Alix E. Harrow: A ​Starling-ház

by - április 23, 2024

Ami azt illeti, több érv is szólt az ellen, hogy elolvassam A Starling-házat. A legfontosabb egyértelműen a műfaja: messziről kerülök mindent, ami horror, legyen szó filmről vagy könyvről, egyszerűen nem bírja a gyomrom. Nehéz megértenem, mi az, amit az emberek élveznek az ijesztegetésben. Mindenesetre a fülszöveg és a borító igencsak meggyőzőre sikerült (valójában A Starling-ház borítója a 2024-es év eddigi győztese nálam, és bár még bőven van hátra hozzá idő, de nehéz lesz elorozni ezt a címet). Ráadásul Alix E. Harrow előző könyvét is megvettem karácsonykor, és általában törekszem arra, hogy a szerzők teljes életművén átrágjam magam előbb-utóbb. Egyefene alapon végül sóhajtottam egyet, és megadtam magam a sors akaratának.


Opalnak túl korán kellett felnőnie. Az édesanyja tragikusan korán elhunyt egy autóbalesetben, a lány pedig még az érettségi előtt magára maradt a tíz évvel fiatalabb öccsével. Tanulmányait félbehagyva azóta minden egyes nap azért dolgozik, hogy tesvérének jobb sorsot biztosítson. Egy álmos, ködös amerikai kisvárosban élnek, Edenben, amely a legkevésbé sem tükrözi elnevezését. Több haláleset és rejtélyes eltűnés is történt a környéken az elmúlt évtizedekben, melyek mindmáig megoldatlan esetek. És itt található a Starling-ház is, ez a hátborzongató, 19. századi villa, amely az edeni kísértethistóriák és paranolmáris történetek főszereplője. Tulajdonosai kitaszítottként élnek, szinte sosem hagyják el a házat, és még kevésbé érintkeznek a város többi lakójával. Opalt különösen foglalkoztatja a Starling-házat körüllengő titokzatosság, különösen azért, mert az első lakója épp a kedvenc gyerekkori mesekönyvének szerzője volt.

Nagyon sok minden lenyűgözött ebben a regényben, de a nyelvezete ragadott magával először. Elképesztő az, ahogyan Alix E. Harrow a szavakkal bánik, és amilyen szókincset használ. A szöveg rendkívül élő és képszerű, könnyű volt így elképzelni a környezetet és együttérezni a szereplőinkkel. Az élvezhetőségében biztosan nagy szerepe volt a fordítónak is, és mint kiderült, több, általam igazán kedvelt könyvön is ő dolgozott (Mákháború-trilógia, A vér szövetsége, Az istenekkel nem lehet végezni). Ritkán tűnik ki számomra annyira egy szerző stílusa, hogy úgy érezzem, úgy akarok írni, mint ő, de ezt a könyvet olvasva pontosan ez jutott eszembe.

Az olyanoknak, mint én, két listát kell írniuk: egyet arról, amire szükségük van, egyet pedig arról, amit szeretnének. Akinek van esze, rövidre fogja az elsőt, és elégeti a másodikat.

A szöveg nagyszerűségéhez nagyban hozzájárult a rengeteg lábjegyzet is. Tud ez zavaró lenni, ha túlzásba viszik, de jelen esetben ezek a megjegyzések teljes értékű részét képezik a történetnek. Azt az illúziót keltik, hogy a Starling-ház tényleg létezik valahol, hogy ezek az események tényleg megtörténtek egyszer, és hogy a szerző a valóságot dokumentálta. A lábjegyzetekben, egyebek mellett múltbéli Starlingok élettörténetét, tetteit vagy egymással való kapcsolatát magyarázza. Tekintve pedig a regényben betöltött szerepüket, szerintem van egyfajta humora is ennek a szerkesztésnek.

A horror címkétől egyértelműen tartottam, de szerencsére a könyv nem volt annyira rémisztő, mint sejtettem, hogy lesz. Már az elejétől kezdve megüli egy hátborzongató, baljós atmoszféra, ami miatt kicsit tétováztam lapozáskor, de a kíváncsiságom ezt azért könnyedén legyűrte. Ahogy egyre több titokra derül fény, úgy egyre könnyebb felülkerekedni ezeken az érzéseken.

Összességében már most tudom, hogy A Starling-ház az idei évem egy meghatározó olvasmánya volt – már csak azért is, mert általa igencsak eltávolodtam a komfortzónámtól. Nem a története miatt szerettem igazán (több olyan részletet is tartalmaz, ami szerintem sablonos és unalmas, mint példál a főszereplőnk öccsével való kapcsolata), sokkal inkább a nyelvezete nyűgözött le. Félek azonban, hogy ha többet árulok el róla, azzal elveszem a lehetőséget, hogy saját magatoknak fedezzétek fel. Bátran ajánlom azoknak, akik eleve rajonganak a műfajért, de azoknak is remek kezdőlöketet adhat, akik most ismerkednének vele.


5 / 5 csillag

Kiadás: Agave (2024)
Oldalszám: 400
Eredeti cím: Starling House (2023)
Fordította: Ballai Mária
Műfaj: (dark) fantasy, horror, thriller, romantikus

Néha ​egy olyan házról álmodom, amit még soha nem láttam…

Opalról sok mindent el lehet mondani – árván maradt, kibukott a középiskolából, főállásban űzi a cinizmust, részmunkaidőben pénztáros –, de az számára a legfontosabb, hogy jobb életet teremtsen az öccsének, Jaspernek. Egy olyat, ami mindkettejüket kijuttatja Edenből. Ez a Kentucky államban található kisváros két dologról híres: a balszerencséjéről és E. Starlingról, Az Alvidék tizenkilencedik századi írójáról, akinek több mint száz éve nyoma veszett.

A remeteként élt író semmi mást nem hagyott maga után, csak baljós pletykákat és az otthonát. Mindenki úgy gondolja, legjobb tudomást sem venni a hátborzongató házról és annak emberkerülő örököséről, Arthurról. Vagy majdnem mindenki.

Félnem kellene, de álmomban nem tétovázom.

Opal gyerekkora óta Az Alvidék megszállottja. Amikor esélye nyílik belépni a Starling-házba – és pénzt szerezni az öccse jövőjének megalapozásához –, nem tud ellenállni a kísértésnek.

Ám gonosz erők egyre mélyebbre ásnak a Starling-ház eltemetett titkaiban, és Arthur rémálmai túlságosan valóságossá válnak. Miközben Eden a saját szellemei között fulladozik, Opal rádöbben arra, hogy végre talán lesz oka a városban maradni.

Álmomban otthon vagyok.

És most harcolnia kell.

Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre.



Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre!
A Tízezer ​ajtó után Alix E. Harrow írónő újabb regénnyel örvendeztetett meg minket, melyet az Agave Kiadó gondozásában olvashatunk magyarul. A Starling-házban egy álmos és hátborzongató kisvárosban, a nevével igencsak kontrasztos Edenben járunk, melyet két épület határoz meg: a Gravely Szénerőmű, illetve a Starlingok rezidenciája. Utóbbi sokkal inkább hasonlít kísértetházra, mint lakóépületre, még annak ellenére is, hogy (elvileg) van állandó lakója.
Tarts velünk a turnén, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a regényről. A turné végén pedig majd egy szerencsés nyertes velünk együtt borzonghat.

Nyereményjáték

Játékunkban borzongjatok velünk együtt! Minden állomás könyvértékelésében elrejtettünk egy borzongató képet az egyik szó alatt. A feladatotok, hogy megtaláljátok ezt a fotót és megírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére, hogy mit láttok rajta.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.23. Readinspo
04.24. Kelly és Lupi olvas
04.26. KönyvParfé
04.28. Utószó
04.30. Booktastic Boglinc
05.02. Könyv és más
05.04. Milyen könyvet olvassak?
05.06. Csak olvass!
05.08. This is my (book) universe
05.10. Spirit Bliss Sárga könyves út

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés