Micol Ostow: Riverdale - A kezdet

by - július 09, 2020


Különös kapcsolatom van a Riverdale-lel. Sosem szerettem a sorozatot, ugyanakkor mégis figyelemmel követem, ha éppen mazochista hangulatba kerülök, és kedvem támad öldökölni az agysejtjeimet. Az egyetlen, amit pozitívumként ki tudok emelni vele kapcsolatban, az a látványvilág (szerintem ez a sorozat inkább szól az elképesztő felvételekről, mint bármi másról), de a többi eleme, különösen az a rengeteg dráma néha annyira sok tud lenni, hogy nem egyszer félbehagytam már évadot.

Jogosan merülhet fel a kérdés ezek után, hogy akkor mégis miért olvastam el ezt a könyvet? Nos, azt én magam sem tudom. Az igazság az, nem is emlékeztem arra, hogy jelentkeztem a turnéjára, ezért kissé meglepődtem, amikor a kiadó elküldte a fájlt. Ekkor azonban már nem fordulhattam vissza, így vállat vontam, és nekikezdtem. Higgyétek el, én vagyok a legjobban meglepődve azon, mennyire élveztem az olvasását.

Eleinte kissé furcsa volt, hogy ez a könyv nem onnan indul, ahol a sorozat, mivel az első évad történéseinek a közvetlen előzményeit beszéli el. Ugyan ezeket mi, sorozatnézők ismerjük már a visszatekintésekből és beszámolókból, de itt egyben, lineárisan követhetjük végig az eseményeket. Amikor ezt realizáltam, szkeptikus énem egyből működésbe lépett, nem tudtam ugyanis elképzelni, mi újat adhat még a sorozathoz ez a regény úgy, hogy hiteles is maradjon. Azonban - szerencsére - ebből a szempontból csalódnom kellett. Méghozzá nem is kicsit.

Először pontosítsuk, hol is járunk időben. Mivel a közvetlen előzményekről van szó, a regény ott ér véget, ahol a sorozat kezdődik (tehát a folyónál történteknél). A négy főszereplőnk - Archie, Jughead, Betty és Veronica - mind egymásétól teljesen különálló cselekményszálat kapott, amely az ezt az incidenst megelőző pár nap történéseit beszéli el. Archie-é elsősorban a Ms. Grundy-val való különös viszonyát részletezi, de kicsit az apjával való kapcsolata is előtérbe kerül. Jugheadnek a sérelmeiről olvashatunk, kiváltképp az Archieval és az édesapjával kapcsolatosakról. Betty szakaszai a los angelesi gyakornoki munkájáról szólnak, amelyet egy magazinnál végez, és ami maximum említés szintjén került be a sorozatba, tehát ez már önmagában újdonság (de javítsatok ki, ha tévedek, csak az első epizódba néztem bele emiatt). Veronicának pedig a régi életét ismerhetjük meg, amikor még dúsgazdagnak számított.


A könyv legfőképpen azért nyűgözött le ennyire, mert olyan részletekre világít rá, amelyek a sorozatban jóval kevesebb hangsúlyt kaptak, mégis, a szereplők jellemének megismerése és megértése szempontjából szerintem kifejezetten fontosak. Korábban Veronica esetében kifejezetten zavart, hogy a sorozatban nem kaptunk ízelítőt abból, hogyan viselkedett pontosan az emberekkel abban az időszakban, amikor még az elithez tartozott, de azt az elmondásokból tudtuk, hogy egy valóságos hárpia volt. A regény többek között ezt a hiányosságot pótolta számomra, ezáltal sokkal komplexebb képem alakult ki róla.

Archieval és Jugheaddel kapcsolatban ugyanezt tudom kiemelni. Különösen tetszett, hogy míg Archie a sorozatban bizonyos szempontból túlidealizált karakter, addig ez a könyv remekül kihangsúlyozta a hibáit és a rossz döntéseinek súlyát. A hitelesség azonban itt Bettyről sajnos egyáltalán nem mondható el. Az ő szakaszai nagyrészt naplóformában vannak megírva, amit egy-egy általa készített cikk színesít - vagyis olyan, mintha magának a karakternek a szavai lennének beillesztve a regénybe. Ezek megfogalmazását én azonban kifejezetten ügyetlennek és gyermetegnek találtam, ami azért nem stimmel, mert Betty elvileg tehetséges újságíró.

Imádom - és ez a második nagy kategória, amiben a könyv újdonságot tud mutatni -, hogy a szöveg különböző betoldásokkal van tele. Akadnak benne például SMS-ezések, levelek, emailek, listák és brosúrák, illetve részletek a szereplők saját írásaiból (Betty cikkeiből és naplójából, Jughead könyvéből, valamint Dilton Doiley feljegyzéseiből). Sőt, egy darabig úgy tűnt számomra, hogy ilyenekből fog állni az egész regény - mintha az lett volna a koncepció, hogy a szerző összeszedegeti a Riverdale szereplői által írt dolgokat, és összefűzi őket -, de ezt sajnos végül Archie és Veronica szakasza megtörte. Nem negatívum, de díjaztam volna ezt az elgondolást.

Végezetül még egy pozitív elem: meglepő módon a regény írásmódja tökéletesen tükrözte a sorozatnak azt a jellegzetes, rejtélyes hangulatát. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szerző törekedett a minél drámaibb megfogalmazásokra, így akad benne egy-egy olyan megjegyzés - kiváltképp Jughead részéről -, mint "...vagy legalábbis eddig azt hittük", és "...a végkifejletet senki nem látja előre". Néha kicsit sok, de nagyon hatásos.

Összességében meglepően jó élményt tud nyújtani a Riverdale könyv formájában. Remekül kiegészíti a sorozatot, hiszen nem csak új információkkal szolgál, de a már ismerteket is egészen más megvilágításba helyezi. A rövid fejezetek és gördülékeny megfogalmazás miatt könnyen és gyorsan olvasható, a különböző betoldások által pedig még élvezetesebb, izgalmasabb. Biztos vagyok benne, hogy később a folytatás elolvasásával kapcsolatban már nem lesznek kétségeim - rögtön igent mondok majd.

Értékelés


Betty karakterének hiteltelensége (egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy valaki ilyen írásstílussal rendelkezzen újságírói ambíciókkal) számomra elég ahhoz, hogy a könyv ne érdemeljen maximális pontszámot. De a 4.5 csillag még így is elég jó, főleg olyasvalakitől, aki sosem volt odáig a Riverdale-ért. :)


Kinek ajánlom?

Mindenkinek szívből tudom ajánlani, aki szereti, vagy legalább kedveli valamilyen szinten a történetet, és szeretne minél részletesebben megismerkedni a szereplőkkel, konfliktusokkal, és persze magával a világgal, amelyben játszódik.

Kiadás: Maxim (2020)
Oldalszám: 272
Sorozat: Riverdale 1. (Dream Válogatás)
Eredeti cím: The Day Before (2019)
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Műfaj: ifjúsági

A ​Riverdale című nagy sikerű Netflix-sorozat első évadának előzménysztorija! Imádod a sorozatot, és nem tudsz betelni vele? Vagy még nem kezdted el nézni, de kíváncsi vagy rá? Akkor ez a regény neked szól! Hagyd, hogy beszippantson Riverdale városának rejtélyes világa!

A vörös hajú Archie, Jughead, a szavak mestere és a jó kislánynak tűnő Betty hosszú évek óta minden nyarat együtt szoktak tölteni. Ez a mostani azonban más, mint az eddigiek. Archie egy titokzatos személy miatt kifordul önmagából, sportolás helyett gitározik és dalokat ír, elhanyagolva a magányos Jugheadet, akinek a rossz társaságba keveredő apja miatt igazán szüksége lenne egy barátra. Ráadásul most Betty sem tudja megoldani a problémákat, ugyanis Los Angelesben gyakornokoskodik egy magazinnál, és folyton keresztbe tesz neki, ami megnehezíti, hogy elfojtsa a benne lakozó sötétséget – megvannak a maga gondjai: valamint nem beszélve arról, hogy bármit tesz ellene, még mindig arról a bizonyos vörös hajú szomszéd fiúról ábrándozik. Aztán ott van még a pletykalapok üdvöskéje, az IT-lány Veronica, aki alól szép lassan kihúzzák a luxustalajt a családja nem túl tisztességesen szerzett vagyona miatt, és ezáltal egyre közelebb kerül Riverdale-hez, ahol nem is tudja, mi minden várja majd.

Ti szeretitek a Riverdale világát?


A Riverdale, miután karakterei képregény formájában sok ember szívébe beférkőztek, sorozatként is meghódította a világot. A 2017-ben debütált adaptáció töretlen népszerűségének hatására született meg az előzményeket összefoglaló könyv Micol Ostow tollából, melyet a Maxim kiadónak köszönhetően ettől az évtől magyarul is olvashatunk. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolnak bloggereink a regényről, és esetleg szert is tennél egy példányra belőle!

Nyereményjáték

A Riverdale világa elsősorban az ikonikus szereplői miatt válhatott ennyire népszerűvé a közönség körében. Játékunkban ezen karakterekre jellemző megszólalásokat hozunk, nektek csupán annyi a dolgotok, hogy kitaláljátok, ki mondhatta ezeket.
Fontos: az idézetek a könyvből származnak, de bőven elég a sorozat első évadának ismerete is a megfejtésükhöz. Egy karakter többször is szerepelhet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Riverdale-t mindenki csak úgy ismeri, mint egy „mosolygós kisvárost”.


Állomáslista

07.09. Readinspo
07.19. Dreamworld

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés