Stacey Halls: A lelenc

by - szeptember 25, 2021


Tavaly ilyenkor keserédesen forgattam a kezemben a Familiárisokat: messze a legszebb, legigényesebb tagja volt a könyvespolcomnak, ugyanakkor a története nem ragadott igazán magával. Fontolgattam, hogy úgy döntök, nem próbálkozom többet Stacey Halls regényeivel, nehogy még egyszer ilyen csalódás érjen. Aztán nemsokára megláttam, milyen külsővel érkezik hozzánk A lelenc, és minden hasonló gondolatomat elfelejtettem. Teljesen megbabonázott ez a borító, még a Familiárisokét is felülmúlta számomra, így nem sokáig maradt kérdés, hogy adni fogok még egy esélyt Stacey Hallsnak. És milyen jól tettem! Ez a regény ugyanis helyrehozott mindent, ami a szerző első regényét olvasva félresiklott nálam.

A lelenc alaptörténetét nehéz lenne úgy összefoglalni, hogy ne lőjem le előre az egyik nagy fordulatát (viszont a fülszöveg megteszi, szóval azt inkább hanyagoljátok). A főszereplőnk, Bess leányanya az 1700-as évek Londonjában, aki úgy dönt, lemond újszülöttje gondozásáról. Mivel szerény körülmények között, szinte napról napra élnek, nem bízik benne, hogy a kis Clara épségben, egészségesen felnőne, ezért elviszi a lelencházba. Ez egyfajta árvaház, ahol a hasonló körülményekből érkező gyerekek nevelkednek, és tanulnak meg bizonyos mesterségeket, hogy később legyen esélyük tisztességes munkát találni, és ezáltal jobb pozíciót betölteni a társadalomban, mint amilyenre a szüleik valószínűleg vágynak. Bess viszont ezt csupán ideiglenes megoldásnak tartja, és az a terve, hogy néhány év elteltével visszamegy a kislányáért.

A korábbi enyhe csalódásból kiindulva tartottam ettől a regénytől, a legutolsó pillanatig húzva az elkezdését. Aztán már csak azt vettem észre, hogy 50, majd 100 oldallal arrébb vagyok úgy, hogy teljesen megszűnt körülöttem a külvilág. Az igazán jó alaptörténet mellett a cselekmény izgalmas és eseménydús, nem nehéz így haladni vele. Gyakran veszem észre, hogy a regények első 100 oldala nem tükrözi a későbbi részek dinamikáját, de ezúttal határozottan állítom, hogy erről nincs szó. Halls remekül kezdett, és ez meghatározta számomra a továbbiakat is.

A főszereplőt, Besst nagyon hamar megkedveltem. Kifejezetten tetszett benne, mennyire talpraesett személyiség, aki nem omlik össze a nehéz helyzetekben, hanem rögtön a megoldáson töri a fejét. Felkészült az életre, kihasználja a lehetőségeit, van az értékrendje. Olyan karakter, aki megérdemli, hogy végig szurkoljunk neki, és pontosan tudjuk róla, hogy csodálatos édesanya lesz, ha végre együtt lehet a kislányával. Bess mellett ugyanakkor megismerünk egy másik fontos karaktert is, Alexandrát, aki viszont sokkal érdekesebb személyiség. A történetbeli szerepét spoileres lenne kifejteni, de a lényeg, hogy egy tehetős, fiatalon megözvegyült nőről van szó, akinek igazán furcsa rigolyái vannak. Nem hajlandó kilépni az utcára, zárva tartja az ajtókat, bizalmatlan mindenkivel szemben, és képtelen a kötődésre.



A regény három részre tagolódik, melyeket szemszögváltás is meghatároz. Az első és utolsó részben Bess nézőpontjából követjük az eseményeket, míg a középsőben Alexandra beszél E/1. személyben. A szemszögváltásban különösen érdekes volt számomra, hogy erősen kihangsúlyozza a két nő közötti társadalmi különbséget. Bess egyszerűbben látja a világot, Alexandra szakaszát pedig bonyolultabb szókincs és témák jellemzik.

A regény első felét kifogástalannak tartom, de sajnos a harmadik harmadra úgy éreztem, hogy ellaposodott a történet. Sajnos nem fejthetem ki, miért, de túlságosan tündérmese-szerűnek tartom a lezárást, amely túl éles kontrasztban áll a könyv elején megismert rideg valósággal. Olyan végkifejlet született, amely a lehető legjobb megoldást nyújtja valamennyi szereplőnknek, de ezt a legkevésbé sem tartom hiteles megoldásnak.

Összességében mégis azt mondom, A lelenc igazán pozitív meglepetés volt számomra. Nem tudom, mit művelt Stacey Halls, de az biztos, hogy teljesen elvarázsolt ezzel a regénnyel. Rendkívül szívmelengető történetet alkotott az anyaságról, a ragaszkodásról, és arról, milyen különböző módokon lehet szeretni. Kifejezetten tetszett, hogy az antagonista itt nem gonosz, hiszen nem rossz szándékból cselekedett úgy, ahogy, a tettével nem másoknak akart ártani. Mindezek után sokkal szívesebben veszem kézbe Stacey Halls regényeit, mert abban biztos vagyok, hogy lesz még!


Értékelés



Kiadás: 21. század (2021)
Oldalszám: 318
Kiadói sorozat: KULT könyvek
Eredeti cím: The Foundling (2021)
Fordította: Simonyi Ágnes
Műfaj: történelmi fikció

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.

London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért.

Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A nagysikerű Familiárisok után itt a második regénye, A lelenc ami szokás szerint gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Nyereményjáték

A regény egyik központi témája az anyaság, úgyhogy játékunkban minden állomáson egy-egy fülszöveg részletet találtok könyvekből, ahol szintén fontos szerepet kap milyen anyának lenni. Megfejtésül a fülszövegekhez tartozó könyvek szerzőjét és címét írjátok be a Rafflecopter  megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“De ki lehet a gyermek apja? Ha vele volt a bűnben, vállalja hát vele a gyalázatot is! Csak a bűnös asszony tudja a választ, ám hiába faggatják a város előkelőségei, ő hallgat.
Talán soha nem derülne fény az igazságra, ha ugyanezen a napon nem bukkanna fel a városban egy furcsa külsejű idegen.”


Állomáslista

09.24. Readinspo
09.26. Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés