Leigh Bardugo: Ruin and Rising borítómustra || Blogturné Klub

by - február 24, 2020


Még sosem írtam ehhez hasonló posztot, ám a blogturnésok körében - és főleg a Könyvmolyképzős könyvek esetében - nagy divatja van kicsit bővebben is foglalkozni a turnéalanyokkal. Én magam is szívesen kattintok rá ilyen bejegyzésekre, hiszen ezek rövidebb, könnyedebb írások, de mégis érdekesek és szórakoztatók.

Ezek után úgy döntöttem, én is beszállok a buliba, és kilépve a komfortzónámból, én is írok egy extra posztot a jelenlegi turnémhoz, a Pusztulás és felemelkedéshez, melyben a külföldi borítókat veszem szemügyre. Mivel nagy hatással volt rám a sorozat, megérdemli, hogy nagyobb figyelmet kapjon a blogon - és majd meglátjuk, mekkora sikere lesz az ilyen típusú írásoknak.

       

A legnépszerűbb borító az eredeti angol kiadás, amelyet a legtöbb lefordított kiadás is alapul vett - köztük a magyar is. Szerintem egyértelműen ez a leggyönyörűbb, és ez fejezi ki legjobban a sorozat tartalmát, jellegét, hangulatát. Több motívumot is ábrázol, amely előkerül a történetben, a színvilág pedig egyszerűen csodálatos. Örülök, hogy ehhez hasonló csücsül a polcomon, és nem egy teljesen újratervezett változat.
Mint látjátok, készült egy arany változat is, amely egy limitált gyűjtői kiadás.


Az angol nyelvű kiadásnak van egy másik verziója is, melynek középpontjában a kötet fő motívuma, a tűzmadár áll. Egyszerűbb és letisztultabb, a kicsit kopottas hatás pedig régies jelleget kölcsönöz neki. Nekem személy szerint nem nyerte el a tetszésemet.

       

A németek és a franciák egyedi külsőt alkottak a sorozatnak. Előbbi egy letisztultabb, vízfestékes jellegű női alakot és a tűzmadarat ábrázolja, csodálatos színvilágban. Szerintem a grafika önmagában nagyon szép, ám kevésbé illik magához a történethez. A francia ellenben a kedvencem az egyedi borítók közül. Ez is a tűzmadarat és Alinát ábrázolja, ráadásul az utóbbit a történethez hűen fehér hajjal, amit különösen értékelek. Na meg a színvilág is fantasztikus.


Személy szerint csodálkozom a dán borítón. A letisztultsága számomra komor hatást kelt, ami egyáltalán nem hű a sorozat dinamikájához, nem adja vissza a cselekmény lüktetését. A középpontban a szarvasagancs áll, ami nem a harmadik kötet fő motívuma, a tűzmadár pedig inkább hasonlít szélkakasra.

       

A vietnámiak és a lengyelek is teljes egészében újratervezték a borítót, ám valamilyen szinten követték az eredeti vonalat színvilágban és motívumban is. A korábbiakkal ellentétben azonban nem a tűzmadarat és/vagy Alinát helyezték fókuszba, hanem a hagymakupolás palotát. Ezzel a sorozat orosz ihletését hangsúlyozzák, ami nekem kifejezetten tetszik, hiszen nagyon sokat elárul a történet jellegéről és hangulatáról.

És nektek melyik a kedvencetek? A külföldi grafikák közül választanátok valamelyiket a polcotokra, vagy örültök, hogy a magyar kiadás az eredeti alapján készült?



Tavaly novemberben jelent meg a Könyvmolyképző kiadó gondozásában Leigh Bardugo népszerű sorozatát, a Grisa trilógiát lezáró kötet, a Ruin and Rising - Pusztulás és felemelkedés. Tarts a bloggereinkkel az utolsó rész turnéjában, és tegyél szert egy példányra belőle!

Nyereményjáték

A sorozatban a grisák egyfajta varázserővel bíró emberek, akiket csoportokba osztanak a képességeik szerint. Feladatotok, hogy kitaláld, milyen grisáról szólnak a leírások.
Segítségképp a pontos elnevezésük minden kötet elején szerepel, ha viszont nem rendelkezel példánnyal, a kiadó webshopján található beleolvasási lehetőségben is megtalálod a listát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A legkevésbé megbecsült rendbe tartoznak, de fontos szerepük van a háborúk során. Szilárd anyagokkal dolgoznak, mint az acél, üveg, textil.

Állomáslista

02.22. Readinspo
02.24. Readinspo (extra: borítók)
02.26. Sorok között (extra: idézetek)
02.28. Kelly & Lupi olvas

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés