Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

by - január 14, 2020


Fülszöveg:

A ​világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Bullet Journal naplózási módszer megalkotójának útmutató könyvét tartod a kezedben.

Ryder Carroll éveken át kereste a számára megfelelő határidőnaplót, amiben rendszerezni szerette volna teendőit és céljait. Különféle online és offline naplók tucatjait próbálta ki, mire felismerte, valójában egyik sem illik ahhoz, ahogyan ő működik. A keresés során kifejlesztette saját rendszerező módszerét, melyet Bullet Journalnak nevezett el. Rövid időn belül azt tapasztalta, hogy kezében a megfelelő eszközzel, végre folyamatosan fókuszált és hatékony tud maradni. Új megközelítésű naplózási rendszere hamarosan elterjedt az egész világon, és mára már globális mozgalommá fejlődött.

• Kövesd a múltat! Hogyan tudsz egy átfogó és tiszta feljegyzést készíteni gondolataidról mindössze egy toll és egy papírlap segítségével?
• Rendezd a jelent! Hogyan lehetsz sokkal nyugodtabb azáltal, hogy módszeresebb és tudatosabb feladatlistákat készítesz?
• Tervezd a jövőt! Hogyan alakíthatod át elképzeléseidet jelentőségteljes célokká, valamint hogyan oszd fel a céljaidat kezelhetőbb, kisebb lépésekre, hogy eljuss a biztos végeredményig?

A Bullett Journal módszer sokkal több mint a teendők rendszerezése és jegyzetek készítése. Ahogy Ryder Carroll mondja, a technika a szándékkal átitatott tudatos tervezésről szól, amivel hatékonyan kigyomlálhatsz minden zavaró tényezőt, hogy aztán a valóban fontos dolgokra fordíthasd az időd és az energiád.

Kiadó: Édesvíz
Év: 2018
Oldalszám: 320 oldal
Eredeti cím: The Bullet Journal Method
Eredeti megjelenés: 2018
Fordította: Mohai Szilvia
Műfaj: önfejlesztő

Témák: #tervezés #időbeosztás #naplózás #önfejlesztés

Linkek: moly | goodreads | megrendelés | beleolvasás |


Szerintem

Amikor én először találkoztam a bullet journal technikájával, még rettentő kevés magyar cikk volt elérhető a témában. Eleinte nem értettem, mi ez és hogyan kell megfelelően használni, ezért az első próbálkozásom rögtön kudarcba is fulladt. Ahogyan viszont itthon egyre inkább felfedezték maguknak az emberek, úgy én is új esélyt adtam a dolognak. Azóta a bullet journal meghatározó része minden egyes évemnek, a segítségével pedig a korábban rám jellemző feledékenységet és rendezetlenséget teljesen az ellenkezőjére fordítottam.

Amikor értesültem arról, hogy Ryder Carroll, a módszer kitalálója megjelentetett egy könyvet a témában, azonnal a várólistám élére került. És ennek csak részben az az oka, hogy bolondulok a technikáért, ami teljesen megváltoztatta az életemet. Leginkább azért szerettem volna elolvasni, mert mára a rengeteg kreatív és dekoratív ötletnek köszönhetően teljesen máshogyan alkalmazzuk ezt a módszert, mint ahogyan ő eredetileg kitalálta, és kíváncsi voltam közvetlenül az ő tanácsaira.

Eleinte kissé tartottam attól, hogy Carroll a módszer sikerességét és hírnevét kihasználva egy üres, összecsapott és valódi tartalommal nem rendelkező írással állt elő. Szerencsére szó sincs ilyesmiről - sőt, kifejezetten meglepődtem, amikor feltűnt, hogy ez a könyv jóval többről szól, mint a bullet journal eredeti módszerének bemutatása. Annak érdekében ugyanis, hogy Carroll bizonyítsa a hatékonyságát, rengeteg ma aktuális problémára, jelenségre kitér. Ezeket hosszú gondolatmeneteken keresztül ecseteli, kiegészítve személyes történetekkel vagy a bullet journal közösség tagjaitól származó tapasztalatokkal, végül pedig megoldást kínál rájuk egy-egy tematikus oldallal, melyet beépíthetünk a saját noteszünkbe.

Nekem ezek közül leginkább az általa "maradványfigyelemnek" nevezett jelenség maradt meg, amely arra a helyzetre utal, amikor egyszerre több teendő kipipálásán dolgozunk - vagyis zsonglőrködünk a feladatok között. Ennek a következménye, hogy a figyelmünk egy része még az előző, befejezetlen feladaton marad, így nem tudunk kellőképpen koncentrálni arra, amivel éppen foglalkozunk, ennélfogva az sokkal több időt fog igénybe venni, és az eredmény sem lesz jó minőségű. Mindemellett folyamatosan úgy fogjuk érezni, hogy nagyon elfoglaltak vagyunk, de mégsem fejezünk be semmit. Óriási mellbecsapás volt, amikor ehhez a részhez értem a könyvben, ugyanis az utóbbi időben ez a probléma határozza meg a mindennapjaimat.

Ezek mellett persze nem veszik el a kötet eredeti témája sem. Rengeteg ábra és aprólékos magyarázat segít nekünk megérteni a bullet journal módszer működését, külön kitérve a legfontosabb oldaltípusok jelentőségére, és mindezek gyakorlati használatára is. Bemutatja a technika háttértörténetét (gondoltátok volna, hogy épp egy figyelemzavaros ember találta ki? ez elképesztő!), és megosztja, milyen probléma leküzdésében segített a bujo másoknak. Ezekkel a személyes tapasztalatokkal nem csak a módszer sikerességét bizonyítja, de egyrészt megmutatja, mi mindenre lehet használni, másrészt pedig fel is dobja vele a szöveget. Mindemellett pedig eloszlatja a módszer kapcsán keringő tévhiteket, legfőképpen azt, hogy művésznek kell lenni hozzá (a tévhitekről egyébként írtam egy bejegyzést is a Metaforaszennyezésen).

Imádom, hogy a szerző benne van a könyvében. Sokszor olyan történeteket oszt meg itt magáról, amelyeket nehéz lehet egy ekkora nyilvánosság elé tárni, és ezzel csak még közelebb hozza az emberekhez a témát, amiről beszél. A gondolatmeneteiből pedig hamar kiderül, hogy mennyire okos, intelligens ember - vagyis olyan, akire érdemes hallgatni.

Összességében ez egy remek könyv! A kezdeti félelmem egyáltalán nem igazolódott be, helyette kaptam egy részletes, tartalmas, alapos és jól átgondolt, összeszedett olvasmányt, tele értékes és aktuális gondolatokkal. Már csak ezek miatt is biztos vagyok benne, hogy sokszor újraolvasós lesz, így örülök, hogy egy saját - egyébként kívül-belül gyönyörű - példány van belőle a polcomon.

Értékelés


Ki nem találtátok volna a fentiek alapján ezt az 5 csillagos értékelést, ugye? Nagyon hálás vagyok, hogy elolvashattam, ugyanis óriási pozitív meglepetést okozott a tartalma, annak pedig különösen örülök, hogy a fent kifejtett problémámra így rávilágított.



Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki úgy érzi, nem tud elég produktív és rendezett lenni. Akinek nem vált be a hagyományos naplózás, de szeretné valamilyen módon rögzíteni a vele történteket. Akinek nem váltak be a határidőnaplók, naptárak vagy tervező alkalmazások.
Mindenkinek, aki még nem ismeri ezt a technikát, és annak is, aki már igen. Előbbieknek megváltoztatja az életét, utóbbiak pedig rácsodálkozhatnak, mennyivel másképp használják a módszert, mint ahogyan Ryder Carroll eredetileg kitalálta.

A példányt nagyon köszönöm az Édesvíz kiadónak! ♥

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

2 megjegyzés

  1. Nahát! Ez sokkal érdekesebb, mint gondoltam. Felírom a kis (végtelen) listámra! :)

    VálaszTörlés