Kevin Lynch: Steve Jobs || Blogturné Klub

by - február 28, 2020


Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt. Steve Jobs megváltoztatta a világunkat.
A lebilincselően érdekes kötet a huszonegyedik század egyik legnagyobb hatású újítójának életét és korszakalkotó újításokban bővelkedő munkásságát mutatja be. Az információkban gazdag életrajz szemléletes grafikákkal kísérve kalauzol végig a zseniális és céltudatos Steve Jobs életútján és karrierjén.
Hogyan alapozta meg leleményes üzletemberként elképesztő sikereit? Hogyan rivalizált éveken át Bill Gatesszel? Hogyan hajtotta őt mindvégig az újítás vágya? A műszaki fejlesztések megszállottja izgalmas és tragikusan rövid élete során gyökeresen átalakította a telekommunikációt – és sok szempontból a mindennapi életünket is.

Kiadó: Kossuth
Év: 2019
Oldalszám: 272 oldal
Eredeti cím: Steve Jobs - A Biographic Portrait
Eredeti megjelenés: 2018
Fordította: Nimila Zsolt
Műfaj: életrajzi

Témák: #informatika #számítástechnika #technológia #üzlet

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Sohasem fogtam még a kezemben iPhone-t, a MacBookról és társairól pedig eddig szinte csak képeket láttam, de ha esetleg később valamilyen csoda folytán megengedhetném magamnak, valószínűleg akkor sem pártolnék át az Applehöz a jól megszokott androidtól és a Windowstól. Ám ha ennyire elhatárolódom a márkától, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért szerettem volna mégis mindenáron elolvasni ezt a könyvet, és a válasz erre egészen egyszerűen az, hogy ennyi idős fejjel és a Z generáció büszke tagjaként lassan cikinek érzem, hogy összekeverem Steve Jobsot és Bill Gateset...

Szerencsére a tartalmat illetően nem is csalódtam. A címszereplő életét bemutató törzsszövegen túl rengeteg gyönyörű ábra, fotó és grafikon segíti a megértést és feldolgozást. A könyv tehát vizuálisan is egy élmény, már csak emiatt is megéri forgatni a lapokat, de persze nem veszik el mellette a lényeg. Alaposan megismerjük Jobs üzleti sikereit és kudarcait, bepillantást nyerünk a kapcsolataiba, és eközben egy képet is kapunk arról, milyen ember volt ő valójában. Merthogy a nyilvánosság felé mutatott karizmatikus és lelkes arca mögött olyan oldal is rejlett, ami képes volt ellopni mások ötleteit, kihasználni a legjobb barátját, és átgázolni a családján, vagy éppen a saját gyermekén. Mindennek tudatában nem szimpatizálok különösen Steve Jobssal, de a szerző mindenképp elismerést érdemel azért, mert nem idealizálta az ő személyét.

Azonban sajnos a pozitívumok listáját beárnyékolja valami, ami teljesen elrontotta a kötet élvezhetőségét: a szerkesztés. Értem én, hogy az ábrák beillesztésével szerették volna elkerülni a szöveg túlságossan monotonná válását - ami sikerült is -, ám nagyon sokszor a lehető legkevésbé odaillő helyre kerültek ezek a duplaoldalas betoldások. Általában a törzsszöveget szakítják meg, amellyel így félbemarad a történet, ám olyan is előfordult, hogy még a mondat sem fejeződött be, amikor következett egy ilyen kiegészítés (és két oldallal odébb folytatódott a szöveg). Mindemellett ezek néha magához a fejezet témájához sem illeszkedtek, például egyik alkalommal az 1980-as években jártunk, amikor a beékelt duplaoldalban a cég 2011-es pénztartalékait elemezték.

Magával a szöveggel sem vagyok teljes mértékben elégedett. Azt nem tagadom, hogy információkban rendkívül gazdag, viszont úgy éreztem, ezek túlságosan sűrítve vannak jelen, és alig van átvezetés Jobs egyik életszakaszától a másikba. A stílusa olyan, mintha egy rizsa nélküli dolgozatot kellene alkotni, mert a tanár csak a lényeget értékeli, vagy mintha kizárólag a magunknak összeírt vázlatpontokat foglalnánk mondatba. Tehát egy kis körítés nem ártott volna.

Összességében, mint életrajzi írás, ez a könyv nem okoz csalódást, ám sajnos a szerkesztési tökéletlenségek miatt az olvasási élmény nem lesz teljes.


Értékelés


Tekintve, mennyire kíváncsi voltam erre könyvre, bánt, hogy végül nem tudok jó szívvel 3.5 csillagnál többet adni. A szerkesztési hibák, a túl sűrű szöveg, illetve az informatikai nyelv magyarázatának a hiánya (ezt a szubjektivitása miatt fent nem emeltem ki, de számomra az élményhez az sem tett sokat hozzá, hogy a számítógépek specifikációjából kábé semmit sem értettem) sajnos nem elhanyagolható negatívumok.

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekel a technológia, az informatika, vagy éppen az üzlet, és annak történelme, illetve szívesen olvas életrajzi könyveket.



Ki ne ismerné Steve Jobs nevét? A 2011-ben elhunyt üzletember az informatika egyik legjelentősebb úttörője volt, az Apple egyik társalapítója, karazmatikus és felkészült előadó - a modern kor egyik zsenije. A Kossuth Kiadó jóvoltából most mi is kézbe vehetjük Kevin Lynch Jobsról írott életrajzát, melyben a szerző nemcsak a nyilvánosság által ismert figurát, hanem a magánember is bemutatja.

Nyereményjáték

Ez alkalommal mindegyikünk blogján egy-egy képet találhattok egy olyan személyről, aki valamilyen módon fontos szerepet játszott Steve Jobs életében. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a képet szereplő ember nevét. A helyesen válaszolók közül egy szerencsés a könyv egy példányával lehet majd gazdagabb.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

02.28. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés