Laurie Halse Anderson: Shout – Hadd kiáltsak!

by - november 05, 2021


Laurie Halse Anderson nevét jól megjegyeztem, pedig csupán egyetlen könyvet olvastam eddig tőle: a Jégviráglányokat. Körülbelül 12 évesen került a kezembe, de a mai napig hatással van rám az, amit benne olvastam. Épp abban a korszakban talált meg, amikor elkezdtem felfedezni a világot, és a mentális betegségek, az evészavar és az önsértés teljes újdonság volt számomra. Utólag látom, hogy az én mentális defektem is ebben az időszakban alakult ki, és több technikát is ellestem a főszereplőtől arra, hogyan bántsam és pusztítsam önmagamat. Igen, valószínűleg nem a megfelelő tanulságot vontam le akkoriban. Mindenesetre amint megláttam Anderson nevét a Könyvmolyképző megjelenési listájában, nem volt kérdés számomra, hogy folytatni szeretném-e az ismerkedést az írónővel, még a meglehetősen kemény első élmény ellenére sem.

A Hadd kiáltsak! tulajdonképpen egy verses formájú önéletrajz Laurie Halse Andersontól. Részben az 1999-ben megjelent debütáló regényére (Hadd mondjam el…) reflektál ezzel, hiszen ugyanarra a témára húzta fel a koncepciót: a szexuális erőszakra. Anderson maga is átélt ilyen traumát, szántalanszor volt durvább zaklatás áldozata is, illetve a szűkebb családi környezete sem volt épp idillikus. Ebben a verseskötetben lényegében ezeket dolgozza fel, és tárja elénk, hogy elraktározhassunk valamennyit az élettapasztalatából.

A könyvben nem csupán ezeket a traumákat éljük át vele együtt. A szülei kapcsolatával kezdi, még a születése előtt, majd beszél a gyermekkoráról, iskolás és egyetemista éveiről, dániai cserekapcsolatáról, és szép lassan eljutunk az első regénye megjelenéséig. A fiatalkora és az itt átélt traumái hangsúlyosabbak, a kötet utolsó néhány tíz oldala pedig már a Hadd mondjam el… író-olvasó találkozóinak tanulságáról szól. Ez azért is került bele a könyvbe, mert sokat tanult arról, hogyan viszonyulnak a tinédzserek a szexualitáshoz, és miben kellene változtatni.

A verselését semmiképp sem lehet instaköltészetnek titulálni, de nagyon közel áll a Rupi Kaur-féle szabad verselésnek. Rímeket – valószínűleg a fordítás miatt, de ki tudja – még nyomokban sem tartalmaz, ezért kissé indokolatlannak is tűnik ez a szerkezet. Viszont ad egyfajta ritmust és dinamikát az egész szövegnek, ami miatt könnyű haladni vele.

Összességében nem a Hadd kiáltsak! a legjobb verseskötet a Könyvmolyképző kínálatában, de kétségkívül van annyira ütős, mint Rupi Kaur vagy Amanda Lovelace szövegei. Rengeteg elraktározandó gondolat akad benne, melyek által (nem is kicsit) jobban megérthetjük a világ működését. Elsősorban azoknak ajánlom, akik maguk is olvasták a Hadd mondjam el… című regényét, illetve szeretik a nehéz, ütős, megterhelő témákat. Ám úgy is nagyrészt érthető minden, ha a debütáló könyve teljesen kimaradt az életünkből.

Értékelés



"ne hívd havibajnak:
hívd
havierőnek"
Kiadás: Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 256
Kiadói sorozat: Arany pöttyös könyvek
Eredeti cím: Shout (2019)
Fordította: Benedek Dorottya
Műfaj: vers, önéletrajz

Egy áldozat igaz története, aki nem hagyta, hogy elhallgattassák.

A Hadd mondjam el… szerzőjétől.

Laurie Halse Anderson bestsellerszerző jól ismert a rendíthetetlenségéről, ahogy a szexuális zaklatás áldozatairól ír, és ugyanilyen erővel áll ki mellettük. Rajongói ösztönzésére és dühében, hogy a világunk alig változott a húsz évvel ezelőtt megjelent úttörő regénye, a Hadd mondjam el… óta, most verses memoárral jelentkezik.

Egyszerre sebezhető és erőt adó, időszerű és időtlen. Szabad versben osztja meg gondolatait és érzéseit, egyben buzdít változtatásra a megrázó személyes történetekkel, amiket most először tár olvasói elé. Ez a hevesen bíráló, önvizsgálatra sarkalló, fontos visszaemlékezés leleplezi társadalmunk hibáit, és egyben kifejezi az író szeretetét mindazok felé, akik bátran kimondják: #metoo és #timesup, akár fennhangon, online vagy csak a szívükben.

A Hadd kiáltsak! egy hangos, világos kiállás – amit ha egyszer meghallunk, nem hagyhatunk figyelmen kívül.




A Könyvmolyképző idén ősszel egy újabb verseskötettel örvendezteti meg az olvasókat. A szerző ezúttal az ifjúsági regényeket író Laurie Halse Anderson, aki a kemény, tabunak számító témaválasztásairól vált ismertté. A Hadd kiáltsak!-ban az életútját, viszontagságos gyermekkorát ismerhetjük meg, és Anderson egyúttal a nemi erőszak áldozataihoz is szól benne. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a kötetről!

Nyereményjáték

Játékunk ezúttal olyan ifjúsági regények köré épül, amiben csakugyan megjelenik a nemi erőszak. A dolgotok annyi, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyikről van szó! (Szerzőt+címet kérünk a Rafiban.)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Annabel ​Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca…
Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó.

Állomáslista

11.05. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés