Iklódi Dóra: Cukormentes édességek || Blogturné Klub

by - április 28, 2020


Hogyan ​álmodjuk újra úgy 53 népszerű desszert receptjét, hogy azokat az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdők is bátran fogyaszthassák? Iklódi Dóri, a Wander. Food. Wonder bloggere és a Cukormentes örömök című sikerkönyv szerzője ezúttal nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a piskótáktól kezdve a pitéken, tortákon, édes és sós aprósüteményeken át a krémekig és lekvárokig olyan finomságokat mutasson be legújabb könyvében, amelyek amellett, hogy a hétköznapokon és az ünnepnapokon is szépen megállják a helyüket, kellő nosztalgiával a nagyi jól bevált receptjeit is megidézik. Teszi mindezt a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében úgy, hogy a könnyen elkészíthető változatok mellett a komolyabb sütési tapasztalatokat igénylő nyalánkságokkal is bármikor meglephetjük édesszájú családtagjainkat, barátainkat. Mindegy, hogy a lekváros buktára, a hólabdára vagy a lúdláb tortára szavazunk, a szerző figyelt arra, hogy a hozzávalók könnyen beszerezhetők legyenek, a receptek leírását pedig Dóri extra tippjei színesítik. Aki elbizonytalanodna az alapanyag-használatban vagy a szénhidrátszámolásban, annak dietetikus szakértő tanácsai segítenek eligazodni a sütés előtt.

Kiadó: Boook
Év: 2020
Oldalszám: 152
Műfaj: szakácskönyv

Témák: #sütemény #diabétesz #inzulinrezisztencia

Linkek: moly | megrendelés |


Szerintem

Nagyon vártam már, hogy kézbe vehessem Iklódi Dórának, a WANDER.FOOD.WONDER bloggerének recepteskönyvét, ugyanis bár nem vagyok sem inzulinrezisztens, sem pedig cukorbeteg, az életmódváltás igencsak aktuális téma számomra. Az utóbbi időben aljas módon felcsúszott rám némi plusz kiló, és erre megoldást a fehérliszt és cukor teljes száműzésétől remélek, csakhogy ezt édesszájúként nem olyan könnyű kivitelezni. Azt reméltem ettől a könyvtől, hogy ha már képtelen vagyok lemondani az édességről, mutat majd nekem könnyen és gyorsan elkészíthető recepteket, amelyekhez nyúlhatok a kész bolti kekszek helyett.

Már az első belelapozásnál konstatáltam, hogy jó döntés volt kívánságlistára pakolni a könyvet. Remek a felépítése, jó a kivitelezése, és kívül-belül gyönyörű. A pár oldalas, szakértő által írt alapanyag-kisokosnak külön örültem, hiszen bár cukorbetegeknek és IR-eseknek lett dedikálva, mindenkinek hasznos ismernie a lisztek (pl. tönköly, rozs, rizs), valamint a természetes (pl. szacharóz, eritrit) és mesterséges (pl. szacharin, aszpartám) édesítőszerek közötti különbségeket. Maguk a receptek átláthatók, a lényeg leírására szorítkoznak, és egy-egy szelet kalóriatartalmát is kiszámolta a szerző. Az illusztrációk egyszerűen csodálatosak, még a kevésbé szép sütemények mellett is fantasztikus fotók szerepelnek (csak nézzetek fel Dóra Instagramjára, ha nem hisztek nekem). Egyedül a puhafedeles megoldás miatt vagyok csalódott, hiszen egy recepteskönyv esetén nem túl praktikus, ha nem tud nyitva maradni.

Maguk a receptek is remekül vannak összeválogatva. Amit ígér az előszóban, azt be is tartja: csupa hagyományos, cukrászdából vagy a "nagyi konyhájából" ismerhető édességek alternatív változatát tartalmazza, melyeket ebben a formában az egészségtudatosság jegyében, bűntudat nélkül fogyaszthatunk. Az alapanyagok között sem igen bukkan fel speciálisabb hozzávaló, leszámítva persze a diabétesszel és az IR-rel kompatibilis liszteket, édesítőszereket, amelyek azonban sajnos nem túl pénztárcabarát dolgok.

A receptek kategóriákba vannak sorolva, ezeket listázom itt példákkal. A könyv összesen 53 édességet tartalmaz, amelyek között sós harapnivalók is szerepelnek.

  • Piskóták és kevert sütemények ー pl. piskótatekercs, almakenyér, somlói galuska
  • Rétegezett sütemények ー pl. házi krémes, zserbó, rigó jancsi
  • Piték ー pl. amerikai almás pite, diós rácsos, fűszeres sütőtökös pite
  • Torták ー pl. fatörzstorta, lúdlábtorta, barackos joghurttorta
  • Édes és sós aprósütemények ー pl. házi oreo keksz, tepertős pogácsa, citromos-mákos keksz
  • Péksütemények és kelt tészták ー pl. lekváros bukta, házi kürtőskalács, bejgli
  • Édes tészták ー pl. szilvás gombóc, aranygaluska, lekváros derelye
  • Krémek és lekvárok ー pl. vaníliakrém, házi nutella, házi krémtúró

A bejegyzéshez kipróbáltam egy receptet is, a boltba járkálás elkerülése végett az itthon lévő alapanyagok alapján az almakenyérre esett a választásom. Hihetetlenül egyszerű volt összedobni, nagyon kevés időt vett igénybe, és elsőre jól sikerült - a családból mindenkinek ízlett. Zabpehely- és teljes kiőrlésű lisztből, valamint eritrittel készült, és alapvetően almás-fahéjas sütemény, amitől az egész lakásban őszillat terjengett. Biztos vagyok benne, hogy ez gyakori kreálmányom lesz később. Képet viszont most nem mellékelek róla, mert nem egy fotogén jószág (nagyjából úgy néz ki, mint egy fasírtrúd).

Összességében nagyon örülök, hogy megtalált ez a könyv, és biztos vagyok benne, hogy ezután a sikerélmény után bátrabban próbálom majd ki a többi nasit is.

Kinek ajánlom?

Az IR-esek és cukorbetegek mellett mindenki számára hasznos lehet, aki egészségtudatosabban étkezne.



A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Iklódi Dóra - a Wander. Food. Wonder bloggere - második receptkönyve, Cukormentes édességek címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub hat tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja az inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt.
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat édességekkel az egészségtudatosság jegyében!

Nyereményjáték

Játékunk során kiválasztottunk néhány tradícionális magyar süteményt Iklódi Dóra könyvéből, titeket pedig arra kérünk, találjátok ki, mik lehetnek ezek. Minden állomáson láthatjátok az édességek neveit… csak kicsit hiányosan. Pótoljátok fel őket! Ha pedig segítségre lenne szükségetek, a nyereménydobozban találtok hozzájuk rövid leírásokat.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

B_J_ _I

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.28. Readinspo
04.30. Dreamworld

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés