Marissa Meyer: Aranyfonó

by - április 25, 2023

Marissa Meyer fantasztikus sorozata, a Holdbéli krónikák (Cinder, Scarlet, Cress és Winter) mély nyomot hagyott a szívemben. Az olvasását olyan hosszúra nyújtottam el, amilyenre csak tudtam, hogy minél tovább velem maradjon az élmény. Így a sorozatot a Cinderrel 2021. elején nyitottam meg, de a Winterrel csak az idei év elején zártam le. Rettenetesen rajongtam a főszereplő karakterért, és annak ellenére, hogy nem áll különösebben közel hozzám a sci-fi műfaja (nyitott vagyok rá, de inkább fantasyt választok), a futurisztikus, kiborgokkal és űrhajókkal teli világépítése is lenyűgözött. Mindezek után persze nagyon izgatott voltam az új könyve miatt – ugyanakkor tartottam is tőle, hogy a Holdbéli krónikák nyomába sem fog érni. Melyikre tippeltek? Az utóbbi a nyerő.


Serilda egy kis faluban él az édesapjával, a molnárral. Születésének körülményeiről igen érdekes történetet hallott: állítólag édesapja megmentett egy istenséget a Rémkirálytól, aki hálája jeléül gyermekkel ajándékozta meg a férfit. Serilda különleges ajándékot is kapott az istentől az életén kívül: egy képességet, mellyel történeteket tud mesélni. Csakhogy nem egyszerű történetek ezek, hanem legtöbbször hazugságok, füllentések – legalábbis a falubeliek szerint. A közösség ezért a képességéért megveti Serildát és messziről elkerülik őt. Az átka egyik éjszaka komoly bajba keveri: szembetalálkozik a Rémkirállyal, a vadhajsza vezetőjével, kinek azt hazudja, képes aranyat fonni a szalmából. A Rémkirály a következő holdtöltekor a kastélyába hívatja Serildát, ahol a képessége bizonyítására kényszeríti, halálbüntetés terhe mellett, ha nem teljesíti a kérését.

Ha ismeritek a Holdbéli krónikák legalább egy kötetét, talán a fentiek fényében már jobban érthető a csalódottságom az Aranyfonóval szemben. Nem “egészségesen”, hanem teljesen más ahhoz a stílushoz és mondanivalóhoz képest, amelyet Meyertől eddig kaptam. Mintha nem is ugyanannak a szerzőnek a könyvét olvastam volna, akit annyira megszerettem.

Számomra az olvasási élményt teljes egészében elrontja, ha a főszereplőt nem tudom megkedvelni – és Serildát nem tudtam. Bosszantott, hogy ennyire szerencsétlenül bánik a saját képességével, nem ismeri azt és még irányítani sem tudja. Az, hogy nem tudja tartani a száját, és nincs befolyása arra, milyen történet jön ki rajta, folyamatosan bajba keveri. Olyan, mintha nem lenne kontrollja a saját teste felett, és mintha a képessége irányítaná őt. Az egész furcsa volt számomra és szokatlan.

A regényt szinte egyedüli fénypontját Arany karaktere jelentette számomra. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, ő az aranykészítő “manónk”, aki végül segít Serildának aranyat teremteni a szalmából a Rémkirály kastélyának pincéjében. Persze már az elejétől sejteni lehet, hogy a személye körül komoly rejtély kering, és a végére egy igazán izgalmas akció bontakozik ki ebből.

Összességében az Aranyfonó számomra önmagában is egy középszerű fantasy történet, nem csak annak a fényében, hogy mit reméltem tőle előzőleg. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy folytatni fogom a második résszel (ha jól tudom, a sorozat duológia), egy rettenetesen izgalmas ponton ért véget a történet, és megöl a kíváncsiság a megoldásáért. Továbbá imádom az olyan pasi-karaktereket, akiket meg kell menteni, Arany pedig igazán belopta magát a szívembe.


Értékelés



Kiadás: Könyvmolyképző (2023)
Oldalszám: 464
Sorozat: Aranyfonó 1. (Vörös pöttyös könyvek)
Eredeti cím: Gilded (2021)
Fordította: Szabó Krisztina
Műfaj: fantasy, young adult

Réges-régen a hazugságok istene megátkozta a szegény molnár lányát, aki most mesterien szövi varázslatos, lenyűgöző történeteit – csakhogy egyetlen szó sem igaz belőlük.

Legalábbis mindenki így hiszi.

Amikor Serilda az egyik történetével magára vonja a gonosz Lidérckirály figyelmét, hirtelen egy szellemektől hemzsegő, sötét világban találja magát, ahol hollók figyelik minden egyes mozdulatát. A király a várbörtönbe zárja Serildát, és megparancsolja, hogy fonjon aranyat szalmából, máskülönben az életével fizet az egyik hazugságáért. Serilda kétségbeesésében akaratlanul megidéz egy titokzatos fiatalembert, aki bele is egyezik,
hogy a megfelelő fizetségért cserébe segít neki. Csakhogy szerelemről nem esett szó az alku megkötésekor…

Serilda hamarosan rádöbben, hogy a kastély falai közt számos titok lapul, és egy ősi átok, amit muszáj megtörnie, ha véget akar vetni a király rémuralmának.

Hagyd, hogy elvarázsoljon!



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Marissa Meyer nagysikerű regénye, a Gilded - Aranyfonó. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serilda, Arany és a Lidérckirály magával ragadó, titkokkal teli történetét, mely voltaképp egy komor hangulatú újragondolása Rumpelstiltskin meséjének.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a történet alapjául szolgáló mesét. Minden állomáson láthattok egy, az aranyfonó manóval vagy annak történetével kapcsolatos kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyesen megválaszolni. Fontos, hogy egyes kérdések esetében több válaszlehetőséget is elfogadunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Rumpelstiltskin történetének mi az eredeti magyar címe? Többfajta választ is elfogadunk.



Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés