módon mosódik egybe benne Szobotka Tibor szövege (memoárrészletek, naplófeljegyzések, gyermekkori írói kísérletek) a Szabó Magdáéval, kiegészítik egymást, szinte felelgetnek egymásnak. Egybeforrnak, hiszen a két élet is egy volt, elválaszthatatlan egész. S ezért szerelmi történet is ez a könyv, persze az is a maga rendhagyó módján. Ez a szerelem maga volt a teljesség, csata, amelyben a szerelmesek megnyerték egymást, s elvesztették önmagukat.
Szobotka Tibornak már nem volt rá ideje, hogy megírja a memoárjait, alighogy hozzáfogott, a halál közbeszólt. A megkezdett munkát Szabó Magda folytatta; példátlan önfegyelemmel és lelkierővel rekonstruálta annak az írónak szenvedésekkel, kudarcokkal teli életét, akinek tehetségében, elhivatottságában jobban hitt, mint a sajátjáéban, olyan embert állít elénk, aki már réges-rég méltó arra, hogy véglegesen fölfedezzük, s akinek könyvei végre elfoglalják méltó helyüket a magyar irodalomban.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés
Szabó Magda születésének 104. évfordulóján egy különleges turnéval készültünk nektek. A Jaffa kiadó jóvoltából 7 különböző regénnyel ismerkedtünk meg a neves magyar írónő életművéből, és erről tartunk nektek élménybeszámolót két teljes héten keresztül. Sőt, egy saját book TAG-gel is készülünk, amit bárki kitölthet a saját felületén. A turné végén pedig egy szabadon választott Szabó Magda-könyvet nyerhettek.

Nyereményjáték

Keressetek képeket Szabó Magdáról! A bejegyzések szövegének egy-egy kulcsszavára kattintva egy fotót találtok a szerzőről, a feladatotok pedig annyi, hogy bepötyögjétek a Rafi megfelelő helyére, melyik volt ez a szó.

A nyeremény: egy szabadon választott Szabó Magda-könyv (a Jaffa kínálatából).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés