Colleen Hoover: Maybe Someday - Egy nap talán

by - április 05, 2020


Fülszöveg

A huszonkét éves Sydney élete maga a tökély: egyetemre jár, jó állása van, stabil kapcsolatban él egy remek sráccal, Hunterrel, és a legjobb barátnőjével, Torival közösen bérel lakást. De minden megváltozik, amikor rájön, hogy Hunter megcsalja, és egyik pillanatról a másikra el kell döntenie, hogyan tovább.
Sydney egyszer csak vonzódni kezd a titokzatos, jóképű szomszéd sráchoz, Ridge-hez. Nem tudja levenni róla a szemét, és valósággal megbabonázza a fiú szenvedélyes gitárjátéka esténként az erkélyen. Ridge sem közömbös iránta, és hamarosan ráébrednek, hogy több szempontból is szükségük van egymásra.
Az Egy nap talán egy szenvedélyes történet barátságról, megcsalásról és szerelemről, ami az első oldaltól kezdve beszippantja az olvasót Sydney izgalmakkal teli világába.

Sorozat: Egy nap talán 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Rubin pöttyös könyvek
Év: 2017
Oldalszám: 392 oldal
Eredeti cím: Maybe Someday
Eredeti megjelenés: 2014
Fordította: Barthó Eszter
Műfaj: new adult, romantikus

Témák: #zene #zenész #barátság #gitár #fogyatékosság

Linkek: moly | goodreads |


Szerintem

Nem vagyok úgy oda Colleen Hooverért, mint ahogyan manapság sokan; a Maybe Someday talán a harmadik kötet, amit tőle olvastam. Nem emlékszem, ez a példány miért került ilyen elsődleges helyre a várólistámon a többi könyvéhez képest (talán bloggerek ajánlására), de még így is hosszú évekig porosodott rajta. Nemrég viszont sikerült beszereznem, a vírus miatti veszélyhelyzet óta pedig végtelen szabadidőm lett, így már semmi sem akadályozott meg benne, hogy végre a kezembe vegyem.

A történet főszereplője, a 22 éves, egyetemen zenét tanuló Sydney minden este kiül az erkélyre, hogy a gitározó szomszédját hallgassa. Végül ő lesz az a srác, aki leleplezi, hogy a lány barátja viszonyt folytat a lakótársával. Sydney ezért azonnal elköltözik a lakásból, és jobb lehetőség híján ehhez a szomszédhoz, Ridge-hez menekül. Az ottmaradásért cserébe segít neki szöveget írni a dalaira, ám a munkakapcsolatuk idővel a kelleténél bensőségesebbé válik - ami azért probléma, mert Ridge-nek barátnője van.

Maga az alaptörténet talán nem hangzik annyira izgalmasan, ám a regényben sokkal-sokkal több rejlik, mint amit első ránézésre gondolna az ember. Kezdve azzal, hogy egy komplett albumot írtak hozzá: a szövegben felbukkanó dalok mindegyikét megzenésítette Griffin Peterson, és egyszerűen nincsenek rá szavak, milyen fantasztikusan sikerültek (a Spotify-on ezen a linken éritek el). Ezen kívült több, rendkívül izgalmas eleme van a könyvnek: Ridge fogyatékossága (amely miatt még meglepőbb a zenei tehetsége, és amit szándékosan nem konkretizálok), a bandája, és a Sydney-vel való kapcsolatának erkölcsi-morális kérdései mind-mind színesebbé teszik a regényt. Ám amitől igazán ütőssé válik, az a Colleen Hoover írásaira jellemző érzelmi mélység.

Sajnos számomra döcögősen indult az olvasás. Az első pár oldal után szinte biztos voltam benne, hogy nem fog tetszeni: a prológusba ugyanis az a jelenet került, amelyben Sydney, miután rájött a háta mögött folyó viszonyra, elköltözik otthonról. A közvetlen előzményeket a következő pár fejezetben tudjuk és értjük meg, addig pedig teljesen össze vagyunk zavarodva. Én a legkevésbé sem szeretem ezt a fajta feszültségkeltést, sokkal jobb lett volna, ha az események lineárisan történnek, és nem tesz bele még egy plusz csavart az írónő, amely miatt több oldalnyi szöveg értelmezhetetlen. Szerencsére azonban a későbbiek bőven kárpótoltak, de azért ez fájó pont maradt számomra.

Csalódott voltam akkor is, amikor Sydney később Hunterrel, az ex-barátjával folytat beszélgetést. Ez lett volna az a pont, amikor a fejére olvashatja a hibáját, azonban ez nemhogy nem történt meg, de a srác győztesen került ki a helyzetből. Iszonyatosan bénán lett megoldva a jelenet, ami azért szomorú, mert Sydney egyébként egy kifejezetten talpraesett karakter, aki igazán megmutathatta volna, hogyan kell az ilyesmit csinálni.

A negatívumokat (bár volt ennél több is, de csak apróságok - mint például a túl gyorsan megoldódó konfliktus és a kissé erőltetett utolsó jelenet) azonban az érzelmi mélység szinte teljesen elfeledtette. Hihetetlenül jól átjön az a vonzalom, ami Sydney és Ridge között kialakult, és a gyötrődés, mert nem lehetnek együtt. Colleen Hoover ért hozzá, hogyan tegyen egy regényt érzelmi hullámvasúttá, ahol együtt sírunk és együtt nevetünk a szereplőkkel.

Összességében a Maybe Someday egy olyan regény, amit abszolút tudok ajánlani bárkinek, aki szereti a new adult műfajt. Az átlagosnál mélyebb mondanivalóval rendelkezik, gondolkodásra késztet, a zenei vonal pedig csak még több pluszt ad hozzá. Ridge révén pedig belelátunk egy fogyatékos ember életébe, megértjük, hogyan élik ők a mindennapjaikat, és ezáltal sokat tágul a világnézetünk.

Értékelés


A szívem adott volna neki még egy fél csillagot, hiszen nagy hatással volt rám ez a regény, az eszem azonban a hibáira irányítja a figyelmemet, amely alapján csak 4 csillagot ajánlhatok neki.

Kedvenc szereplő: Ridge - elképesztően megnyerő a karaktere



Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti az igazán érzelmes, és az átlagosnál mélyebb mondanivalójú new adult regényeket. Meg annak, aki szeretné beleképzelni magát egy fogyatékos ember mindennapjaiba. És annak is, aki odavan a zenei vonalért egy könyvben.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

2 megjegyzés

  1. Nekem a kedvenc NA és CoHo könyvem. <3 Mivel én is a zene szerelmese vagyok, nem hiába nőtt a szívemhez ez a regény, Ridge pedig nem véletlenül vált a kedvenc férfikarakteremmé, míg világ a világ. <3
    Egyet tudok érteni az általad felhozott hibákkal, bár engem mindig elfog a rajongás, amikor olvasom, és hamar elsiklok ezek felett.

    (Alig várom, hogy dedikálva legyen a kötetem! *-*)

    Millió puszi:
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen meg tudom érteni, ha magával ragad egy kötet, én is meg tudom bocsátani az összes hibáját. :)
      Egyébként nagyon valószínű, hogy nálad láttam, és ezért került várólistára, úgyhogy köszönöm. :D

      Törlés