Karen M. McManus: Most te következel

by - július 09, 2022

Még valamikor a megjelenése környékén volt lehetőségem elolvasni ennek a könyvnek az előzményét/első részét, a Lehull a lepelt (a link a Moly.hu-s értékelésre vezet, mivel a regényről írt cikkem már nem elérhető). Akkor teljesen odavoltam érte. Imádtam, ahogyan az írónő ötvözi a kedvenc műfajomat (a krimit) az amerikai középiskolás young adult zsánerrel, és hogy a végeredmény nem valami tinidráma. Valós, hiteles emberi problémákat, helyzeteket jelenít meg benne, és közben egy körömrágósan izgalmas rejtélyt tár elénk. Ám annak ellenére, hogy imádtam olvasni, nem örültem túlzottan, hogy folytatja a szerző. Számomra ez egy kerek, egész történet volt ebben a formában, és féltem, hogy a folytatás ezt tönkreteszi. Ettől függetlenül rettentő kíváncsi voltam rá.


A Most te következel nem az eredeti karakterekkel operál. Ők már végeztek a Bayview Gimiben, és vagy az egyetemi éveiket tapossák, vagy pedig még próbálják felfedezni önmagukat. Ezúttal három olyan főszereplőnk van, akik Simon halálának idején még fiatalabbak voltak, és nagyjából most érkeztek meg ugyanabba a korba. Az egyikükkel, Maeve-vel, Bronwyn húgával már az előző könyvben is találkoztunk, hiszen segített megoldani az eredeti csapatnak Simon halálának rejtélyét. A másik két áldozatunkat Phoebe-nek és Knoxnak hívják.

Ebben a történetben is a tinédzserek sötét titkai állnak a középpontban. Egyszer csak terjedni kezd a középiskolások körében egy SMS-játék, amely a Felelsz vagy merszre alapul. Akihez ez eljut, annak választania kell: vagy megtesz valamilyen őrültséget, vagy pedig felfednek róla valami döbbeneteset. A legtöbben persze az előbbit választják. A kihívások azonban nem szimplán nehezek, hanem néha egyenesen életveszélyesek.

Két dolognak rettenetesen örültem ebben a regényben: hogy látunk valamit az eredeti négyes csapat életének alakulásából, és hogy a folytatásnak Maeve az egyik főszereplője. Az ő karaktere már az előző könyvben is izgalmas volt, és látszott, hogy sokkal több potenciál van benne, minthogy megmaradjon egy néhány jelenetes mellékszereplőnek. És bár az új SMS-játék az ő sorsukat már nem érinti, de az eredeti főhőseink, Bronwyn, Cooper, Addy és Nate is vissza-visszatérnek időnként.

Örültem, hogy ahhoz, hogy értsem a történéseket, nem kellett újraolvasnom az eredeti regényt. Általában már egy éven belül erősen megkopik bennem egy olvasott könyv tartalma, a Lehull a lepelt pedig 2019-ben fogtam utoljára a kezemben. Még a nemrég megjelent filmet sem volt időm megnézni, hogy segítsen feleleveníteni a történteket. De szerencsére egyáltalán nem volt szükség rá – így aki emiatt halogatná a Most te következel olvasását, az szerintem ne tegye. Ám azt nem javaslom, hogy önálló könyvként kezeljük ezt a regényt, mert azért legalább nagyjából képben kell lenni hozzá az előzményekkel.

Összességében a Most te következel méltó folytatása az eredeti történetnek. Igaz, továbbra is azt gondolom, hogy nem volt szükség rá, és talán jobb ötlet lett volna teljesen különálló regényként megalkotni ezt az ötletet. Persze, meg kellett lovagolni valahogyan a Lehull a lepel óriási (és jogos) sikerét, de az ilyen utólag kreált folytatások számomra elvi okokból visszásak.


ÉrtékelésKiadás: Maxim (2022)
Oldalszám: 384
Sorozat: Lehull a lepel 2. (Dream Válogatás)
Eredeti cím: One of Us Is Next (2020)
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Műfaj: krimi, thriller, romantikus, young adult

Új iskolaév kezdődik a Bayview Gimiben. És a titkok nincsenek biztonságban.
Simon halála óta sokan próbálták leutánozni a blogját, de amióta a Bayview-i Négyesfogatnak sikerült tisztáznia magát, senki nem tudta betölteni a pletykarovat nyomán keletkezett űrt. Ugyanis senki sem ismeri a tényeket. Csakhogy ez hirtelen megváltozik. A titkok leleplezője ezúttal nem egy applikáció vagy egy blog, hanem egy SMSjáték: Felelsz vagy mersz? Ha nem szállsz be a játékba, akkor felfedik egy titkodat. A kiszemelt célpont nem más, mint Phoebe. Phoebe-nek pedig van egy sötét titka. A következő Maeve, akinek már tudnia kellene, hogy mindig a kihívást kell választani. Mire Knox kerül sorra, a helyzet egyre veszélyesebb lesz. A kihívások halálos kimenetelűek, és Maeve az előző évben Bronwyn példáján megtanulta, hogy a rendőrségtől nem kérhetnek segítséget. Sem védelmet. Simon már nincs velük, de valaki továbbra is életben akarja tartani az emlékét a Bayview Gimiben.A Könyvhétre megjelent a nagy sikerű Lehull a lepel könyv folytatása a Maxim Kiadó gondozásában. A Most te következel történetében visszatérünk a Bayview Gimibe, ahol mintha a történelem ismételné önmagát, csakhogy ezúttal nem egy blogon keresztül, hanem sms formájában lepleződnek le a diákok titkai. Három főszereplő szemszögén keresztül követhetjük az egyre veszélyesebbé váló történetet, illetve az első könyv rajongóinak nagy örömére a régi szereplők is feltűnnek. Ha Ti is ugyanúgy szerettétek a kezdő kötetet, tartsatok a turné tagjaival a folytatásban is!

Nyereményjáték

A Netflixen már nézhető a Lehull a lepel könyv alapján készült sorozat Egyikünk hazudik címmel. Ehhez kapcsolódik a játékunk is, amely során a sorozat főszereplőiről láthattok egy képet minden állomáson, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a karakter nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Állomáslista

07.04. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés