R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

by - július 24, 2020


R. F. Kuang Mákháborúját tulajdonképpen a Sárkányköztársaság miatt kezdtem el olvasni. Bár már a tavaly szeptemberi megjelenése óta foglalkoztatott a történet, hiszen olyan bloggerek is ajánlották, akiknek adok a véleményére, de a tényleges elhatározás csupán akkor született meg bennem, mikor megtudtam, hogy rövid időn belül várható a következő rész. És nem tudok elég hálás lenni, hogy ez így történt. Nagy hatással volt rám a Mákháború és a világ, amelyben játszódik, Kuangban pedig egy fantasztikus szerzőt fedeztem fel, akit érdemesnek tartok követni a későbbiekben is. Nem volt kérdés ezek után, hogy szívesen olvasom-e tovább a sorozatot.

A Sárkányköztársaság pár héttel vagy hónappal azután veszi fel a történet fonalát, ahol a Mákháborúban abbamaradt. Zsinnek az általa okozott mérhetetlen pusztítás miatt csillapíthatatlan bűntudata van, amelyet ópium- és egyéb pszichedelikum gőzébe fojtva próbál átvészelni. A drog hatására már éppen kezdi elveszíteni a kontrollt a teste és az elméje felett, amikor váratlan helyről segítség érkezik: Sárkány tartomány hadura ajánl munkát számára. Zsinnek éppen erre van szüksége - valakire, aki parancsokat oszt neki, és akivel a céljuk is közös. Jin Vajszra ugyanis a császárnő hatalmának megdöntésére készül annak érdekében, hogy elhozza a demokráciát Nikanba is.

Őszintén, az első oldalak nem az olvasó meggyőzésére szolgálnak. Zsin karaktere eleve megosztó, sokaknak még a Mákháború csaknem 600 oldala sem volt elegendő a megkedvelésére, de a Sárkányköztársaság első szakaszában kifejezetten visszataszítóan viselkedik. A vele korábban történtek miatt ez persze nem is meglepő, de még túl fiatal és tapasztalatlan ahhoz, hogy tudja, mi lenne a helyes lépés ilyen helyzetben. Bizonyos szempontból viszont éppen ez az, ami becsülendő a személyiségében: hatalmas erő birtokában van, ám a legtöbb hozzá hasonlóan különleges könyvszereplővel ellentétben Zsin nehezen tanulja meg irányítani az adottságát. A karaktere ezáltal egyrészt realisztikusabb, másrészt rávilágít, hogy mi mindenért kell nekünk magunknak is megküzdenünk az életben azért, hogy aztán jobban boldogulhassunk.


Az olvasása döcögősen ment, ám nem amiatt, mert kevésbé akciódús az előző részhez képest - sőt, úgy érzékeltem, hogy valamivel több izgalmas esemény és folyamat tanúi lehetünk a Sárkányköztársaságban. Azt a szakaszt viszont nem tudtam igazán élvezni, mikor Zsin látványosan süllyedt bele egy olyan gödörbe, amiből nehéz volt kimásznia. Már a legelejétől egyértelmű volt, hogy bizonyos személyek kihasználják őt, és minél több parancsra bólintott rá, annál nagyobb árat fizetett érte.

A legérdekesebb (de egyben legfelkavaróbb) elemek számomra egyértelműen a heszperiaiak vallási meggyőződéseit taglaló szakaszok voltak. Erről a térségről a Mákháborúban kevés szó esik, de itt részletesebben megismerjük Kuang világának ezt a részét is, amely tulajdonképpen Európa parafrázisa. Hitük a keresztény vallás tanait veszi alapul, és éppen ugyanúgy próbálják megtéríteni a “civilizálatlan” népeket, mint ahogy a valóságban is történt az évszázadok során. A történetben a heszperiaiak ráadásul Zsinnel és a képességével a legkevésbé sem szimpatizálnak, és célul tűzik ki, hogy kiirtják a lányból, majd egész Nikanból is a sámánizmus hajlamát.

Összességében a kezdeti, számomra lelkileg nehezen megemészthető szakaszok után a Sárkányköztársaság élvezetes, fordulatos és néhol megrendítő élményt nyújtott. Méltó folytatása lett a Mákháborúnak, semmilyen szempontból nem okozott csalódást. És továbbra is imádom R. F. Kuang írásstílusát, amely nem mellesleg sokat finomodott a korábbiakhoz képest. Kíváncsian várom a befejező kötetet.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, akinek van gyomra lelkileg megterhelő, de egyébként nagyszerű történeteket olvasni, tudva azt, hogy bár fantasyról van szó, de az alapötlet megtörtént eseményekre épül. (Erről bővebben a Mi inspirálta Kuangot a Mákháború megírására? című cikkemben írtam.)

"Az élet és a halál egyenrangú ebben a világegyetemben. Belépünk az anyagi világba, és aztán elmegyünk, és jobb formában öltünk újra testet."

Kiadás: Agave (2020)
Oldalszám: 672
Sorozat: Mákháború 2.
Eredeti cím: The Dragon Republic (2019)
Fordította: Ballai Mária
Műfaj: epikus és low fantasy, grimdark

Nikannak ​a történelem során háromszor is meg kellett küzdenie a túlélésért a véres mákháborúkban. Annak ellenére, hogy a harmadik hadjárat csak nemrég ért véget, Zsin nem tud megfeledkezni arról a kegyetlenségről, amelyet a népe megmentése érdekében követett el. Menekül a bűntudat, a szorongató ópiumfüggés és a tűz isteneként megismert bosszúálló főnix parancsai elől, aki rémes hatalommal ruházta fel.

Bár Zsin nem akar élni, meghalni sem hajlandó addig, amíg bosszút nem áll az áruló császárnőn, aki hátat fordított a hazájának, és szövetségre lépett az ellenséggel. A lány egyetlen reménye, ha belép a befolyásos Sárkány hadúr seregébe. A hadúr arra készül, hogy meghódítja Nikant, elűzi a császárnőt a trónról, és létrehoz egy új köztársaságot.

Ám sem a császárnő, sem a Sárkány hadúr nem az, akinek látszik. Zsin minél több dolognak lesz szemtanúja, annál jobban tart attól, hogy az országa iránt érzett szeretete ismét arra fogja kényszeríteni, hogy éljen a főnix gyilkos hatalmával. Mert már nincs semmi, amit Zsin ne áldozna fel az országa megmentéséért… és a bosszúért.Immár a második része jelent meg magyarul az Agave Könyvek gondozásában R. F. Kuang nagy sikerű epikus fantasyjának, a Mákháborúnak. A Sárkányköztársaságban pedig még nagyobb a tét, ugyanis nem elég, hogy Zsinnek szembesülnie kell a szörnyű tettei következményeivel, de hamarosan egy újabb háborúban találja magát, ahol a fiatal lány talán még nagyobb kihívásokkal találkozik, mint korábban. Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a könyvet, játssz velünk és talán te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a regény egy példányát!

Nyereményjáték

A Sárkányköztársaság egy igazán kivételes fantasy, de szerencsére a műfaj kedvelői már magyar nyelven is rengeteg elképesztő történet közül választhatnak. Ezért mostani játékunkban híres fantasykat gyűjtöttünk össze, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy az idézetek alapján felismerjétek, melyik regényre gondoltunk. A helyes választ (lehetőleg a szerző nevével együtt) írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek van nyerni egy példányt a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„– Azok ott bálnák? Még sosem láttam bálnákat!
– Ja, azok? – Teraeth unott arckifejezéssel nézett át a hajó peremén. – Csak néhány tucatnyi, szűk húsz méter hosszú, végtag nélküli kék elefánt, akik úsznak egyet. Ne is törődj velük!
– Sosem láttam még ennyit!
– Mint kiderült, egyet sem láttál eddig, tehát ez nem nagy szó.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07. 12. Utószó
07. 24. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés