Guillaume Musso: Visszajövök ​érted

by - november 03, 2022

Vannak olyan dolgok, amit csak úgy tudsz, annak ellenére, hogy minden racionális magyarázat ellene szól. Én már akkor tudtam, hogy Guillaume Musso a kedvenc szerzőim közé fog tartozni, amikor először lapoztam egyet az első általam olvasott könyvében. A párizsi apartman óta nem hagytam ki egyet sem a magyar megjelenései közül. A legnagyobb hatást egyértelműen a Most! és a Regényélet gyakorolta rám, de kedvencet semmiképpen sem tudnék választani, hiszen minden műve más miatt érdekes és zseniális a maga nemében. Nem vártam, hogy a Visszajövök érted lekörözze számomra az eddigieket bármilyen értelemben, és nem is tette, viszont egy bizonyos szempontból ez is kiemelkedik a többi regénye közül.


2007. október 31., New York. Ethan Whitaker napja viszonylag szokványosan indul ezen a napsütéses őszi reggelen. Egy ismeretlen nőt talál az ágyában, de az előző éjszaka emlékei homályba vesznek… Sebaj. Épp reggeli tévéinterjúra hivatalos, hogy a sikereiről beszéljen, és olyan életvezetési tanácsokat osztogasson, amelyeket ő maga sohasem alkalmazott a saját életében. De (napra pontosan) tizenöt évvel ezelőtt megígérte magának, hogy kitör a szegénységből, és a lényeg, hogy ez végül sikerült számára. Teljesítette élete nagy célját, és egy cseppet sem számít, hogy a hírnevén kívül semmije nincsen. Ugye?

Musso ebben a regényében is a már jól bevált modelljét alkalmazza: a tönkretett élet helyrehozására építi fel a történetet. Először rádöbbenti a főszereplőt, hogy valami nincs rendben, felvet egy jó pár kérdést, majd a valóságtól elrugaszkodva végigvezeti a hősünket a jellemfejlődés rögös, kacskaringós útján. A cselekményről semmiképpen sem szeretnék túl sokat elárulni, és kérlek, ti se olvassatok utána jobban, még mielőtt belekezdenétek a regénybe… De annyit talán leleplezhetek, hogy Ethannel egyfajta időutazáson veszünk részt, melynek során a férfi szembenéz élete legnagyobb tévedéseinek következményeivel.

A regény egyik legizgalmasabb eleme volt számomra az a három karakter, aki lényegében az időn kívül létezik. Az egyik természetesen maga az időutazást átélő Ethan. A másik két szereplő egy-egy, egymással teljesen ellentétes életfelfogást képvisel. Curtis Neville a sors, a végzet üzenetét közvetíti, mely szerint a jövőnk előre meg van írva, amin sehogyan sem tudunk változtatni. Dr. Shino Mitsuki, az ázsiai orvos pedig a buddhista nézet szerinti karmát testesíti meg. Szerinte az életünk célja, hogy megtisztítsuk a karmánkat, amellyel a következő életünkre készülünk fel. Illetve fontos üzenete, hogy engedjük el a haragot az életünkből. Külön érdekes volt számomra, hogy ez a két, egymással ellentétes vélemény lényegében egymással harcol a regény során, csak éppen képletesen, Ethanön keresztül.

A főszereplőnkről, Ethan Whitakerről is érdemes egy-két szót ejteni. A férfi 15 évvel ezelőtt úgy döntött, egyik pillanatról a másikra kilép az addigi életéről, és olyan sztárrá válik, aki újságok címlapján fog szerepelni. Egyszerű, építőipari munkásból pedig, évek tanulásával, kivételes emberismeretével, és persze némi szerencsével világhírű pszichológus, motivációs tréner és coach vált belőle. Ám amíg ő százezrek életét változtatja meg a könyveivel és előadásaival, a saját élete romokban hever. Annyira elkeseredett, hogy már az öngyilkosságot is fontolgatja. Érdekes kettősség, paradoxon ez, ami egy kicsit rávilágít arra, hogy könnyen lehet, a reflektorfényben álló véleményvezérek sem mindig képesek betartani a saját tanácsaikat. Egyébként ilyen, a saját munkájában kiégett, kifelé az ellenkezőjét kommunikáló figurákat Musso gyakran alkalmaz a regényeiben.

"Azt tedd, amit mondok, és ne azt, amit teszek."

Lényegében a fentiek voltak a legfontosabb, legkiemelkedőbb elemek, amelyek meghatározták számomra ezt a 350 oldalnyi élményt. Néhány apró pozitívumot tartok még említésre méltónak – mint például azt, hogy a szerző ismét igyekezett megteremteni egy sajátságos atmoszférát egy-egy popkulturális elem említésével. Ennek hatására Elvis Presleyt-t hallgattam az első fejezetek alatt (Now or Never), és ennek a kombinációjától szinte libabőröztem. Különleges dolog olyan zenére olvasni, amely tökéletesen passzol az adott könyvvel.

A történetről ennyit érdemes elárulnom, annak érdekében, hogy a nagy fordulatai meglepetések maradjanak számotokra. Ám azt nem tudom magamban tartani, mennyire brutális volt a vége. Musso-regény ennyire még nem marcangolt szét, mint a Visszajövök érted. Az utolsó mondatok ugyan megpróbálták csillapítani a fájdalmat a lelkemben, de a könyvet olyan messzire raktam utána, hogy ne is lássam. Kegyetlen ez az ember. Én pedig mazochista, mert egy pillanatra sem ingat meg a történeteivel szembeni lojalitásomban.

Összességében a Visszajövök érted még az ennyire katarktikus végével sem tudta felülmúlni számomra az első bekezdésben említett címeket… De szerintem épp a vége miatt emelkedik ki az eddig olvasottak közül. Musso máskor sem örvendeztetett meg teljes hepienddel, de ez most egészen más volt. Abszolút így volt rendben, mert hiteles, hihető, és bizonyos értelemben kielégítő is a csúcspont történése, de utána biztos vagy benne, hogy a rémálmaidban sem akarsz Guillaume Musso regényszereplői közé tartozni.


Értékelés


Kiadás: Park (2022)
Oldalszám: 344
Eredeti cím: Je reviens te chercher (2008)
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Műfaj: krimi, romantikus

Ethan, harmincas pszichiáter, gazdag, híres, jóképű. A siker azonban nem adta könnyen magát. Ethan Boston egyik szegénynegyedében nőtt fel, és napról napra elégedetlenebb volt az életével. Huszonharmadik születésnapján döntő lépésre szánta el magát; egy New York-i kiruccanáson kilépett addigi életéből, egy forgalmas utca sarkán örökre eltűnt barátja és menyasszonya szeme elől…

Tizenöt évvel később Ethan szédelegve ébred manhattani luxusjachtján. Egy ismeretlen, vörös hajú nő fekszik mellette. És ezzel kezdetét veszi egy rémálomszerű nap… amelyeknek a végén egy kórházi műtőasztalon találja magát, három pisztolygolyóval a testében. Vajon elkerülhető az elkerülhetetlen? Vagy minden ember életében van egy pont, ahonnan már nincs visszaút?

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



Vajon minek köszönheti Guillaume Musso az elképesztő sikerét? Még nem tudjuk, de azon vagyunk, hogy kiderítsük. Ez alkalommal a Visszajövök érted című regényét vizsgáltuk, mely már egyszer megjelent magyar nyelven, ám a Park kiadó idén új külsővel látta el a könyvet. Tarts velünk a nyomozásunkban!

Nyereményjáték

A regény főszereplője egy Elvis Presley-dal hatására változtatja meg gyökeresen az életét. A feladatotok, hogy az állomásokon található idézetek alapján kitaláljátok, Elvis melyik dalában szerepel az adott sor (címet kérünk).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“You fooled me with your kisses
You cheated and you schemed
Heaven knows how you lied to me”

Állomáslista

11.03. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés