Stacey Halls: Mrs. England

by - augusztus 06, 2022

Nem tagadom, egy-egy gyönyörű borító nagyon sokszor képes meggyőzni arról, hogy nekem igenis el kell olvasnom azt az adott könyvet. Stacey Halls debütáló regényével, a Familiárisokkal is hasonló volt a helyzet. Nem rajongok túlzottan a boszorkányos témákért és történetekért, ezért valószínűleg, csak a fülszöveg alapján nem álltam volna neki. És bár nem volt rossz élmény, de engem nem ragadott meg annyira, mint sok más ismerősömet. Ellenben a szerző második könyve, amely egy évre rá jelent meg, már teljesen elkápráztatott. Imádtam A lelencet, ami csak megerősített abban, hogy nem érdemes írókat egyetlen tökéletlen élmény alapján hanyagolni. Ezért is döntöttem végül úgy, hogy folytatom Stacey Halls életművének követését a Mrs. Englanddel.


A regény alaptörténete sokkal inkább emlékeztet a Mary Poppinsra, mint a szerző bármelyik korábbi könyvére. A főszereplőnk, Ruby May az 1900-as évek Angliájában dadusként dolgozik – előkelő, dúsgazdag családok gyermekeit neveli. Az England-családhoz kerül Yorkshire-be, ahol négy csöppségre kell ügyelnie. May azonban nem találja a helyét új munkaadóinál: úgy érzi, a család (de különösen a furcsa, távolságtartó Mrs. England) sötét titkot őriz, ami árnyékot vet az otthonukra.

Számomra a Mrs. England is olyan könyv, amit csak a fülszöveg alapján biztosan nem olvastam volna el. Elképzelni sem tudtam, egy ilyen alaptörténetből miféle regény születhet – egyszerűen alig látok benne potenciált. Mindemellett, de főleg az elején, képtelen voltam elvonatkoztatni attól, hogy a könyv bizonyos elemei mennyire emlékeztetnek Mary Poppins történetére, amit én sosem szívleltem igazán. Az elején emiatt lassan haladtam az olvasásával, és egészen addig nehezen élveztem, ameddig be nem indult a történet.

A cselekmény lassú lefolyású, olyannyira, hogy mondhatni, az egyetlen mozgatórugója a feszülség. Kezdettől fogva tudni lehet, hogy valamilyen komoly titok bújik a felszín alatt, ráadásul nem is csak egy téren. Azon kívül ugyanis, hogy az England-család rejteget valamit, Ruby-nak is vannak titokzatos foltjai a múltjában. A történet tehát két szálon is tartogat izgalmakat.

Összességében a Mrs. England hasonló élmény volt számomra, mint a Familiárisok: nem volt rossz, de nem is igazán az én világom. Viszont az már egyértelműen látszik, mi Stacey Halls írói küldetése: életre kelteni erős női karaktereket az angliai történelem különböző korszakaiban. Ezen szereplők ráadásul nem eleve azok – esetlen, naiv leányzókként kezdik, és küzdelem árán válnak erős, talpraesett, határozott személyiségekké. Mi pedig ezt a fejlődést követjük végig az írónő regényeiben.


Kiadás: 21. Század (2022)
Oldalszám: 350
Kiadói sorozat: KULT Könyvek
Eredeti cím: Mrs. England (2021)
Fordította: Simonyi Ágnes
Műfaj: történelmi fikció, thriller

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.
Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Stacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!

Nyereményjáték

Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladatotok, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd.
A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Állomáslista

07.22. Utószó
08.05. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés