Mid-Year Book Freak Out TAG | 2020

by - július 14, 2020


Már egyszer, a tavalyi első félévre vonatkozóan is kitöltöttem ugyanezt a book TAG-et, de rögtön egyértelművé vált, hogy ebből hagyomány lesz a későbbiekben. Akkor először a Zakkant olvason találkoztam vele, most is Anett idei verziója juttatta eszembe a létezését.

Angolul kevésbé tudóknak: ennek a kérdéssornak a lényege, hogy segítsen összefoglalni az első félév olvasmányélményeit. Ha megtetszik, töltsd ki te is! :)

1. A legjobb 2020-as olvasmányok

Idén is rengeteg fantasztikus könyv került a kezembe, de őszintén, a legjobbakat nem volt nehéz kiválasztani, hiszen még a többihez képest is szinte műalkotások. Rögtön januárban a Testamentumok nyűgözött le Margaret Atwood tollából, amiről mindenkinek úgy nyilatkozom, mint a tökéletes regényről. A Csillagtalan tenger minden várakozásomat felülmúlta, egyszerűen bámulatos az az írói munka, amit Erin Morgenstern végzett. Az Unortodoxra pedig nincsenek szavak, mennyire megfogott, és ehhez legalább annyira hozzájárult Deborah Feldman írásstílusa, mint maga a tartalom.

2. A legjobb folytatás, amit 2020-ban olvastál

A Testamentumokat már az előbb is említettem, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire nagyszerű ez a könyv. Nem csupán méltó folytatása lett A szolgálólány meséjének, de bizonyos szempontból még jobb is nála. De tekintve, hogy a két könyv megjelenése között 34 év telt el, ez nem is meglepő.


3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél

A friss megjelenéseknek a többségével szerencsére van lehetőségem turnézni, és most a nyári szünettel járó végtelen szabadidőre való tekintettel le is csaptam mindenre, ami érdekel, de sajnos Saul Austerlitz A Jóbarátok-generációja nem tartozik közéjük. Jelenleg épp először nézem ezt az ikonikus sorozatot, és természetesen már az első perctől fogva a rabja vagyok, ezért minden érdekelne, ami vele kapcsolatos.

4. A legjobban várt friss megjelenés az év második felére

Erin Morgenstern Csillagtalan tengerének nem a története nyűgözött le, hanem a szerző írásstílusa. Elképesztő, ahogy ez a nő játszik a szavakkal, és ha ez nem csupán ennek a könyvnek a sajátossága volt, minél többet szeretnék belőle kapni. Szerencsére az Agave hamarosan megjelenteti az első könyvét, az Éjszakai cirkuszt, amit semmiképp sem szeretnék kihagyni.

A másik, amit izgatottan várok, az Holly Blacktől a The Queen of Nothing. Tavaly év végén olvastam el A levegő népe sorozat első két részét, aminek olyan őrületes függővége volt, hogy majdnem angolul estem neki a záró kötetnek. Remélem, a kiadó nem tolja el ennek a megjelentetését is!

5. Legnagyobb csalódás

Ugyan egyértelműen Alice Broadway Ink-je volt a legrosszabb élményem idén, de őszintén szólva tőle eleve nem vártam túl sokat. Jenny Han népszerű sorozatától, az A fiúknak, akiket valaha szerettemtől viszont annál többet, így a legnagyobb hasraesést ő okozta. Ennek okát az értékeléseiben (első, második) bővebben kifejtettem.


6. Legnagyobb meglepetés

Nem ezek voltak a kedvenc olvasmányaim az első félévben, de óriási meglepetést okoztak azzal, hogy nem igazolták a negatív előítéleteimet. A Levél a királynak esetében a műfaja miatt nem számítottam sok jóra, a Grisa trilógiánál (Árnyék és csont, Ostrom és vihar, Pusztulás és felemelkedés) pedig az oroszos hangulattól tartottam. De a legkevésbé a Riverdale előzményregényről gondoltam volna, hogy tetszeni fog.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy neked új)

Feljebb már említettem, mennyire lenyűgözött Erin Morgenstern és Deborah Feldman stílusa, ők egyértelműen beletartoznak ebbe a kategóriába - még úgy is, hogy csupán egy-egy könyvüket ismerem. Rajtuk kívül Leigh Bardugot és R. F. Kuangot is ígéretesnek látom, azonban tőlük még szeretnék olvasni pár írást, hogy ebben egészen biztos legyek.

8. Legújabb könyves szerelem

A Csillagtalan tenger (Erin Morgenstern) a fentiek alapján egyértelmű, a Levél a királynak (Tonke Dragt) iránti rajonságom okát a bejegyzésben jobban kifejtem, a Mákháborúé (R. F. Kuang) pedig hamarosan érkezik. Olvastam még tökéletes könyveket (Unortodox, Testamentumok), de a "szerelem" szóval csak az előbbi hármat tudom jellemezni.


9. Legújabb kedvenc karakter

Érdekes, hogy Nyikolaj Lancovot Grisa trilógia második kötetében ismerjük csak meg, tehát nem olyan központi szereplő, mégis nagyobb hatással volt rám, mint a főbb karakterek bármelyike. Szerencsére Leigh Bardugo szánt neki egy duológiát a Grisaverzumon belül, így a személyisége megkapja azt a figyelmet, amit érdemel. Remélem, a Könyvmolyképző lecsap később erre is!

10. Egy könyv, amin sírtál

Az a típus vagyok, aki nem szégyelli a könnyeket, de meglepő módon nem emlékszem, hogy Nicola Yoon A Nap is csillagján kívül más olvasmány is kicsalta volna őket belőlem idén. De az viszont nagyon!

11. Egy könyv, ami boldoggá tett

Meglepően intenzív érzéseket éltem meg a Levél a királynak végén (Tonke Dragt), és az idei olvasásaim közül ez állt legközelebb a boldogsághoz. Sok könyv okozott szép pillanatokat, de ez a példány a műfajából adódóan különösen szívmelengető.


12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál

Nem tudom, mennyire lehet adaptációnak nevezni az Unortodox alapján készült sorozatot, hiszen a cselekménye és a főszereplő személyisége sok szempontból nem egyezik a Deborah Feldman könyvében leírtakkal, mégis ezt emelném itt ki. A másik út egyszerre bámulatos és mellbevágó, nem lehet egykönnyen elfelejteni.

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál

Májusban átalakítottam a bejegyzések struktúráját, azóta két olyan értékelést tudok kiemelni, amit erősebbnek érzek a többinél. Az ehető nőé kicsit negatívabb hangvételű, de az Unortodoxé csupa méltatás.

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál

Ha ragaszkodom ahhoz a szóhoz, hogy "vásároltam", akkor Elif Shafak 10 ​perc 38 másodpercét mondanám, ami egyszerűen felséges. Fotón is csodaszép, ám a képernyő képtelen visszaadni, milyen lenyűgöző élőben ez a borító.

Viszont a blogturnésokat sem szeretném kihagyni, de közülük képtelenség egyet kiválasztani. A Frannie Langton vallomásainak külsejéről már az értékelésben is ódákat zengtem, de a Csillagtalan tenger is közel ennyire lenyűgözött. A recenziósok közül pedig a Caravalt is muszáj megemlítenem, egyszerűen nem tudok betelni a szépségével.


15. Melyik könyveket szeretnéd idén év végéig elolvasni?

A blogturnésokat nem látom előre, így csak a sajátok közül tudok válogatni. Az egyik ilyen a régóta halogatott Leányrablás Budapesten (Böszörményi Gyulától), aminek minimum az első kötetét sorra szeretném keríteni az évben. Jennifer Mathieu Moxie-ját már január óta pakolgatom jobbra-balra, de sose jut rá elég idő. Neil Gaiman Északi mitológiája pedig különösen piszkálja a fantáziámat, főleg, mivel még friss a Norvégia-mániám.

Ha megtetszett a kérdéssor, töltsd ki te is!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés