Ken Liu: Az ​istenekkel nem lehet végezni

by - február 13, 2021


Ken Liu nevével először az Instagramon találkoztam, ahol is @nicsek előszeretettel népszerűsíti A ​papírsereglet és más történetek című novelláskötetét. Eleinte csak felfigyeltem rá, nem néztem utána a munkásságának vagy a hírnevének, így várólistára sem került tőle semmi. De amikor az Agave egy újabb kötetével jelentkezett, rövid gondolkodás után, egye fene-alapon eldöntöttem, hogy mégiscsak próbát teszek vele. Végül nem hogy nem bántam meg, de határozottan állítom, hogy ezt korábban kellett volna megtennem. Amennyire közömbös voltam a könyvvel szemben az olvasás előtt, annyira lenyűgözött végül Az istenekkel nem lehet végezni.

Maga Ken Liu elsősorban a science fiction zsánerében mozog, de ebben a kötetben is kilép a műfaj keretei közül, és fantasyra, illetve a mágikus realizmusra hajazó elemekkel is színesíti a történeteit. Munkáival számtalan rangos díjat elnyert már. Kínai gyökerekkel rendelkezik (de az USA-ban él, és amerikai állampolgár), ezért az ázsiai származás vagy kapcsolat több novellájában is megjelenik.

Az istenekkel nem lehet végezni 18 nagyon különböző témájú írást tartalmaz. Ezek hossza jelentősen eltér egymástól, a kétoldalastól egészen a 30-40 oldalasig is terjedhetnek. Időt tekintve a legtöbb a jövőben játszódik – a távoliban és a közeliben egyaránt –, de van, amelyik a II. világháborúba, vagy akár még annál is korábbra repít vissza minket.

Nehéz lenne felsorolni, mennyi különböző témát érint Liu a kötetben. Foglalkozik a haza, otthon fogalmával, a családi kapcsolatokkal, háborúval és békével, technológiával és mágiával, az emberekkel és idegen, földönkívüli civilizációkkal. Többször is kalandozunk az űrben, a Föld több országában (leginkább Amerikában és Ázsiában), de még a kibertérben is. Az írásokban viszont közös, hogy egytől egyig aktuális problémákat, dilemmákat közvetítenek az olvasó felé, és ezekre igyekszik érzékenyíteni.


Liu már az előszóval képes volt megfogni. Arról beszél benne, hogy könnyebb volt számára összeállítani Az istenekkel nem lehet végeznit az előző novellásköteténél, hiszen jóval kevésbé törekedett a mindenkinek tetsző végeredményre. Mivel már nem debütáló író, és megtalálta a saját közönségét, mostantól sokkal inkább lehet önmaga szerzőként. Ez a vallomás rögtön szimpatikussá tette őt számomra, és el is gondolkodtatott. Valahol dühítő, hogy míg a könnyed, szórakoztató irodalmat írók nagy közönséget érhetnek el, addig az ilyen tehetségek, mint Liu, akik valódi értéket alkotnak, kénytelenek visszafogni magukat (legalább addig, amíg be nem futnak).

Ha már itt tartunk, nagyon nehéz szavakkal leírni, mekkora zseni is Ken Liu. Elképesztő intelligencia kell ahhoz a stílushoz, ahogyan ő ír – a szövegei rettentő összetettek, és nem csak abban az irányban gondolatébresztőek, amerre ő viszi a történetet. Bonyolult a kifejezésmódja, komplex képekkel dolgozik, a tanulság pedig nincs egyértelműen megfogalmazva. Ahhoz, hogy a történetei érthetők legyenek, valamilyen szinten ismerni kell az emberi természetet és a világban zajló folyamatokat. Emellett szükség van hozzá egy nagy adag fantáziára is, hiszen mind a sci-fi, mind a fantasy műfajú novellái egyedi elemeket tartalmaznak.

Kedvencet nem könnyű választanom, hiszen még azokban is találtam értékes elemeket, amelyek a legkevésbé nyűgöztek le. Volt viszont egy, ami különösen közel állt hozzám, bár talán az egyik legkegyetlenebb is egyben: a II. világháborúban játszódó A Maxwell-démon. Ebben egy japán származású, de magát amerikainak valló kutatónőt toloncolnak vissza az USA-ból a származási országába, kémkedni. Annak érdekében viszont, hogy Japánban ne legyen rossz sora, el kell hitetnie az ottani kormánnyal, hogy kész Amerika ellen fordítani a tudását. Takako ugyanis tehetséges fizikus, de aztán később az is kiderül, hogy természetfeletti képességgel is rendelkezik.

De nem ez volt az egyetlen, ami megfogott a könyvben. A Szürke Nyúl, Bíbor Kanca, Szénfekete Párduc című is emlékezetes volt, ami a jövőben, az elpusztult világunkban játszódik, és olyan emberekről szól, akik képesek átváltozni valamilyen állattá. Szerettem még A rejtett lány címűt is, amiben egy bérgyilkos elrabol kiképezni egy tehetséges kislányt, aki aztán később, felnőve a saját kezébe veszi a sorsát. Ez utóbbi a fantasy elemeiben kicsit emlékeztet a Dr. Strange filmre, amely azon kevés Marvelek egyike, amit szeretek.

Összességében Az istenekkel nem lehet végezni egy nehéz olvasmány, amivel képtelenség egy este alatt végezni, és tömegközlekedésre sem ajánlott magaddal hurcolni. A mondanivalóját, a megfogalmazását emészteni kell, vele együtt gondolkodni, majd a tanulsághoz hozzátenni a saját véleményedet. Nem lesz élvezetes akárki számára, viszont ha téged is legalább annyira lenyűgöz egy könyv, egy történet mélysége, mint engem, valószínűleg tetszeni fog.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a sok kérdést felvető, gondolatébresztő történeteket, amelyeken sokat lehet rágódni.

"Amerika csak azoknak a szerencséseknek demokrácia, akik amerikaiak. Mindenki más szemében csak egy diktátor, de neki vannak a legnagyobb bombái és rakétái."
Kiadás: Agave (2020)
Oldalszám: 352
Eredeti cím: The Hidden Girl and Other Stories (2020)
Fordította: Ballai Mária, Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Pék Zoltán, Sárpátki Ádám
Műfaj: fantasy, sci-fi, novella

A ​papírsereglet és más történetek című, több irodalmi díjjal kitüntetett gyűjtemény szerzőjének új novelláskötete.

Ken Liu a szépirodalom eszköztárát használó, modern science fiction egyik legnagyobb hatású alkotója. Művei számos nyelvre lettek lefordítva, és már több novelláját adaptálta Hollywood. Legújabb, Az istenekkel nem lehet végezni című kötetében tizennyolc lenyűgöző történet olvasható, melyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, legyen szó migrációról, klímaváltozásról vagy emberi mivoltunk megértéséről. Liu rendre elmélkedik a haza és otthon, a család és szeretet fogalmain, írásainak általános célja, hogy tőlünk távolinak, idegennek tűnő közegbe helyezzen nagyon is létező, jól ismert dilemmákat, kérdéseket. A novellák megjelenítik a 21. századi ember világát, mindennapjait, vágyait és küszködését, sokszor a technológiához való kapcsolatán keresztül. Noha sok történet a jövőben játszódik – vagy holnap, vagy évszázadokkal később –, az üzenetük állandó érvényű. Ritkán lehet részünk ennél különlegesebb olvasmányélményben.


Te szereted a novellásköteteket?


Ken Liu néhány éve A papírsereglet és más történetek című novelláskötetével robbant be a hazai science fiction köztudatba az Agave Könyvek jóvoltából. A több irodalmi díjjal is büszkélkedő szerző legújabb kötete újra a modern sci-fi világába kalauzolja az olvasót, amelyek üzenete állandó érvényű. Tartsatok bloggerreinkkel ti is, ismerjétek meg Liu különleges világát, hogy a turné végén tiétek lehessen egy példány a kötetből!

Nyereményjáték

Ken Liut nem csak az olvasóközönség, de a filmvilág is felfedezte magának. Több művét is adaptálták már a filmesek és ezek közül mind meg is jelent magyar fordításban. Mindegyik blogon elrejtettük az értékelések szövegében ezeknek a novelláknak a címeit, amelyeket a rafflecopter doboz megfelelő helyére kell beírnotok! Játékra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

02. 13. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés