Szaszkó Gabriella: Nyisd ki ezt a naplót!

by - július 25, 2020


Néhány évvel ezelőtt, mikor a Keri Smith-féle Nyírd ki ezt a naplót-őrület Magyarországon is felütötte a fejét, én sem maradtam ki belőle. Amint lefordították a könyvet, már rohantam is a boltba, hogy mindenképpen legyen belőle egy példányom, amit aztán jól szétcincálhatok. Hónapokig gyűjtögettem Pinteresten a különböző ötleteket, milyen módon lehetne megvalósítani a feladatokat, aztán mire nekiláttam volna, már vége is lett a trendnek. Szegény naplóm azóta is valamelyik polcnak a hátuljában várja, hogy kinyírjam végre.

Bármennyire is jónak tartom viszont ezt a koncepciót, alapesetben nem kaptam volna fel a fejemet arra a hírre, hogy egy újabb Wreck This Journal-féleség jelenik meg nálunk. Egyetlen dolog győzött meg arról, hogy ezzel talán mégis érdemes lenne tennem egy próbát: hogy kifejezetten könyvszerető, olvasó fiataloknak készült. Korábban is szemeztem már a különböző, könyves témájú foglalkoztató füzetekkel, mint amilyen Szabados Ágnes olvasónaplója is, ám odáig még nem jutottam, hogy ténylegesen kipróbáljam valamelyiket. Most viszont ennek is eljött az ideje.

Ami már rögtön az elején szimpatikussá tette számomra Szaszkó Gabriella verzióját, az az, hogy inkább kreatív, rajzolgatós és írogatós feladatok vannak benne. Az eredeti naplóban rengeteg a lapokat széttépős, szétvágós vagy egyéb módon tönkretevős utasítás, amelyeket nem teljesítettem volna jó szájízzel, és bár ebben a példányban is akad hasonló, azért lényegesen kevesebb helyen várja el, hogy megcsonkítsuk a könyvet.

Ugyancsak pozitívum, hogy a feladatok rendkívül színesek, sokrétűek. Akadnak köztük művésziesebbek, ahol írni, rajzolni, festeni, fotózni és kalligrafikusan írni kell, de vannak egyszerűbb, ragasztgatást vagy listaalkotást kérő utasítások is. Valahol elég csak ikszelni, de más oldalak megkövetelik a hosszabb gondolkodást is. Mindez azért jó, mert mindenki megtalálhatja benne a magának legmegfelelőbb elfoglaltságot, értve ezt egyaránt az érdeklődési körre, és az éppen rendelkezésre álló szabadidőre és kedvre is.

Lejjebb mutatok pár oldalt, amit rögtön meg is csináltam, de bőven van még feladat, amit szeretnék teljesíteni a későbbiekben. Kifejezetten tetszik például a bookstagram kihívás ötlete és a saját Ex Libris-pecsét megalkotása, de a fantasy könyv borítótervével, könyves álompasinak írandó levéllel, idézetes póló és bögre tervezésével, vagy éppen a különleges könyves keresztnevek gyűjtésével is biztosan fogok még időt tölteni.

Összességében tetszik ez a Szaszkó Gabriella-féle Wreck This Journal. Vannak ugyan benne kicsit érthetetlen ötletek (pl. egy világtérkép, amin azt kell jelölgetni, mely országokba vittem már olvasnivalót - csakhogy ezen Európa akkora, mint a hüvelykujjam hegye, ezért ha valaki esetleg nem az itt fél ökölnyi méretű Antarktiszra jár nyaralni, annak meggyűlik a baja ezzel a feladattal), de szerencsére túlnyomó többségben vannak azok, amik beindítják a fantáziát. Alkotás közben nem egyszer volt flow-élményem, és sokszor olyannyira megfogott egy-egy utasítás, hogy azokat előbb-utóbb biztosan megírom majd blogbejegyzésként is.




   


      

Értékelés


Kinek ajánlom? Inkább a fiatalabb, 12-16 éves korosztálynak, elsősorban nyári elfoglaltságképpen, de később, a tanév során is remek kikapcsolódást nyújthat, ha valaki kiszakadna az iskola monotonitásából.

Kiadás: Maxim (2020)
Oldalszám: 240
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Műfaj: interaktív

KEDVES OLVASÓ!
Most egy nagyon különleges olvasónaplót tartasz a kezedben, ami varázslatos utazásra repít egy számodra nem is olyan ismeretlen helyre.
Ebben a Naplóban egyedülálló feladatokon keresztül jegyezheted fel/gyűjtheted össze eddigi olvasmányélményeidet és azokat a könyveket, amiket még el szeretnél olvasni.
A Napló oldalain cetlikre írhatod, hogy éppen mely könyvek alapján oldottad meg a feladatot, vagy melyek adtak ötletet, inspirációt. Az elkészült munkáidat oszd meg az Instagramon és Facebookon, és jelölj be minket, hogy gyönyörködhessünk a megoldásaidban! Használd a #dreamnaplo hashtaget!
Merülj el szabadon a lapok között, engedd el magad, itt biztonságban vagy! Ragadd meg a kedvenc könyveidet, és utazz velünk az olvasás és az alkotás világába a lehető legkülönlegesebb módon!
Jó szórakozást kívánunk a feladatokhoz! Alkossunk közösen!

Neked is volt annak idején Wreck This Journal-ed?


Az utóbbi időkben nagyon népszerűek lettek a kreatív feladatokkal teli naplók, melyek csak arra várnak, hogy a vállalkozó kedvű olvasók töltsék meg az alkotásaikkal. Szaszkó Gabriella azonban kifejezetten a könyvmolyok számára készített egy ilyen különleges naplót, tele izgalmas feladatokkal, melyek segítségével írhatnak, rajzolhatnak, festhetnek, gondolkodhatnak a molyok a kedvenc könyveikről. A Nyisd ki ezt a naplót! a Maxim kiadó jóvoltából már mindenki számára elérhető, de ha bloggereinkkel tartatok, és játszatok velünk, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát!

Nyereményjáték

Mivel a Nyisd ki ezt a naplót egy nagyon különleges könyv, ezért a mostani nyereményjátékunk sem lesz hétköznapi! Az állomásokon ugyanis egy-egy olyan kérdést fogtok találni, melyet a könyv feladatai inspiráltak, a feladatotok pedig az lesz, hogy a saját olvasmányélményeitek alapján válaszoljatok a feltett kérdésekre!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik az a könyv, amit biztosan nem fogsz elolvasni?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07. 21. Utószó
07. 23. Csak olvass!
07. 25. Readinspo

Ha tesztek ki képeket Instára/Facebookra az alkotásaitokról, használjátok a #Blogturnéklub, a #dreamnapló és a #nyisdkieztanaplót hashtageket.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés