Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

by - január 18, 2022

Orvos-Tóth Noémi első könyve, az Örökölt sors megbocsáthatatlanul régóta szerepel a várólistám élmezőnyében. Minden év eleji, “idén mit szeretnék mindenképpen elolvasni”-jellegű listámon előkelő helyen szerepel, mégsem kerítettem még rá sort. Ennek valószínűleg az egyetlen oka az, hogy a témája, vagyis a transzgenerációs traumák jelenleg nem tűnik a legrelevánsabb problémának az életemben. A könyv inkább csak a pszichológiai irány és a megjelenését övező siker miatt érdekel, mintsem azért, mert remélek tőle valamiféle megoldást. Viszont tavaly, a WMN podcastjában a szerző elég jelentős hatást tett rám, ezért a következő könyvével semmi esetre sem szerettem volna eljátszani ugyanezt.


A Szabad akarat bizonyos értelemben kapcsolódik az Örökölt sorshoz, bizonyos értelemben pedig mégsem. Abból a szempontból akár a folytatásának is tekinthető, hogy ugyanazt a témát – vagyis a transzgenerációs traumákat – mélyíti, bizonyítja tovább. Viszont önmagában, az előző könyvtől függetlenül is értelmezhető, így klasszikus értelemben nem a folytatása. A Szabad akaratban személyes történeteket olvashatunk a transzgenerációs örökségek kapcsán, melyeket Orvos-Tóth a saját pácienseinek élményeiből válogatott össze.

A könyvet három nagyobb szakaszra bonthatjuk. Az elsőben a pénzhez, anyagiakhoz, illetve a szereplők ehhez való viszonyához köthető történeteket olvashatunk, természetesen a felmenőktől örökölt defektek szempontjából. A másodikban szülőktől, nagyszülőktől származó, minket alapvetően meghatározó rossz mintákról. A harmadikban pedig arról, hogyan tudunk túllépni mindezen.

A koncepció azért is közel állt hozzám, mivel nagyon szeretek egyéni emberi sorsokról olvasni. Ugyanakkor úgy gondolom, ebben áll a könyv hátránya a többi pszichológiai olvasmányhoz képest – én legalábbis biztosan nem az elsők között ajánlanám valakinek, aki épp csak kezdi felderíteni a tudományágat. Azzal, hogy sok mindent mond el, valójában épp azt éri el, hogy semmit sem tudunk magunkkal vinni belőle. Az itt szereplő történetek ugyanis rendkívül egyediek, a rájuk adott válaszok pedig ennek megfelelően specifikusak, ezért komoly véletlen egybeesésnek kell történnie ahhoz, hogy rezonálj velük.

"Ahhoz, hogy tisztában legyünk saját létezésünk értékével, szükségünk van egy másik emberre, aki értéknek tartja azt."

A Szabad akarat elolvasását tehát nem azok számára ajánlom, akik konkrét problémájukra keresnek válaszokat pszichológiai olvasmányból. A könyvnek ugyanis a sok egyedi történet felsorakoztatásával nem az a célja, hogy biztosan találj közöttük egy olyat, amit magadra is vonatkoztathatsz. Sokkal inkább azt szeretné elérni, hogy elgondolkozz az olvasottakon, és megvilágosodjon előtted egy út, amelynek követésével eljuthatsz a lelki békédhez – és amelynek remélhetőleg része egy terápiás folyamat is.

Engem egyébként elsősorban a párkapcsolati tanulságokról szóló történetek fogtak meg. Mostanában különösen érzékeny vagyok az ezt a témát illető információmorzsákra, és örültem, hogy ezúttal egy kissé specifikusabb szemszögből is olvashattam róla. Főleg, hogy több történet is hordozott számomra releváns tanulságot. Ugyanakkor volt egy-két hosszabb szösszenet a gyereknevelésről és a csecsemőkori traumákról is, amelyeket rendkívül érdekesnek találtam, holott még egyáltalán nem érintenek.

Összességében a Szabad akarat után biztos vagyok benne, hogy a továbbiakban nagy hiba lenne nem követni aktívan Orvos-Tóth Noémi munkásságát. Azt javaslom, hogy öntapadós cetlik vagy egy jegyzettömb társaságában vágjatok neki az olvasásnak, hiszen a sok téma közül, amelyet érint, biztosan ti is találtok egy-egy gondolatot, amely megérint titeket. Nem ez lett a kedvenc pszichológiai témájú olvasmányom, de nagyon kíváncsi vagyok, mivel rukkol elő legközelebb a szerző, mert biztosan vevő leszek rá – és addig az Örökölt sorsot is bepótolom majd.

5 / 5 csillag

Kiadás: Jelenkor (2021)
Oldalszám: 286
Műfaj: pszichológia

Mire ​felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.

Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?

Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés




A nagy sikerű Örökölt sors szerzője, Orvos-Tóth Noémi új könyvvel jelentkezett tavaly a Jelenkor kiadón keresztül. A Szabad akaratban továbbvisszi a transzgenerációs traumák kérdéskörét, és személyes történeteken keresztül invitál minket önismereti utazásra. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!

Nyereményjáték

Játékunkban ezúttal nem feladvánnyal érkezünk. Arra kérünk titeket, a megadott szempontok alapján írjatok egy-egy forrást, honnan értesültök, tájékozódtok pszichológiai kérdésekről, témákról. A Rafflecopter dobozba szerzők és pszichológusok nevét, honlapok, műsorok és YouTube csatornák címét várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

honlap/weboldal

Állomáslista

01.17. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés