Leigh Bardugo: Ruin and Rising - Pusztulás és felemelkedés || Blogturné Klub

by - február 22, 2020


Fülszöveg

Katona. Idéző. Szent.

Az ország sora egy megtört idézőn, egy kegyvesztett nyomkeresőn és egy egykori nagy mágikus sereg szétvert maradványain múlik.
Az Éjúr árnytrónján ülve uralkodik, míg a meggyengült és sebesült Alina Sztarkov igyekszik felépülni, az őt szentként imádó Apparátus kétes védelme alatt. Minden reményét egy rég eltűnt ősi lény mágiájába veti, és abba az esélybe, hogy egy bizonyos törvényen kívüli herceg még életben van.
Ahogy a szövetségesei és az ellenségei a háborúba sodródnak, egyedül Alina áll az ország és világ örök rabságával fenyegető, áradó sötétség között. Hogy megnyerje ezt a harcot, meg kell szereznie egy legendás lény hatalmát – ám a tűzmadár utáni hajsza váratlan fordulatot tartogat.

Kövesd végig sorsa minden fordulatát!

Sorozat: Grisa trilógia 3.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Év: 2019
Oldalszám: 392 oldal
Eredeti cím: Ruin and Rising
Eredeti megjelenés: 2014
Fordította: Sziklai István
Műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus

Témák: #mágia #árva #oroszfolklór #romantikus #háború

Linkek: moly | goodreads | megrendelés | beleolvasás |

Szerintem

Az első rész lenyűgözött, a másodikat viszont egy kissé laposnak éreztem, így még kevésbé tudtam, mit várhatok a befejező kötettől. Reméltem, hogy méltó lezárást kap ez a fantasztikus lehetőségekkel rendelkező történet, amely legalább olyan izgalmas és eseménydús lesz, mint a kezdés. Végül ezt nem csak, hogy meg is kaptuk, de szerintem bőven felülmúlta az Árnyék és csontot a lezárás. Az írói fejlődés egyértelműen látszik, és most rögtön beállok a Bardugo-kötetek fordításáért szurkoló táborba.

(Ez a bekezdés spoilert tartalmaz azok számára, akik nem olvasták az előző két kötetet.) Miután Alináéknak sikerült megmenekülniük a föld alatti alagutakon át, sokáig tart, mire talpra tudnak állni. Az Éjurat elpusztítani nem sikerült, ám maradt még némi reménysugár: sejtik az utolsó erősítő, a tűzmadár hollétét, amivel véget vethetnek az uralmának és az Árnyzónának is.

Már a kezdés is ígéretesnek tűnt: ez a bevezető sikerült legjobban a három kötet közül. Épp annyit árul el és foglal össze, amennyi az ideális; izgalmas, és olyannyira felkelti az érdeklődést, hogy nem lehet nem azonnal továbbolvasni. A kötet első szakaszában a fókusz olyan elemre kerül, amellyel eddig komolyabban nem foglalkoztunk a történetben: a vallási fanatizmusra. Igaz, hogy a második kötetben végig jelen volt, de csak a háttérben, itt viszont jól rávilágít minket Bardugo, mennyire veszélyes is az ilyesmi.

A kötet egy percre sem válik unalmassá, hiszen Bardugo meglepő fordulat-eszköztára egyszerűen kifogyhatatlan. Rengeteg dolog történik benne, amire egyszerűen számítani sem lehet, és mégis minden logikus. Semmi sem marad kielégítő magyarázat nélkül, az előző kötetek kérdéseit is megválaszolja.

Mallal továbbra sem tudok megbékélni. Iszonyú erőltetettnek érzem az Alinával való viszonyát, hiszen egyáltalán nem érzem közöttük a kémiát (még az Éjjúrral és Nyikolajjal szemben is erősebb volt a vonzalma - az előbbibe az első kötet során szabályosan beleremegtem, annyira átjött a sorok között). Az első és a második könyvben a karaktere számomra irtó ellenszenves volt, ám szerencsére a Puszulás és felemelkedésben ez az érzés már nem volt olyan erős.

Ebben a kötetben az Éjurat is megismerjük kicsit jobban. Bár az előzményekből már nagy vonalakban tudjuk, miért vált ő olyanná, amilyen most, itt bővebb magyarázatot is kapunk rá, ami zseniális húzás az írónő részéről. Baghra története elképesztő, lenyűgöző fordulat, amit a korábbi könyvekben még csak sejteni sem lehetett. Nyikolaj pedig... te jó ég, annyira imádom a karakterét, hogy arra nincsenek szavak! Kár, hogy sokkal kevesebbet szerepel ebben a részben, mint kellene, de a róla szóló duológia remélhetőleg kárpótolni fog ezért.

A vége sajnos nem 100%-os. Eleve egy borzasztó tervvel akarták megdönteni az Éjúr uralmát, ami szerintem nem lett elég jól kifejtve ahhoz, hogy teljes mértékben megértse az olvasó (én legalábbis egyáltalán nem tudtam követni). A csatában voltak olyan pillanatok, amelyek egyáltalán nem tűntek logikusnak (spoiler: a volkrák nem támadták meg Alináékat, amikor fény nélkül álltak a sötétben, és egy jelenetben az Éjúr állt és nézte Alináékat, de nem tett semmit, hogy akadályozza őket, ami abszolút nem vall rá). Az epilógus pedig megható volt, így Alina tulajdonképpen megkapta azt, amit szeretett volna, ám én nem tudtam azonosulni vele, hiszen nem ennek a végkifejletnek örülem volna a legjobban. Az összhatás mindezek ellenére meghökkentő volt: miután becsuktam a könyvet, egyszerűen nem voltam képes feldolgozni a történteket, percekig nem tudtam magamhoz térni.

Összességében fantasztikus élmény volt az egész Grisa trilógia sorozat! A fantasy világ nem csak hogy fantasztikusan átgondolt, felépített, kidolgozott, hanem mindez logikusan és részletesen át is lett adva nekünk, olvasóknak. A grisák képességeiért egyszerűen nem lehet nem rajongani, az egész rendszer hihetetlenül jól működik! A karakterek felejthetetlenek, nagy hatással vannak az emberre, Bardugo váratlan fordulatokkal tarkított írásstílusa pedig lenyűgöző. Remélem, még sok ilyen sorozattal ajándékoz meg minket. :)

Értékelés


Az előző két kötet 4.5 és 4 csillagot kapott tőlem - apróságok miatt, és mert tudtam, hogy képes felülmúlni ezeket, és alkotni egy még ütősebb kötetet. A Pusztulás és felemelkedés esetében ez sikerült is, megérdemli a maximális, 5 csillagos értékelést. Bár a végével tényleg nem vagyok elégedett, de összességében óriási hatással volt rám, ugyanis ahogy fent említettem, miután becsuktam a könyvet, egyszerűen képtelen voltam magamhoz térni. Ez mindenért kárpótol.

Kedvenc szereplő: Nyikolaj - nem tudom, kedveltem-e karaktert valaha is ennyire!


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti az izgalmas ifjúsági fantasy sorozatokat, a kreatív világokat, a nem várt fordulatokat.



Tavaly novemberben jelent meg a Könyvmolyképző kiadó gondozásában Leigh Bardugo népszerű sorozatát, a Grisa trilógiát lezáró kötet, a Ruin and Rising - Pusztulás és felemelkedés. Tarts a bloggereinkkel az utolsó rész turnéjában, és tegyél szert egy példányra belőle!

Nyereményjáték

A sorozatban a grisák egyfajta varázserővel bíró emberek, akiket csoportokba osztanak a képességeik szerint. Feladatotok, hogy kitaláld, milyen grisáról szólnak a leírások.
Segítségképp a pontos elnevezésük minden kötet elején szerepel, ha viszont nem rendelkezel példánnyal, a kiadó webshopján található beleolvasási lehetőségben is megtalálod a listát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Teremteni nem tudnak, így képességükhöz a környezetből nyernek erőt. Ebből többek között szelet, vihart, villámokat alkothatnak.


Állomáslista

02.22. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés