Ken Liu: Az ​istenekkel nem lehet végezni

by - február 13, 2021


Ken Liu nevével először az Instagramon találkoztam, ahol is @nicsek előszeretettel népszerűsíti A ​papírsereglet és más történetek című novelláskötetét. Eleinte csak felfigyeltem rá, nem néztem utána a munkásságának vagy a hírnevének, így várólistára sem került tőle semmi. Majd amikor az Agave egy újabb kötetével jelentkezett, rövid gondolkodás után, egye fene alapon eldöntöttem, mégiscsak próbát teszek vele. Végül nem hogy nem bántam meg, de határozottan állítom, ezt korábban kellett volna megtennem. Amennyire közömbös voltam a könyvvel szemben olvasás előtt, annyira lenyűgözött végül Az istenekkel nem lehet végezni.

Maga Ken Liu elsősorban a science fiction zsánerében mozog, de ebben a kötetben is kilép a műfaj keretei közül, és fantasyra, illetve a mágikus realizmusra hajazó elemekkel is színesíti a történeteit. Munkáival számtalan rangos díjat elnyert már. Kínai gyökerekkel rendelkezik, ezért az ázsiai származás vagy kapcsolat több novellájában is megjelenik.

Az istenekkel nem lehet végezni 18 nagyon különböző témájú írást tartalmaz. Ezek hossza jelentősen eltér egymástól, a kétoldalastól egészen a 30-40 oldalasig is terjedhetnek. Időt tekintve a legtöbb a jövőben játszódik – a távoliban és a közeliben egyaránt –, de van, amelyik a II. világháborúba, vagy akár még annál is előbbre repít vissza minket.

Nehéz lenne felsorolni, mennyi különböző témát érint Liu a kötetben. Foglalkozik a haza, otthon fogalmával, a családi kapcsolatokkal, háborúval és békével, technológiával és mágiával, az emberekkel és idegen civilizációkkal. Közös viszont bennük, hogy egytől egyig aktuális problémákat, dilemmákat közvetítenek az olvasó felé, amelyek még akár szokatlan helyzetben, környezetben is érthetőek számunkra.

Liu már az előszóval képes volt megfogni. Arról beszél benne, könnyebb volt számára összeállítani Az istenekkel nem lehet végeznit az előző novellásköteténél, hiszen jóval kevésbé törekedett a mindenkinek tetsző végeredményre. Mivel már nem debütáló író, és megtalálta a saját közönségét, mostantól sokkal inkább lehet önmaga szerzőként. Ez a vallomás rögtön szimpatikussá tette őt számomra.

Kedvencet nem könnyű választanom, hiszen még azokban is találtam értékes elemeket, amelyek a legkevésbé nyűgöztek le. Volt viszont egy, ami különösen közel állt hozzám, bár talán az egyik legkegyetlenebb is egyben: a II. világháborúban játszódó A Maxwell-démon. Ebben egy japán származású, de magát amerikainak valló kutatónőt toloncolnak vissza a származási országába, kémkedni. Takako az Államokban ugyan fizikusnak tanult, de kiderül, hogy egyben természetfeletti képességei is vannak.

Összességében Az istenekkel nem lehet végezni egy nehéz olvasmány, amivel képtelenség egy este alatt végezni, és tömegközlekedésre sem ajánlott magaddal hurcolni. A mondanivalóját, a megfogalmazását emészteni kell; vele együtt gondolkodni, majd a tanulsághoz hozzátenni a saját véleményedet. Nem lesz élvezetes akárki számára, viszont ha téged is legalább annyira lenyűgöz egy könyv, egy történet mélysége, mint engem, valószínűleg tetszeni fog.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a sok kérdést felvető, gondolatébresztő történeteket, amelyeken sokat lehet rágódni.

"Amerika csak azoknak a szerencséseknek demokrácia, akik amerikaiak. Mindenki más szemében csak egy diktátor, de neki vannak a legnagyobb bombái és rakétái."
Kiadás: Agave (2020)
Oldalszám: 352
Eredeti cím: The Hidden Girl and Other Stories (2020)
Fordította: Ballai Mária, Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Pék Zoltán, Sárpátki Ádám
Műfaj: fantasy, sci-fi, novella

A ​papírsereglet és más történetek című, több irodalmi díjjal kitüntetett gyűjtemény szerzőjének új novelláskötete.

Ken Liu a szépirodalom eszköztárát használó, modern science fiction egyik legnagyobb hatású alkotója. Művei számos nyelvre lettek lefordítva, és már több novelláját adaptálta Hollywood. Legújabb, Az istenekkel nem lehet végezni című kötetében tizennyolc lenyűgöző történet olvasható, melyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, legyen szó migrációról, klímaváltozásról vagy emberi mivoltunk megértéséről. Liu rendre elmélkedik a haza és otthon, a család és szeretet fogalmain, írásainak általános célja, hogy tőlünk távolinak, idegennek tűnő közegbe helyezzen nagyon is létező, jól ismert dilemmákat, kérdéseket. A novellák megjelenítik a 21. századi ember világát, mindennapjait, vágyait és küszködését, sokszor a technológiához való kapcsolatán keresztül. Noha sok történet a jövőben játszódik – vagy holnap, vagy évszázadokkal később –, az üzenetük állandó érvényű. Ritkán lehet részünk ennél különlegesebb olvasmányélményben.


Te szereted a novellásköteteket?


Ken Liu néhány éve A papírsereglet és más történetek című novelláskötetével robbant be a hazai science fiction köztudatba az Agave Könyvek jóvoltából. A több irodalmi díjjal is büszkélkedő szerző legújabb kötete újra a modern sci-fi világába kalauzolja az olvasót, amelyek üzenete állandó érvényű. Tartsatok bloggerreinkkel ti is, ismerjétek meg Liu különleges világát, hogy a turné végén tiétek lehessen egy példány a kötetből!

Nyereményjáték

Ken Liut nem csak az olvasóközönség, de a filmvilág is felfedezte magának. Több művét is adaptálták már a filmesek és ezek közül mind meg is jelent magyar fordításban. Mindegyik blogon elrejtettük az értékelések szövegében ezeknek a novelláknak a címeit, amelyeket a rafflecopter doboz megfelelő helyére kell beírnotok! Játékra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

02. 13. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés