Colleen Hoover: Verity

by - július 22, 2020


A blog megnyitása óta sok változás történt az olvasási szokásaimban, és ebből az egyik legszembetűnőbb az, hogy egyre több népszerű szerző könyve kerül a kezembe. Korábban sem zárkóztam el a különösen nagy visszhangot kapó történetektől, hiszen úgy gondolom, nem ok nélkül sikeresek, de nem minden esetben volt meggyőző számomra az az őrület, ami kialakult körülöttük. Colleen Hoover írásai éppen ilyenek számomra. Bár kivétel nélkül mindegyik elolvasott könyvét élveztem, de olyan fokú rajongást egyik sem tudott kiváltani belőlem, hogy gondolkodás nélkül vásároljam meg az éppen frissen megjelenő irományát. Hiába tartom én magam is kiemelkedő YA-NA szerzőnek, valószínű, hogy a kedvenceim közé később sem fog bekerülni. Azonban a Verity nagyon közel járt ahhoz, hogy meggondoljam magamat ezzel kapcsolatban.

Pedig az alaptörténet nem éppen a legérdekfeszítőbb példány a piacon. Adott egy lecsúszott, mérhetetlenül nagy önbizalomhiánnyal küzdő írónő, a furcsa nevű Lowen Ashleigh, aki hirtelen élete nagy megbízását kapja a híres bestsellerszerző, Verity Crawford férjétől: fejezze be a nő félbemaradt regénysorozatát. Verity ugyanis egy súlyos autóbalesetben kómába esett, és ezt a kiadó nem szándékozik nyilvánosságra hozni. Lowen az alkotáshoz szükséges kutatómunka miatt egy időre a Crawford családhoz költözik, csakhogy nemsokára talál egy íróasztalfióknak készült önéletrajzot, amely Verity sötét titkait tartalmazza. Vajon mit fog vele kezdeni a nő?

Szavak nincsenek arra, mennyire megfogott ez a regény. Elképesztő, hogy Colleen Hoover mindig képes újat mondani, és a csupa romantikus, elsöprő szerelmekről szóló könyvei mellett előállni egy ennyire sötét, titokzatos, félelmetes pszicho-thrillerrel - ami ráadásul tökéletesen működik. Nagy hatással volt rám ez a történet, napokig kísértett az elolvasása után. Rengeteget gondolkoztam a lezáratlan végkifejleten, de az eddigi olvasmányaim közül ez az egyetlen, ahol helyénvalónak érzem ezt a technikát… De erről majd később.

Colleen Hoover már azzal megfogott, hogy írókat állított a középpontba. Nem titok, én is évek óta álmodozom arról, hogy egyszer képes leszek valami kiadható minőségű regényszerűséggel előállni, ezért különösen örülök annak, amikor erről a szakmáról olvashatok. Bár maga az alkotói folyamat nem képezi hangsúlyos részét a történetnek, de szomjaztam minden kis morzsát, ami a szerzői lét kulisszatitkairól szólt.


A könyv a könyvben technika ugyancsak erőssége a regénynek - sőt, tulajdonképpen ez viszi előre a történetet. Rettentően izgalmas végigkövetni, mit reagál Lowen a Verity sötét gondolatait, megdöbbentő vallomásait tartalmazó önéletrajzra, és milyen belső harcot vív azzal kapcsolatban, felfedje-e Jeremy (a férj) előtt a család mindennapjait gyökeresen megváltoztató írást, avagy sem. Közben a nő egyre paranoiásabbá válik Verityvel kapcsolatban, és minduntalan felmerül benne a gyanú, hogy talán mégsem annyira beteg, mint amilyennek látszik. Hátborzongató, de letehetetlen ez a könyv - erre készüljetek!

A szereplőgárda ugyancsak különlegessé teszi a regényt, hiszen itt tulajdonképpen nem a főszereplő az, akinek a szemszögéből játszódik a történet. Lowen Ashleigh eleinte amolyan narrátori funkciót tölt be, aki közvetíti az olvasónak Verity önéletrajzát, majd megfogalmazza azokat a gondolatokat, amelyek bennünk is felmerülnek az írással kapcsolatban. Később válik csak cselekvő karakterré, amikor a Jeremy (Verity férje) iránti vonzalma felett egyre kevésbé tud uralkodni. A jelleme egyébként kifejezetten kedvelhetetlenné teszi, de ez így van jól, éppen ilyen személyiség illik erre a szerepre.
A regény álompasija Jeremy Crawford, akibe nem csak Lowen, de mi is könnyen beleszeretünk. Egyrészről ellenállhatatlanul kedves és tisztelettudó úriember, másrészről pedig gondoskodó apuka, aki bármit megtesz a családjáért.
A tulajdonképpeni főszereplőt, Verity Crawfordot érdekes módon csupán az önéletrajzából ismerhetjük meg. Őt éreztem a legösszetettebb karakternek, de tekintve, hogy épp a legféltettebb titkaiba nyerünk bepillantást, ez nem is meglepő.

A végkifejlet nagyszerűségét nehéz úgy taglalni, hogy ne áruljak el túl sokat belőle, de mivel - szerintem - ez a leglenyűgözőbb eleme a regénynek, egyszerűen nem hagyhatom ki. A végső fordulat őrületes. Részben számítani lehet rá, de részben mégsem, és amikor már azt hinné az ember, hogy minden elrendeződött, akkorát fordul a kocka, hogy csak lesünk. Elképesztően izgalmas és brutális csavarral áll elő itt Hoover, de ahogyan azt már fent is említettem, ennek a megoldása nincs kimondva. Más esetben kifejezetten irritálna a lezáratlanság (nem szeretem, mikor az író a közönség fantáziájára bízza a továbbiakat - mintha neki nem lenne elég jó ötlete hozzá), de itt olyan jól működik, hogy el sem tudok képzelni másfajta végkifejletet. Napokig gondolkoztam azon, mi lehet végül a megoldás, hiszen mindkét verzió mellett szólnak érvek, de egyszerűen nincs jó válasz. Imádom!

Összességében véleményem szerint a Verity a legzseniálisabb regény, amit eddig Colleen Hoovertől olvastam. Rendkívül különleges könyv, ami bizonyítja, hogy a szerző igenis megérdemli azt a hírnevet, ami övezi őt, hiszen aki képes egy megszokottól eltérő zsánerben ilyen nagyot alkotni, az csakis tehetséges lehet. Nagyon felértékelődött a szememben ez a nő, és remélem, mások is hasonlóan éreznek majd az elolvasása után!

Értékelés

5 csillag
Kinek ajánlom? 16-17 éves kortól felfelé bárkinek, aki bírja a hátborzongató, brutális részleteket is tartalmazó történeteket. Colleen Hoover rajongóknak egyenesen kötelező, de azoknak is tetszhet, akik a túlfűtött romantika miatt kedvelik kevésbé a szerzőnőt. Bár a Verity sem mentes a szerelmi száltól, de nem ez a központi elem benne.

"A testünk gondozása olyan, mint a gyereknevelés. Néha kemény, néha hatalmas szívás, néha legszívesebben hagynád a francba az egészet, de ha feladod, annak tizennyolc év múlva súlyos következményei lesznek."

Kiadás: Könyvmolyképző (2020)
Oldalszám: 312
Kiadói sorozat: Kristály pöttyös könyvek
Eredeti cím: Verity (2018)
Fordította: Barthó Eszter
Műfaj: thriller, romantikus

Magával ​ragadó és megdöbbentő. Egyszerűen nem lehet letenni.

Claire Contreras New York Times bestseller szerző.

Lowen Ashleigh, az anyagi csőd szélén álló, küszködő író élete állásajánlatát kapja, amikor Jeremy Crawford, a bestseller szerző Verity Crawford férje felkéri, hogy balesetben megsérült felesége helyett megírja az asszony sikersorozatának befejező részeit.

Lowen megérkezik a Crawford házba, hogy átnézze Verity többévnyi jegyzeteit és vázlatait, remélve, hogy elegendő anyagot talál a munka elkezdéséhez. Csakhogy az irodában nemcsak kaotikus állapotok fogadják, hanem egy önéletrajz is, amit az asszony a legnagyobb titokban írt. A kézirat minden oldala vérfagyasztó vallomást rejt, köztük annak az éjszakának a történetét, ami örökre megváltoztatta a család életét.

Lowen először úgy dönt, hogy nem mutatja meg Jeremynek a kéziratot, mert annak tartalma még több fájdalmat okozna a gyászoló apának. De ahogy a férfi iránti érzelmei egyre erősebbé válnak, rájön, hogy talán mégis fel kéne fedni Verity mocskos titkait.

Egy egyedülálló romantikus thriller a New York Times bestseller szerző Colleen Hoover tollából.

Colleen Hoover mely könyveit olvastátok már el?
Ki a kedvenc YA-NA szerzőtök?


Ismét a thriller műfajban mutatja meg magát Collen Hoover, az írónő legújabb könyve, a Verity a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg idén júliusban. Ha szeretnétek Ti is borzongani, tartsatok a turné bloggereivel, hiszen rengeteg értékelést olvashattok Lowen és Jeremy történetéről, extra állomások is lesznek és természetesen a nyereményjáték sem marad el.

Nyereményjáték

A mostani játékunk során fel kell elevenítenetek minden tudásotokat az írónővel és könyveivel kapcsolatban, ugyanis egy keresztrejtvényt hoztunk Nektek. Minden állomáson egy feladványt fogtok találni, de legyetek résen, mert nem sorban fogunk haladni, ezért nagyon figyeljétek a feladvány előtti sorszámot, és oda illesszétek be a rejtvényben a szavakat is. A keresztrejtvény minden szavát várjuk a rafflecopter dobozba, és természetesen a legvégén a megfejtést se felejtsétek el beírni! Ha valamiben nem vagytok biztosak, inkább később írjátok be, mert sajnos utólag már nem tudtok javítani. A megfejtés természetesen szintén az írónőhöz fog kapcsolódni. Sok sikert!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


7. A Hopeless sorozat női főszereplőjének keresztneve.


Állomáslista

07.22. Readinspo
07.28. Csak olvass!
07.31. Könyvvilág
08.01. Dreamworld

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés