Lucy Strange: A kastély szelleme

by - február 21, 2021


Mikor könyvet választok, viszonylag gyakran előfordul, hogy a szép borító minden egyéb tényezőnél nagyobb súllyal esik latba, ám az azért ritka, hogy kizárólag ez alapján döntsek. Ezekben az esetekben viszont a dekoratív külső tényleg mindent felülír, még az esetleges unalmas fülszöveget, vagy a csalódott véleményeket is… már ha egyáltalán elolvasom ezeket. Sokan lehet, hogy problémát látnának az ilyesmiben, de én nem tartom elítélendőnek: ezzel a módszerrel sok olyan történetet és szerzőt ismertem meg, amivel és akivel alapjáraton nem biztos, hogy találkoztam volna. És igen, A kastély szelleme is pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Bár közel sem nyűgözött le annyira, mint reméltem, de mégis van benne valami, ami miatt örülök, hogy adtam neki egy esélyt.

A 12 éves Lady Agatha Asquith története akár egy idilli reggeli jelenettel kezdődhetne, ha nem menne éppen tönkre az élete. Az apja, Gosswater grófja előző este hunyt el, és ha ez még nem lenne elég, az örökös, Clarence kuzin nem szívesen látja őt tovább a birtokon. Azzal az indokkal, hogy ő valójában nem is törvényes gyermeke a grófnak, elküldi a lányt a “valódi apjához”, megfosztva ezzel a rangjától, és egy merőben más életszínvonalra kényszerítve. Aggie eleinte – érthető módon – nehezen viseli az identitása teljes összeomlását, de hamar rájön, hogy ha alkalmazkodik az új életéhez, a saját helyzetét könnyíti meg. De ez nem jelenti azt, hogy minden további nélkül el is fogadja a történteket – főleg, hogy egyértelműen akadnak még titkok a származása körül.

A regény egyébként az angliai tóvidéken játszódik (északnyugaton, közel a skót határhoz), időben pedig 1899 és 1900 fordulóján vagyunk. Egyik sem olyan jelentős dolog a történet szempontjából, mégis adnak neki egy különleges alaphangulatot.

Az, hogy végül nem tudott teljesen magába szippantani a könyv, lényegében egyetlen dologra vezethető vissza: a narrációra. A főszereplőnk 12 éves, tehát ennek megfelelően is beszéli el a történetet, mégsem tudtam megfelelően belehelyezkedni a nyelvezetébe. Számomra túl egyszerű volt, és ezt még a végére sem sikerült megszoknom. De persze így hiteles, és így tud legjobban a célközönséghez szólni.


A történetvezetés szempontjából viszont mindenképpen dicséret illeti Lucy Strange-t. Ifjúsági regényhez képest egészen izgalmasnak mondható – szinte minden fejezetben történik valami érdekes, amit nem lehetett egyszerű kivitelezni, hiszen egy fejezet mindössze néhány, hatalmas betűkkel nyomtatott oldalból áll. Ugyan voltak teljesen érthetetlen lépései is a főszereplőnknek, amelyeknél csak fogtam a fejemet, de végülis egy 12 éves lányról van szó, aki alig tud valamit a világról. Alapvetően remek problémákat vet fel (identitáskeresés), amelyek már talán a célközönséget is foglalkoztatják, de ha még nem, később egészen biztosan sor kerül erre.

A szereplők is sokat tettek azért, hogy ne őrizzem rossz élményként a könyvet. A kedvenceim Agatha valódi apja, Thomas és a sírásó fogadott fia, Bryn voltak. Mind a ketten sokat szenvedtek korábban, de éppen ezért tudják értékelni, amijük van, és emiatt nagyon szimpatikussá váltak. Aggiet kevésbé tudtam megkedvelni, mint általában a főszereplőket, de a kitartása, és az, ahogyan hozzáállt a nehéz, kétségbeejtő helyzetéhez, mindenképpen példaértékű.

A nagy titok leleplezése viszont borzasztó sokáig elhúzódik. Agatha apró lépésekben tud csak haladni, hiszen gyerek még, alig vannak eszközei és nála jóval idősebbek hátráltatják, ráadásul amiket megtud, azok csak még kuszábbá varázsolják az egyébként sem egyszerű helyzetet. Csak remélni tudtam, hogy ennyi várakozás után a végkifejlet tényleg nagy durranás lesz. Volt egy pont, amikor azt hittem, hatalmas csalódás ér majd ezzel kapcsolatban, de aztán kiderült, hogy még mindig van mit felfedni, és a végső megoldás tényleg ledöbbentett.

Összességében A kastély szelleme egynek elment, de nem vagyok biztos benne, hogy valaha is újraolvasnám. Ifjúsági regénynek, és elsősorban a 10-14 éveseknek biztosan élvezetes és hiteles, de felnőttként sajnos nem tudtam eléggé beleélni magamat (és ez utóbbit fogja tükrözni a csillagozásom is). Viszont hangsúlyozom, nem egy rossz könyv – sőt, szerintem tökéletesen alkalmas arra, hogy kialakítsa az olvasás szeretetét ebben a korosztályban.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeret ifjúsági regényeket olvasni, és bele is tud helyezkedni a nyelvezetébe. Elsősorban magának a célközönségnek lehet élvezetes (a borítón 10 év felett ajánlják), de nem mondom, hogy nem lehet elveszni benne felnőttként is.

"A múlt kétségkívül megmondja, honnan jöttél, de azt nem tudja elárulni, hogy ki vagy. Hogy valójában ki vagy, az csak tőled függ."

Kiadás: Manó Könyvek (2021)
Oldalszám: 328
Eredeti cím: The Ghost of Gosswater (2020)
Fordította: Ruff Orsolya
Műfaj: ifjúsági

Az angol tóvidéken járunk 1899-ben. A tizenkét éves Agatha, a grófi Asquith család leszármazottja egy nap nemcsak az édesapját, hanem minden mást is elveszít: az otthonát, a vagyonát, a személyiségét. El kell hagynia a kastélyt, Gosswater Hallt, hogy egy kis, tóparti házban lakjon egy idegennel, akit apjának mondanak.
Aggie elhatározza, hogy kideríti, ki is ő valójában, ám nem ő az egyetlen, aki ki akarja deríteni az igazságot. Az év utolsó napján, mikor éjfélt üt az óra, egy rejtélyes árnyalak tűnik fel a múltból, és nem tűnik el addig, míg fel nem tárul a múlt sötét rejtélye…
A nagy sikerű A fülemüleerdő titka és A világítótorony legendája szerzőjének új könyve.


Te szoktál ifjúsági könyveket olvasni?


Lucy Strange legújabb regényét egy árva kislányról, akinek a származása különös titkokat rejt, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, hogyan talál magára és szeretteire egy különös segítőtárs útmutatását követve Agatha.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Gosswater Hall szellemének titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Nyereményjáték

Mivel a történetben fontos szerepet játszik egy szellem, az állomásokon olyan filmekből találtok jeleneteket, ahol szintén előfordulnak szellemek. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a szellemes filmek címeit kell beírnotok.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Állomáslista

02.21. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés