Anna Fifield: Kim Dzsongun

by - július 29, 2020


Szürreális, döbbenetes, kegyetlen. Ezen szavak valamelyike valamilyen formában biztosan eszünkbe jut, ha felbukkan a médiában egy újabb hír Észak-Koreával és annak “Szeretve Tisztelt Vezetőjével” kapcsolatban. Évek óta egyre növekvő aggodalommal figyelem Kim Dzsongun akcióit - különösen, ha azoknak köze van a nukleáris fegyverekhez -, mégis, komolyabban még sosem ástam bele magam a témába. Érdeklődésből részemről eddig sem volt hiány, kutatásra szánandó időből és hiteles információkból viszont annál inkább, hiszen, mint tudjuk, Észak-Koreáról még annak a kevés hírnek a valóságtartalma is megkérdőjelezhető, ami kijut az országból. Anna Fifield könyve viszont éppen ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni.

A szerző fél életét az ázsiai térség ügyeinek szentelte. A The Washington Post újságírójaként (jelenleg a pekingi irodájuk vezetője) maga is számtalanszor járt már ebben az elszigetelt országban, tudósításainak köszönhetően pedig mára Észak-Korea-szakértőként tartják számon. Saját, csaknem két évtizedet felölelő tapasztalatai, más hozzáértőkkel való beszélgetések és menekültek beszámolói képezik alapját a nemrég nálunk is megjelent tényfeltáró írásának, melyben egyaránt bemutatja a diktatúra működését, és alkot egyfajta portrét annak aktuális vezetőjéről, Kim Dzsongunról.

Számomra mindez már elegendő biztosíték lenne arról, hogy ez a könyv valóban tényekre építkezik, és kellően megfontolt munka áll mögötte. Ám Fifield képes még többet felmutatni: személyesen beszélhetett olyan emberekkel, akik közvetlen közelről ismerték a diktátort - többek között az USA-ba disszidált nagynénjével, aki egy darabig maga nevelte Kim Dzsongunt, valamint egy japán szushiszakáccsal, akit olykor a játszótársának is mondhatott, hiszen vele egykorú gyerekekkel nem érintkezhetett. A szerző - pláne külföldi média képviselőjeként - nehezen kerülhetett volna ennél is közelebb a “Szeretve Tisztelt Vezetőhöz”.

A könyv azonban jóval korábbi időszakról is beszámol, hiszen nehezen érthetnénk meg az aktuális diktátort, ha nem látnánk, pontosan milyen folyamatok vezettek ennek a rendszernek a kialakulásához, és miért maradhatott azóta is fent, miközben több, hozzá hasonló rezsim már régen összeomlott. Ehhez egészen a második világháború előtti japán megszállásig kell visszamennünk az időben, majd áttekinteni az első vezető, Kim Ir Szen, és később a fia, Kim Dzsongil uralmát is. A fókusz még ennek ellenére is a harmadik Kimen marad, de tulajdonképpen ezzel a könyvvel Észak-Korea egész történelmét megismerhetjük.


A továbbiakban a szerző három nagyobb szakaszban foglalkozik Kim Dzsongunnal. Először a fiatalkoráról kiderített információkról beszél, különösen nagy hangsúlyt adva a phenjani gyermekéveinek, illetve a Svájcban töltött középiskolai tanulmányainak. Ezután azt mutatja be, hogyan, milyen eszközökkel szilárdította meg hatalmát 2012 és 2016 között, kitérve például a nagybátyja kivégzésére és az amerikai kosárlabdázóval, Dennis Rodmannel való kapcsolatára. Végezetül az elmúlt időszak történéseit veszi számba, melyben az atomprogram és a környező országok elnökeivel, és főleg a Donald Trumppal való találkozás kulcsfontosságú momentumok voltak.

Bár a külföldi turisták az égvilágon semmit sem láthatnak az észak-koreai valóságból (a látogatás gondosan megkoreografált, még a járókelők, akikkel szóba lehet elegyedni, is előre betanult szöveget mondanak fel), Anna Fifieldnek erről ugyancsak sokat sikerült kiderítenie. Szó esik például a szűk elit megdöbbentő luxusáról (ugyanabban az országban, ahol a lakosság 40%-át becsülik alultápláltnak), a börtöntáborok válogatott kínzásairól, a külföldi médiatartalomhoz való jutás módszereiről és a virágzó kábítószer-üzletről, amely a mindennapokat teszi elviselhetőbbé. Még mindig nehéz elképzelni, milyen lehet az élet ebben az országban, de ez a szöveg nagyban hozzájárul egy átfogóbb kép kialakításához ezzel kapcsolatban.

De mégis miért érdemes minderről tudnunk? Jelenleg Észak-Korea az egyik legelszigeteltebb állam a bolygón (ha nem A legelszigeteltebb), amelynek nem érdeke a hírek áramlása, még kevésbé a teljes igazság feltárása - értve ezt egyaránt a kifelé irányuló és a lakosságnak közölt információkra (a külvilág valószínűleg többet tud Kim Dzsongunról, mint az észak-koreaiak többsége). Mindemiatt sokszor az itteni eseményekkel kapcsolatban még a világsajtó is csupán találgatni tud, ezért kifejezetten fontos, hogy körültekintően válasszuk meg, miféle forrásból tájékozódunk az országról. És ugyancsak lényeges, hogy ha már utánaolvasunk, ne csupán eseményekben, hanem folyamatokban lássuk a történéseket, hiszen így érthetjük meg igazán, mi miért zajlott úgy, ahogy.

Anna Fifield könyve kiváló választás ebből a szempontból. Részletesen, átfogóan és több aspektusból mutatja be a rezsimet és az aktuális Kimet, mindezt hiteles beszámolókra támaszkodva, kellően objektíven. A szöveg viszonylag olvasmányos, amit feldob egy-egy elejtett humoros vagy ironikus megjegyzés - bár a túl speciális témakörök esetén tud azért száraz is lenni. A fejezetekben elmondottak nem teljesen időrendi sorrendet követnek, ezért néhol bele lehet zavarodni az információk zuhatagába, de mindent egybevetve mégis teljesen világos, közérthető a könyv tartalma.

Összességében rendkívül hálás vagyok, amiért a Libri kiadó Magyarországra is elhozta ezt az írást, hiszen, különösen a szélsőséges politikai eszmék egyre erősebb jelenlétében nagy hasznunkra válhat egy ilyen jellegű olvasmány. Anna Fifield rendkívüli munkát fektetett ebbe a kötetbe, ami maximálisan megtérült, és amit remélem, hogy rajtam kívül még nagyon sokan fognak díjazni. Megérdemelné.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki érdeklődik a különböző ázsiai országok iránt, valamint szeretné megérteni a világban zajló folyamatokat és az aktuálpolitikai híreket.

"A ravatal körül piros begóniák sorakoztak, kimdzsongiliának elnevezett, a születésnapja idején nyíló fajta.
Észak-Koreában még az anyatermészetet is rákényszerítik, hogy a Kimek dicsőségét hirdessék."

Kiadás: Libri (2020)
Oldalszám: 360
Eredeti cím: The Great Successor - The Divinely Perfect Destiny of Brilliant Comrade Kim Jong Un (2019)
Fordította: Tábori László
Műfaj: ismeretterjesztő

Termetes ​toka, ízléstelen frizura és furcsa öltözék – a nyugati híradásokban úgy jelenik meg Kim Dzsongun, mintha önmaga paródiája lenne. Kim Dzsongun azonban nem egy vicc, hanem egy, a világpolitikában megkerülhetetlen, nem mellesleg nukleáris fegyverekkel rendelkező diktatúra kiszámíthatatlan vezetője.
Miközben a világ nagyhatalmai kénytelenek nagyon is komolyan venni az észak-koreai diktátort, a hírszerző szolgálatok és a közvélemény szinte semmit nem tudnak róla. Az információhiány pedig a legjobb táptalaja a képtelen találgatásoknak: tényleg odadobta a nagybátyját egy falka kiéheztetett kutyának, hogy azok falják fel? Valóban kivégeztette az exbarátnőjét?
Nem. Ugyanakkor az ezekhez hasonló kompilációk miatt is itt az ideje, hogy összegyűjtsük a megbízható információkat, és áttekintsük, mit tudunk valójában Kim Dzsongunról. Ki ez a hivalkodó luxusban felcseperedő, a legnevesebb svájci magániskolát kiváló eredménnyel elvégző diktátor, akinek legfőbb példaképe Clint Eastwood, Jackie Chan és Michael Jordan, és aki habozás nélkül végezteti ki alkalmatlannak talált vezetőit? Hogyan tudta az apja által az összeomlás szélére sodródott, népét pusztító éhínségbe taszító rezsimet rövid idő alatt kivezetni a krízisből, miközben a rendszer, amit kiépített, súlyos ellentmondásokkal és félelemmel terhes?
Anne Fifield könyve az észak-koreai mindennapok borzalmain túl egyedülállóan részletes portrét fest Kim Dzsongunról, és betekintést nyújt egy egyedülálló uralkodói dinasztia groteszk világába.



Anna Fifield, a The Washington Post újságírója igen különleges témakört választott első könyvéhez. Az idén a Libri kiadó jóvoltából nálunk is megjelent Kim Dzsongun – Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma című munkája a kegyetlen és szürreális rezsim tényeit és tévhiteit veszi számba, igyekezve közben lefesteni egy részletes portrét a vezetőről. Tartsatok a turné bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

A turné során nem lesz más feladatotok, mint megkeresni a helyes választ az alább található, Kim Dzsongunnal és Észak-Koreával kapcsolatos kérdésre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik országban tanult Kim Dzsongun?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07.28. Könyvvilág
07.29. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés