Bear Grylls: Sose add fel!

by - július 02, 2022

Bear Grylls nevét az exemnek köszönhetően ismertem meg annak idején. Annyira kíváncsi volt rá, hogy egy alkalommal megvettem neki ajándékba az egyik, kifejezetten túlélési praktikákról szóló irományát. Ezzel önkéntelenül megjegyeztem a nevét. Még annak ellenére is, hogy amit képvisel, az kissé távol áll az érdeklődési körömtől. Nemrég azonban a Jaffa Kiadó lehetőséget adott nekünk, hogy megismerkedjünk a legújabb könyvével, a Sose add fel!-lel. A szimpatikus címválasztást leszámítva azért mondtam igent, mert reméltem, ebből kicsit közelebbről megismerhetem a híres túlélőművészt.


A Sose add fel! lényegében önéletrajzi kötet, amely a Tűzön-vízen át folytatásaként készült el (de szerintem önállóan is olvasható és élvezhető). Bear Grylls már a legelejétől fogva közvetlen hangnemben, szinte a téma közepébe vágva kezd el mesélni a kalandjairól, melyek leginkább az őt híressé tévő munkájához, vagyis a televíziós szerepléshez kötődnek. A könyvben több mint 80 fejezeten keresztül olvashatunk a visszaemlékezéseiről, melyek időrendileg véletlen sorrendben következnek egymáshoz képest.

Aki számára ismeretlen Bear Grylls munkássága, annak egy rövid gyorstalpaló. Eredeti nevén Edward Michael Grylls fiatal korában a brit hadsereg különleges egységénél szolgált, de egy ejtőernyős baleset miatt három év után le kellett szerelnie. A vadonban való túlélés szabályait a seregben sajátította el, és később ebből is csinált karriert. 23 évesen ő lett a legfiatalabb brit, aki megmászta a Mount Everest csúcsát. Tapasztalataiból könyveket kezdett írni, majd olyan televíziós műsorok készítésébe is belefogott, amelyekben extrém helyzetekbe kényszeríti magát, hogy aztán túlélési tanácsokat adjon a nézők számára.

A Sose add fel! összeállításához elsősorban az utazásaiból, illetve a műsorkészítésből szerzett élményeit használta fel. Konkrét struktúra nélkül építette fel a könyvet, lényegében arról beszél benne, ami épp az eszébe jut. Ennek számomra vegyes hatása volt. Ugyan emiatt könnyebben vonódtam be a tartalomba, de közben kívülállónak is éreztem magam, aki nem mindig érti, miről van szó.

A könyv szerkezetét viszont szerettem. Egészen rövid, néhány oldalas fejezetekre bontotta a történeteit, így könnyen és szívesen haladtam vele délutánonként (és néha az ebédszünetben is, de erről nem szólunk senkinek). Ez az iromány tökélete arra, hogy ha csak néhány tíz szabad percünk van (akár tömegközlekedésen, akár két elintéznivaló között), akkor elővegyük egy kicsit.

Összességében a Sose add fel! nem a legtartalmasabb olvasmány volt, ami idén a kezembe került, de ez nem is feltétlenül baj. Arra tökéletes volt, hogy egy-egy rövid történet erejéig kiszakadjak a hétköznapokból, és újraéljem Grylls-szel együtt az egyik kalandját. Én inkább azoknak ajánlanám a könyv elolvasását, akik már ismerik egy ideje Grylls munkásságát, illetve látták a filmjeinek és sorozatainak legalább egy részét. Minimális alapismerettel is élvezhető a memoár, azonban úgy érzem, a célközönsége inkább az a réteg, akik eleve figyelemmel követik a tévés szerepléseit.


Értékelés


Kiadás: Jaffa (2022)
Oldalszám: 334
Eredeti cím: Never Give Up: My Life in the Wild (2022)
Fordította: Kántor Tamás
Műfaj: életrajz

Sose ​add fel! című könyvében Bear Grylls, a világjáró kalandor, főcserkész és televíziós személyiség a képernyőre lépése óta eltelt évekről, rendkívüli életének és karrierjének alakulásáról számol be. Inspiráló önéletrajzában hősünk magával viszi olvasóit néhány igazán rendkívüli kalandra, és megosztja legnehezebb expedícióinak személyes történeteit, feltárva a leghajmeresztőbb túlélési küzdelmei mögött meghúzódó, felemelő valóságot.
A Tűzön-vízen át! című listavezető bestseller várva várt folytatásában Bear elkalauzol minket a Túlélés törvényei című sorozat kulisszái mögé, és egyedülálló, kendőzetlen betekintést nyújt abba, hogy milyen is belülről egy-egy Sztárok a vadonban epizód, ahol olyan hírességek fordultak meg, mint Barack Obama, Roger Federer vagy Julia Roberts, csak hogy néhányat említsünk a vendégszereplő világsztárok közül.
Útközben Bear beavat minket legszemélyesebb kihívásaiba, felfedi a kalandok igazi értékeit, és megmutatja a bátorság, a kedvesség és a feladást nem ismerő szellemiség elsöprő erejét.

BEAR GRYLLS három évig szolgált a Különleges Légi Alakulat 21. ezredében, mielőtt Afrikában egy szabadeséses ejtőernyős balesetben eltörte a gerincét. Felépülését követően az egyik legfiatalabb hegymászó lett, aki valaha felért a Mount Everest csúcsára.
Első tévés sikere a Discovery Channel A túlélés törvényei című sorozata volt, amely minden idők egyik legnézettebb műsora lett, a becslések szerint 1,2 milliárd nézővel. Azóta több extrém kalandműsort készített, mint bárki más a világon, köztük a Sztárok a vadonbant és a Netflix Emmy-díjra jelölt interaktív show-ját, Segíts Bear Gryllsnek címmel.
Tűzön-vízen át! című első önéletrajza tizenöt héten át vezette a Sunday Times bestseller listáját. Több mint kilencven könyvet írt, amelyekből világszerte több mint tizenkilencmillió példány talált gazdára. A Királyi Tengerészgyalogság tiszteletbeli ezredeseként Bear az Egyesült Királyság cserkészetének valaha volt legfiatalabb főcserkésze, és a mintegy ötvenmillió tagból álló globális családot képviselve egyben a Cserkészmozgalom Világszervezetének első nagykövete is.
Feleségével, Sharával három fiuk van, Jesse, Marmaduke és Huckleberry.


Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Bear Grylls, a világhírű túlélőművész előző könyvének a sikerén felbuzdulva, folytatást készített a Tűzön-vizen át!-nak. A Sose add fel! tulajdonképpen egy önéletrajz, melyben Bear az átélt kalandjait részletezi, és melyet a Jaffa kiadó hozott el számunkra magyar nyelven. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!

Nyereményjáték

A turnéhoz tartozó nyereményjátékban ezúttal az a feladatotok, hogy megválaszoljátok az állomásokon feltett kérdéseket, melyek Bear Grylls életével kapcsolatosak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Milyen alakulatnál szolgált Grylls?


Állomáslista

04.28. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés