Micol Ostow: Menekülés

by - február 26, 2021


A Riverdale-hez fűződő viszonyom elég furcsa. Az első évad még úgy-ahogy megfogott, többször meg is néztem már, de ahogy haladtunk előre a történetben, úgy vált számomra egyre élvezhetetlenebbé a dolog. Valahol a 3. évad közepén hagytam abba, és őszintén nem tudom, fogom-e folytatni még valaha. Azért nem szakadtam el végül teljesen a sorozattól mégsem, mert túl népszerű, és nem szeretem azt érezni, hogy kimaradok valamiből. Meg hát, őszintén szólva, lehetetlen kikerülni az erről szóló tartalmakat a közösségi médián... A nagyjából fél évvel ezelőtt megjelent könyvverzió viszont (ami az első évad közvetlen előzményeit dolgozza fel) nagyon tetszett, ezért biztos voltam benne, hogy ilyen formában fogok még esélyt adni a sztorinak. Ám végül amekkora pozitív meglepetés volt az első rész, olyan nagyot csalódtam most a Menekülésben.

Az előző könyvhöz képest időben ugrunk egy nagyot, és azon a nyáron találjuk magunkat, amelyiken Archie a bírósági tárgyalására készül. (Innentől kezdve spoileresen folytatom azok számára, akik még nem látták az első 2 évadot.) Miután a fiút Hiram Lodge bemártja egy olyan gyilkosságért, amit valójában az ő egyik embere követett el, Archie közvetlen környezete gőzerővel dolgozik az ártatlanságának bizonyításán. Nem sokkal a tárgyalás előtt a négy jó barát kitalálja, hogy legjobb lenne, ha körülnéznének a gyilkosság helyszínén is, hátha ott tényleg találnak valami használható bizonyítékot. Csakhogy Lodge-ék shadow lake-i hétvégi háza egyrészt élénken felidézi a fiatalokban annak a szörnyű estének az emlékét, másrészt pedig valaki egyértelműen figyeli minden lépésüket.

Nagyon egyszerűen meg tudom fogalmazni, miért nem tetszett ez a könyv: nem történik benne semmi. Egészen a 200. oldalig kellett várnom arra, hogy egyáltalán beinduljon a cselekmény, ami eleve nagyon kiábrándító lenne, de egy alig 300 oldalas iromány esetében ez fokozottan igaz.
  • A könyv első harmada mindössze arra jó, hogy elcsöpögtessen némi utalást a sorozat 3. évadában feltűnő Démonkirályos játékra (ami egyébként számomra az egész sorozat mélypontja volt, ezért is nem folytattam). Ugyanennyi ideig tart eldönteni, hogy a házibuli, ahova igazán el sem szerettek volna menni, szar, és csinálniuk kellene inkább valami értelmeset.
  • A második harmadban végre eljutnak a shadow lake-i házhoz, és rájönnek, hogy figyelik őket – sőt, valószínűleg még meg is próbálnak keresztbe tenni a tervüknek (vagyis, hogy szereznek bizonyítékot Archie ártatlanságára).
  • A harmadik harmadban viszont már nagyon gyorsan pörögnek az események, köztük viszonylag érdekes és meglepő dolgokkal.

Ami egy csöppet mégis feldobta szerintem a cselekményt, az a horrorfilmekkel vont párhuzam volt. Miután még a hétvégi házhoz való megérkezés előtt megtapasztalnak egy sor furcsaságot, Jughead rájön, hogy ezek alapján akár egy thriller főszereplői is lehetnének. Felidézve néhány klasszikus horrort elsorolja, mi minden várható még, hogy történik velük, illetve melyek azok a dolgok, amelyeket még véletlenül sem szabad csinálniuk. És ezt természetesen nem tartják be. Bár én magam sosem láttam még horrorfilmet, így nem tudhattam, miről beszél Jug, de szerintem egy frappáns eleme lett a regénynek.

A Menekülés cselekménye talán azért sem lett izgalmasabb, mert hangsúlyosak benne a lelki folyamatok – legalábbis viszonylagosan. Archie szakaszain például erősen érezni, mennyire megviseli a bizonytalanság, hogy lehet, elítélik egy olyan bűncselekményért, amelyet nem ő követett el; de közben részben jogosnak is tartja, mert más téren nem teljesen ártatlan. Közben pedig az is aggasztja, hogy a barátai túl sokat foglalkoznak az ő ügyével. Ám nekem valamiért Betty vonala itt jobban tetszett, akit továbbra is a Csuklyással való kapcsolata nyomaszt, és ezen nem biztos, hogy segít a nyugibogyó, amit szed.

Kiábrándító viszont, hogy igazán belegondolva ez a regény semmit sem ad hozzá a sorozathoz. A kezdetben épp az tetszett igazán, hogy tudott újat mondani, sőt, helyre is tett bennem bizonyos dolgokat, amiket hiányoltam a sorozatból. A Menekülés azonban semmi mást nem tesz, csak kérdéseket vet fel, amelyeket megválaszolatlanul hagy. Ezzel valószínűleg az a célja, hogy olvasás után egyből a Netflixre tereljen minket, de engem speciel inkább csak összezavart. Mindemellett a bizonyíték után való kutatás is teljesen eredménytelen (vagyis: egy kicsit mégsem, aztán végül mégis – ennek a kifejtése viszont spoiler lenne), ezért a befejezése is felettébb dühítő.

Egyébként az első részhez hasonlóan a Menekülés is bőven tartalmaz különböző extrákat. Ugyan ezek kevésbé változatosak, mint A kezdetben, hiszen leginkább SMS-ekről van szó, de egyértelműen feldobják a regényt. Ezekből követhetjük végig Josie és Sweet Pea meglepő kapcsolatát, illetve Hiram Lodge és a titokzatos alak, aki a négy jó barátot figyeli, is ilyen módon kap szerepet.

Összességében nagyon sajnálom, hogy ennyire rosszul alakult a viszonyunk a Meneküléssel, hiszen A kezdet után úgy éreztem, könyves formában talán jobban tudok kapcsolódni a sorozattal. Nem hinném viszont, hogy tovább próbálkozom majd az olvasással (amennyiben megjelenik itthon a következő rész is). De ennek nem a fenti negatív tapasztalataim az elsődleges oka – sokkal inkább az, hogy nem hinném, képes lennék-e tovább nézni ezt a sorozatot.

Értékelés


Kinek ajánlom? Csak azoknak, akik hatalmas rajongói a sorozatnak, és látták legalább a 3. évad első részeiig.

"Pedig nem szoktunk titkokat rejtegetni egymás elől.
Kivéve, amikor mégis."
Kiadás: Maxim (2020)
Oldalszám: 288
Sorozat: Riverdale 2. (Dream Válogatás)
Eredeti cím: Get Out of Town (2019)
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Műfaj: young adult

Amikor Archie, Betty, Veronica és Jughead kocsiba szállnak, hamar rájönnek, hogy kis városuk problémái úgy tűnik, mindenhová követik őket, amerre csak mennek. Archie-t gyilkossággal vádolják, és a bizonyíték ellene szól. Betty, Veronica és Jughead tudják, hogy Hiram Lodge akarja rákenni a fiúra a szörnyű tettet, de nem tudják, hogyan bizonyíthatnák. A banda utolsó mentőövként kitalálja, hogy vissza kell menniük a bűntett helyszínére, hogy ott szerezzenek valamit, ami alátámasztja a szavaikat. Vissza kell menniük tehát Shadow Lake-hez. Azonban a Lodge család erdei kabinját minden oldalról veszély és fenyegetés övezi. Vajon sikerül a csapatnak találnia valamit, amivel tisztázhatják Archie nevét? És ami még fontosabb: visszajutnak Riverdale-be élve?




Nem sokkal A kezdet megjelenése után folytatódik is a Riverdale könyves formában. A Maxim Kiadó gondozásában érkező Menekülés (Get Out of Town) a sorozat 3. évadának közvetlen előzményeit dolgozza fel. A négy jó barát ezúttal Archie ártatlanságára próbál bizonyítékot keresni, méghozzá a gyilkosság helyszínére, Shadow Lake-be visszatérve. Tartsatok velünk, és játsszatok a könyv 3 példányáért!

Nyereményjáték

A játékban való részvételhez nincs más dolgotok, mint a leírások alapján kitalálni, mely Riverdale-sorozatbeli helyszínekre gondoltunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A Sweetwater folyó másik oldalán fekvő, Riverdale-lel szomszédos település.


Állomáslista

02.26. Readinspo
02.28. Dreamworld

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés