Margaret Atwood: Testamentumok || Blogturné Klub

by - január 19, 2020


Fülszöveg:

A Szolgálólány meséjének zseniális folytatásában az ünnepelt kanadai író, Margaret Atwood választ ad azokra a kérdésekre, amelyek évtizedek óta gyötrik az olvasókat. Mikor a teherautó ajtaja rácsapódott Fredé jövőjére A Szolgálólány meséjében, az olvasók nem tudhatták, mi vár rá – szabadság, börtön vagy halál. Margaret Atwood új regénye – három gileadi nő elbeszélésére alapozva – tizenöt évvel azután veszi fel a történet fonalát, hogy Fredé belépett az ismeretlenbe…
A regény még megjelenése előtt felkerült a Booker-díj hosszúlistájára, ahol a szerző már hatodszorra szerepel, és 2000-ben el is nyerte a díjat A vak bérgyilkossal. A zsűri elnöke, Peter Florence azt nyilatkozta a Testamentumokról: „A spoilerezés elkerülése és a kegyetlen titoktartási egyezmény miatt nem árulhatom el, ki, hogyan, miért, sőt azt sem, hol. Csak annyit mondhatok: rémisztő és lélegzetelállító könyv.”

Sorozat: A szolgálólány meséje
Kiadó: Jelenkor
Év: 2019
Oldalszám: 614 oldal
Eredeti cím: The Testaments
Eredeti megjelenés: 2019
Fordította: Csonka Ágnes
Műfaj: disztópia, sci-fi

Témák: #anyaság #nőisors #rabszolgaság

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Margaret Atwood munkásságába A szolgálólány meséjével szerettem bele, még 2017-ben. Teljesen lenyűgözött a világ, a karakterek és a mondanivaló, mind a könyv, mind pedig a megfilmesített verzió formájában. Az előbbi lezárása kegyetlen volt: épp a legizgalmasabb pillanatban ért véget a történet, és még az epilógus sem adott kielégítő választ a kérdésre, hogy vajon Fredé megúszta-e a lázadást vagy sem. Épp ezért örültem meg annyira a hírnek, hogy 34 év után megérkezik a folytatása, mivel abban a hitben voltam, hogy Fredé szála lezárásra kerül.

Valójában a Testamentumok 15 évvel A szolgálólány meséjének cselekménye után játszódik, és a szereplőink is mások. Három különböző karakter szólal meg ebben a regényben, akiknek státusza is eltérő: Lydia néni, akit az előző részből a Szolgálólányok idomítójaként ismerhetünk, Agnes, aki egy parancsnoki családban nő fel Gileádban, illetve Daisy, aki Kanadában nevelkedik. Látszólag semmi közük egymáshoz, ám a sorsuk a történet végére összeforr.

Eleinte kissé csalódott voltam, amiért továbbra sem kaptam választ Fredével kapcsolatban, de teljességgel érthető a magyarázat arra, miért nem közvetlen folytatása született A szolgálólány meséjének. Ez a 15 éves különbség rendkívül elegáns megoldása annak, hogy Atwood elképzelései ne keveredjenek ellentmondásba a sorozat azon részével, amely már nem a könyv alapján készült. Végeredményben azonban a kötet minden egyes szava kárpótolt a kezdeti rossz érzésért.

Már az elejétől kezdve izgalmas és letehetetlen olvasmánynak ígérkezett, az események gyorsan pörögtek, és a karaktereket is hamar meg lehetett ismerni. Ez a dinamika A szolgálólány meséjére nem volt jellemző. A hangulat továbbra is feszült és nyomasztó volt, azonban ezt elviselhetővé tette a rengeteg izgalom.

A Testamentumok - az előző könyvvel ellentétben - nem a gileádi horrorra fókuszál, hanem a társadalom és a politika működésére, és némileg az előzményekre is. A főszerepbe az intrika, a hatalmi játszma kerül, ráadásul mindezt három különböző szemszögből ismerhetjük meg, követhetjük végig, így erről részletes és változatos képet kapunk. Viszont kissé hátborzongató volt olvasni, ugyanis végig azt éreztem, az üzenete elég aktuális, hiszen a társadalom jó úton halad affelé, hogy az ilyesfajta radikális nézetek előtérbe kerüljenek. Egyébként részben ezért is döntött Atwood a könyv megírása mellett.

Összességében úgy érzem, ennél tökéletesebb és méltóbb folytatása nem is születhetett volna A szolgálólány meséjének. Minden egyes szavát imádtam, faltam az oldalakat. Még azt is megkockáztatom, hogy lekörözi az előző könyvet - nem csak az író látványos fejlődése miatt, hanem azért is, mert könnyebben fogyasztható az elődjénél.

Értékelés


Erre nem is lehet mást adni, mint 5 csillagot. Ismét fejet hajtok Margaret Atwood zseniális stílusa előtt, és mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy tegyen egy próbát ezzel a sorozattal, mert rendkívül fontos dolgokra világítja rá az embert.

Kedvenc szereplő: Agnes - az ő karaktere volt a legszimpatikusabb a három főbb szereplő közül



Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki olvasta az előző részét, illetve látta a sorozatot. Azoknak is, akik szeretik a női sorsokról szóló történeteket, vagy éppen disztópiákat, és nem riadnak vissza egy nyomasztóbb hangulatú regénytől.



Néhány éve A szolgálólány meséje lázba hozta az egész világot, Magyarországon pedig a Jelenkor kiadásában érte el nagy sikereket a könyv, azonban számos kérdést hagyott nyitva a regény vége. Most azonban végre megérkezett a várva várt folytatás, mely 15 évvel A szolgálólány meséje után veszi fel a fonalat, és egyszerre három – régi vagy új – szereplő szemszögéből mutatja be, hogy mi történt azóta Gileádban. Tartsatok bloggereinkkel, fejtsétek meg a feladványokat, és nyerjétek meg a könyv egyik példányát!

Nyereményjáték

Gileádban a társadalom különböző csoportokra oszlik, az alapján, hogy mennyi hatalma és milyen feladata van az adott személyeknek. Ebben a játékban az lesz a feladatotok, hogy a leírás alapján kitaláljátok, hogy melyik – akár a sorozatból is ismert – társadalmi csoportra gondoltunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Besúgók, akik megfigyelik a polgárokat,
és azonnal jelentik, ha valahol kihágást tapasztalnak.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

01.13. Utószó
01.16. Csak olvass!
01.19. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

1 megjegyzés

  1. "A Szolgálólány meséje" egy feminista propaganda mű.

    https://grafomanpali.blog.hu/2020/02/29/_a_szolgalolany_meseje_ami_tenyleg_csak_mese

    VálaszTörlés