A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

by - április 22, 2023

A. M. Howell neve nem volt ismerős számomra, viszont tavaly az ugyancsak a Manó könyveknél megjelent Az elveszett titkok kertje című regényére felkaptam néhányszor a fejemet – csak a szerző nevét ezek szerint nem jegyeztem meg. Végül a kapacitásaim nem tették lehetővé a megjelenése környékén, hogy foglalkozzak vele, így végül teljesen elfelejtődött számomra. Mostanában viszont nem nagyon olvastam olyan ifjúsági könyvet, amely inkább a kiskamaszokat célozza, és úgy gondoltam, a lelkem megérdemelne egy kis dédelgetést. Ezután jött velem szembe a szerző második könyve, A titkos csillagvizsgáló, amely elég érdekesnek tűnt ahhoz, hogy rá essen a választásom.


A történet a tizenkét éves leányzó, Nancy szemszögéből játszódik, aki egyszer csak azzal szembesül, hogy édesanyja nem az iskolába viszi el, hanem a vasútállomásra, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül. Kishúgával és az izgatott, furcsán viselkedő anyjával Suffolkba utaznak a nagyapjához, akit egyáltalán nem ismert azelőtt. A dolgok ezután még rejtélyesebb irányt vesznek, hiszen a lányoknak eddig ismeretlen szabályokhoz kell alkalmazkodniuk, melyre semmiféle magyarázatot nem kapnak szülőjüktől. Mindennek azonban nagy valószínűséggel köze van a 75 évenként visszatérő Halley-üstököshöz, amely ebben az időszakban központi témája a mindennapoknak. Nancy – a felnőttektől kapott válaszok híján – kénytelen maga utánajárni annak, mit titkolnak előle.

Először is muszáj leszögeznem, mennyire imádtam a regény kezdését. Rettenetesen fontos, hogy egy könyv már a legelején megfogja az olvasót – különösen a mai, felgyorsult világunkban, amikor az ingerküszöbünk egyre alacsonyabban helyezkedik el. Igaz, én azok közé tartozom, akik mindig adnak esélyt annak, hogy beinduljon a történet, mielőtt megítélnének egy könyvet, még akkor is, ha utáltam az elejét… viszont ilyen esetben mindig borzasztó sokáig tart végigérnem a regényen. Amikor viszont ütős a kezdés, alig várom, hogy folytathassam, és így értelemszerűen gyorsabban haladok. A titkos csillagvizsgáló első fejezete számomra igazán meggyőző volt.

A főszereplőnk, Nancy személyiségét imádtam. Látszik, hogy még nem forrott ki, hiszen tizenkét évesen az ember még messze van attól, hogy meghatározhassa saját magát, de már éppen rálépett arra az útra. Nancy ugyan kritikus gondolkodású (megfigyeltétek, hogy amúgy a legtöbb főhős az?), de még nagyban igazodik a véleménye azon felnőttekéhez, akikre felnéz. Érdekes viszont követni a fejlődését és gondolkodását – kicsit én is újra tizenévesnek éreztem magam általa. Nem volt az még olyan rég, na.

"Zaklatók és hazugok soha nem nyerhetnek."

Magát a történetet igencsak feldobja az a történelmi közeg, amikor játszódik. Ritkán olvasok az 1900-as évek elejéről szóló vagy ekkor játszódó regényeket, de mindig örülök neki, ha egy szerző interpretációján keresztül jobban megismerhetek egy korszakot. A 75 évente a Föld mellett elsuhanó Halley-üstökös visszatérésének évében, 1910-ben járunk, még pontosabban közvetlenül az esemény bekövetkezte előtt. Az újságok hangosak a hírtől, és általánosságban világvége-hangulat uralkodik az embereken, mivel az üstököshöz balszerencsét, tragédiákat és halált kötnek az égitest korábbi megjelenéseikor történtek miatt. Nyilván egyáltalán nem hiszek benne, hogy az üstökös “hozta el” ezeket a szerencsétlenségeket az emberiségre, de azért elhűltem azon a listán, ami a Wikipédián található. Mindenesetre a főszereplőink a józan réteget képviselik, akik a tudományos magyarázatban hisznek, és nem pánikolnak mindenféle indok nélkül.

Annak ellenére azonban, hogy arra számítottam, a történet főbb cselekményszála az üstököshöz fog kötődni valamilyen módon, hamar kiderült, hogy a kettőnek kevés köze van egymáshoz. Az üstökös inkább afféle plusz érdekességként jelent meg a regényben (és nem mellékes, hogy a társadalomtudományokért rajongó részem remek csemegét kapott általa, már ami a kialakult tömeghisztériát illeti). A regény központi rejtélye sokkal inkább Nancy családjának múltjához köthető. A kislány nyomozásából nem csak az derül ki, miért vágta el édesanyja annak idején minden kötelékét a családjához, de olyan titkok is, melyek Nancy egész identitását átalakítják.

Bár az elején még igencsak ígéretes volt a regény, a végére sajnos már nem éreztem ugyanazt a lelkesedést. A cselekmény alakulásával és egyes fordulataival már nem igazán értettem egyet, vagyis nem voltak elég hitelesek számomra. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ezt a történetet imádtam volna gyerekként, és nagyon szívesen adnám a saját csemetém kezébe, ha egyszer lenne. Időtállónak azonban nem tartom, hiszen felnőttként sajnos nem tudtam igazán belefeledkezni. Nem bájolt el annyira, mint amennyire F. H. Burnett történetei tudnak mind a mai napig.

Összességében A titkos csillagvizsgáló elolvasása után kicsit bánom, hogy annak idején lemaradtam Az elveszett titkok kertjéről, és amint lesz időm rá, biztosan pótolni fogom. Tetszett Howell stílusa és az, ahogyan látja a világot. Nem gondolom, hogy még egyszer el fogom olvasni a fentebb említettek okán, de ez nem a könyv értékéből von le, hiszen nem én vagyok az elsődleges célközönség. Mindent összevetve ha ti is szerettek néha elmerülni a kiskamaszoknak szóló regény kedves és naiv narratívájában, Burnett és Lucy Strange irományai után nyugodtan ismerkedjetek meg ezzel a könyvvel, vagy legalább jegyezzétek meg a szerző nevét a következő regénye megjelenéséig.


Értékelés



Kiadás: Manó Könyvek (2023)
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Mystery of the Night Watchers (2021)
Fordította: Cséplő Noémi
Műfaj: történelmi fikció, ifjúsági

1910 májusa

Ahogy a ragyogó Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, Nancy élete a feje tetejére áll, amikor Suffolkba kénytelen utazni nagyapjához, akivel korábban sosem találkozott. A függönyök behúzva, Nancy nem hagyhatja el a házat; senki nem tudhatja, hogy ő és édesanyja ott vannak.
Amikor Nancy felfedezi a ház titkos csillagvizsgálóját és rájön, hogy nagyapja és édesanyja éjjelente elhagyják a házat, elhatározza, hogy az egyre tornyosuló rejtélyek nyomába ered. Vajon hová mehetnek a felnőttek? Miért nem láthatja őket senki? A múltban gyökerező sötét titkokra fény derül, ám közben Nancy élete is veszélybe kerül. Az elveszett titkok kertje népszerű szerzője, A. M. Howell újabb regénye mélyre temetett titkokkal és sötét hazugságokkal vegyített kalandot kínál, a huszadik század elejének Angliájába repítve az olvasót.




A.M Howell ifjúsági regényében főhőseink nemcsak a Halley-üstökös bűvöletében élnek, de még egy évtizedes családi titkot is meg kell fejteniük. A fordulatos, szívmelengető történetetet  családról, bátorságról és az igazság fontosságáról a Manó Könyvek adja ki magyarul és ha bloggereinkkel tartatok, a turnénk során, végül egy szerencsés olvasóé lehet a kiadó által felajánlott nyeremény példány!

Nyereményjáték

A könyvben szereplő Halley üstökös egy csillagászról kapta a nevét. Játékunkban híres csillagászokról olvashattok leírást, megfejtésként az ő nevüket kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Német származású angol csillagász. Ügyes amatőrként nagy felbontóképességű csillagászati távcsöveket épített, később szakmájának legnagyobb mestere lett. Ő tekinthető az asztrofizika igazi megalapítójának. Kísérletet tett a Tejútrendszer csillagainak megszámlálására. 

Állomáslista

04.20. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés