Dominique Barreau, Luc Millar: A boldogság francia titka || Blogturné Klub

by - április 22, 2020


Fülszöveg

A franciák mindig is híresek voltak könnyedségükről, életszeretetükről.
De vajon mi a gall életöröm, a joie de vivre titka?

Ez az egyszerre stílusos és tartalmas könyv most elénk tárja a boldogság francia receptjét. Családi étkezések, egy csésze kávé egy bisztró teraszán, ünnepi hangulatú vacsorák barátokkal, a gasztronómia szeretete, vonzódás a divat, a parfümök és más kellemes dolgok iránt, múzeumlátogatások, séták kis falvak kövezett utcácskáin… apró dolgok, kis trükkök, amelyek végső soron mind a lét örömeinek megélését szolgálják.
E fotókkal illusztrált, magával ragadó könyvet lapozgatva hamar rájöhetünk, hogy a boldogság valójában egyfajta életszemlélet és életmód, amelyben az érzéki élvezetek szeretete, a közös élmények, az ünnepek megélése, a beszélgetés és az együttlét öröme mind-mind benne van.

Kiadó: Libri
Év: 2020
Oldalszám: 192 oldal
Eredeti cím: Le bonheur à la française: Et si on avait déjà tout pour être heureux?
Eredeti megjelenés: 2019
Fordította: Pacskovszky Zsolt
Műfaj: életmód

Témák: #kultúra #Franciaország #életmód #illusztrált

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Egy két tannyelvű osztályban kifejezetten hátránynak számít, ha gyűlölöd azt a nyelvet, amit tanulsz. Pontosan így éreztem én 5 éven keresztül a franciával. Utólag azonban már látom, hogy a probléma a hatalmas teljesítménykényszerben, irreális elvárásokban, illetve az ezekből adódó önbizalomhiányban gyökerezett, így az elmúlt egy évben teljesen kibékültem a nyelvvel, és hamarosan talán arra is képes leszek rávenni magamat, hogy szintentartás végett gyakoroljam. Emiatt mondtam végül igent, amikor megláttam a Libri újdonságáinak listájában A boldogság francia titkát -  egyfajta "békejobbként", ha lehet így fogalmazni.

Bár életmódkönyvként van beharangozva, amely a francia verzióját mutatja be a hyggének, lagomnak, sisunak és társainak, de volt egy olyan halvány sejtésem, hogy inkább a mi gimis civilizációtankönyünkhöz lesz hasonló. És mennyire igazam lett! De hogy mit is jelent ez pontosan? Nagyjából azt, hogy semmi másról nem szól, mint Franciaország bemutatásáról. Bár az effajta életmódkönyveknek tényleg része az ország leírása, ez kizárólag abból a célból történik, hogy az olvasó ezen keresztül megérthesse az adott gondolkodásmódnak a forrását. Ebben a könyvben viszont csupán az utolsó fejezetben jut eszébe az íróknak, hogy eredetileg miről is szerettek volna könyvet írni, így szinte kizárólag ott vonják le a következtetést a boldogság francia titkára vonatkozóan.

Tovább folytatva a civitankönyves párhuzamot, hamar feltűnt, hogy ahhoz hasonlóan ez a kötet is hajlamos óriási túlzásokba esni. Az egekig magasztalva mutatja be az országot, olyannyira, hogy a rossz tulajdonságokat is pozitívként tünteti fel. Több esetben is francia sajátosságként mutat be a világ minden táján létező dolgokat, és általánosításokkal próbálja lefesteni, milyenek a nép étkezési szokásai, mindennapjai, kulturális élete és a többi. Félelmetes, hogy A boldogság francia titka mennyire pontosan helyettesíthetné a tankönyvünket. És mindezt sorban be is bizonyítom:

  • Pátoszok: a könyv egészen konkrétan úgy beszél Franciaországról, mintha az egyetlen gyönyörű, csodákkal teli, jó hangulatú, tökéletes hely lenne az egész világon.
  • Rossz tulajdonságok: az egyik fejezetben van egy olyan szakasz, amelyben a más emberek véleményének teljes mértékű semmibevétele az "önkifejezés erőteljes szándékaként" van leírva.
  • Francia sajátosság: egy másik fejezetben a családi ebédet ábrázolják speciálisan francia szokásnak. Nem viccelek.
  • Általánosítás: egy közel 70 milliós lakosságú, sokféle etnikumú, területileg hatalmas kiterjedésú országot lehetetlen átfogóan, mindenkire érvényes állításokkal leírni.

A tartalom mellett a kivitelezés sem volt hibátlan. A szöveg össze-vissza csapong, sokszor nagyon nehéz követni a gondolatmenetet. Többször kezd végtelen felsorolásokba (pl. látványosságok Franciaország szerte), amelyek egy idő után unalmassá válnak, közben pedig viszonylag kevés dolgot fejt ki hosszabban (amit meg igen, ahelyett mást illusztrál). Néhol pedig egyenesen gyerekes a szöveg megfogalmazása.

Ha legalább mondhatnám azt, hogy a képek miatt megéri elkezdeni... Nos, biztos akad olyan, akinek a stockfotó oldalakról összeszedegetett (példa), a könyv hangulatához abszolút nem passzoló, a túlságosan beállított kompozícióktól sterilnek érződő illusztrációk tetszenek, de én nem tartozom közéjük. Sokkal jobban értékelem azt, amikor a szerző maga fogja a kamerát, és a saját ízlése-nézőpontja alapján megörökített fényképekkel egészíti ki a mondanivalóját. És ehhez nem kell olyan művésznek lenni, mint például a Lagomot író Anna Brones...

Összességében, ha ez nem lenne a fentiek alapján egyértelmű, jóval többet vártam ettől a könyvtől. Nem az a problémám vele, hogy az életmód részét szinte teljesen háttérbe szorítja az ország bemutatása, hanem az, ahogyan ezt kivitelezték. Arra mindenesetre jó, hogy felhívja a figyelmet Franciaország értékeire - sokan ugyanis Párizsnál, esetleg még a Côte d'Azurnél nem látnak tovább a látványosságok kapcsán, pedig tapasztalatból tudom, hogy ezeknél messze csodásabb helyek vannak a térségben. Egyéb tanulságként pedig azt elraktároztam, hogy legyünk merészebbek a mindennapokban, hiszen csak így élhetünk át kalandokat, és igyekezzünk élvezni az életet.

Értékelés

Néha meg kell szegnünk a saját szabályainkat, és kivételt tenni a különleges esetekkel. Úgy érzem, a francia nyelvhez fűződő korábbi ellenérzésemnek még akadnak maradványai, amelyet a gyűlölt civitankönyvünkkel vont párhuzam felerősített, és lehetséges, hogy emiatt rosszabb színben láttam a kötetet. Mindemiatt nem tartom korrektnek, hogy a véleményemet ebben az esetben számmal is kifejezzem.
Olvassátok el a többiek véleményét is, hogy teljesebb képet kapjatok a könyvről. :)


Kinek ajánlom?

Leginkább azoknak, akik annyira rajonganak Franciaországért, hogy minden vele kapcsolatos könyvet gyűjtenek.



A Libri Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is elolvashatjuk, hogy mi a boldogság titka a franciák szerint. Dominique Barreau és Luc Millar avat be minket ebbe egy gazdagon illusztrált, szép könyvben. Négy bloggerünk kíváncsiskodik ezzel a titokkal kapcsolatban, és természetesen a turné végén egy nyereménykönyvvel teszünk titeket is boldoggá.

Nyereményjáték

Mostani játékunk során boldog népek után kutatunk. Minden állomáson elrejtjük egy író nevét az értékelésünk szövegében, azt kell kitalálnotok, hogy mely nép élet- és boldogságfilozófiájáról írt az illető könyvet. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére az adott nép nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

04. 22. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés