Agatha Christie: A titokzatos stylesi eset

by - június 20, 2020


A krimi műfajának királynőjét, Agatha Christiet a Tíz kicsi néger című regényével ismertem meg 5 évvel ezelőtt. Emlékszem, ez volt az első, és talán az egyetlen, amit a középiskolás ajánlott olvasmányok közül választottam (őszintén: kinek van idegzete a sokszor élvezhetetlen kötelezők mellett ebből a listából is szemezgetni?). Mondanom sem kell, rögtön egyértelmű volt számomra, miért ő a világ egyik legkedveltebb szerzője, és nem volt kérdés, hogy az egész életműve érdekelni fog a későbbiekben.

A debütáló regénye, mely egyben Monsieur Hercule Poirot bemutatkozása is, egészen eddig teljesen elkerült, éppen ezért nagyon hálás vagyok a kiadónak, hogy lehetőséget kaptunk megismerkedni vele. A titokzatos stylesi eset ráadásul egy nagyon különleges esemény miatt kapott új - és csodaszép - külsőt: éppen 100 éve, 1920-ban jelent meg először Angliában.

A könyv helyszínéül egy essexi birtok, Styles szolgál, ahol a vagyonos Cavendish-Inglethorp család kastélya is áll. Narrátorunk, Arthur Hastings ide érkezik látogatóba régi barátjához, John Cavendish-hez, elsősorban azzal a szándékkal, hogy kipihenhesse a háború nehézségeit, a fronton szerzett traumáit. Békére azonban itt sem lel: néhány nap múlva a család egyik tagját megmérgezik. Még szerencse, hogy a híres belga detektív, Hercule Poirot épp a közelben tartózkodik…

Agatha Christie már ekkor tudta, hogyan kell kiváló krimit írni: rendkívül sok szereplőt vonultat fel bonyolult kapcsolati hálóval, így bőven akad karakter, akire gyanakodhatunk. A kastély és a nagy vagyon Emily Cavendish tulajdonában áll, aki nemrégiben feleségül ment a gyanúsan alázatos és nála jóval fiatalabb Alfred Inglethorphoz. Előző házasságából van két nevelt fia, az anyagi gondokkal küzdő John, és a korábban orvosnak tanuló, de ma már inkább feltörekvő irodalmár Lawrence. Az asszony a férfiak mellett szárnyai alá vett egy nehéz sorsú lányt, Cynthia Murdoch-ot, illetve nála lakik a társalkodónője, Evelyn Howard is. John felesége, Mary titokzatos, és látványosan boldogtalan. Végezetül felbukkan egy ellenszenves alak, az elismert méregspecialista, Dr. Bauerstein.


Már a fenti felsorolásból egyértelmű, hogy mindegyik karakternek fontos szerepe van a történetben. Az, ki a gyilkosság áldozata, már az első perctől nyilvánvaló (ettől függetlenül nem írom le), ahogyan az is, hogy szinte minden szereplőnek érdekében állt megmérgezni őt. Egészen eddig semmi extra nincs a helyzetben - csakhogy ismerjük már annyira Agatha Christie-t, hogy tudjuk, valahol kell lennie egy nagy csavarnak. Ez pedig a következő: egy adott ember ellen egyértelmű bizonyítékok szólnak.

Ez, bár elsőre hibának tűnhet, de a legkevésbé sem az - sokkal inkább zseniális ötlet, hiszen az olvasót teljes bizonytalanságba ringatja. Ha ugyanis kézenfekvőnek tűnik a megoldás, és a tettes kilétét már a legelejétől kezdve sejteni véljük, akkor (feltéve, ha jó krimit olvasunk, de Christie neve miért ne lenne garancia erre) egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem az lesz a végső magyarázat. A kétségek hamarosan meg is teszik hatásukat: már arra a szereplőre is gyanakodni kezdünk, akinek valódi indítéka sem volt elkövetni a gyilkosságot.

Mindent összevetve A titokzatos stylesi esetet nagyszerű regénynek tartom. A történetvezetése, a nyomozás üteme kifogástalan, és végig izgalmas, letehetetlen marad. A szereplők könnyen kiismerhetők, és - még a gyanú árnyéka ellenére is - kedvelhetők. Az élvezethez sokat hozzátesz, hogy még komolyabb tájleírások nélkül is a vidéki Angliába repítenek minket a sorok, szinte látjuk magunk előtt az a békés környéket. Poirot karaktere pedig csak hab a tortán - nem lehet nem rögtön és véglegesen megszeretni a furcsa detektívet.

Ez a könyv azonban nem csupán a fentiek miatt volt kiemelkedő élmény számomra. Olvasás közben végig úgy éreztem, mintha beléptem volna egy különleges világba; minden más megszűnt létezni, csak a kastélyt és a zöld tájat láttam magam előtt. Mintha a történet egy takaró lenne, ami a hidegben beburkol, biztonságot és jóleső érzést nyújtva. Őszintén, nem gyakran tudok ennyire belefeledkezni egy regénybe.

Összességében semmi mást nem tudok elmondani, mint hogy Agatha Christie már a legeslegelső alkalommal is zseniálisat alkotott. A minőséget tekintve semmiben sem kevesebb ez a regény, mint bármelyik másik műve, így bátran tudom ajánlani bárkinek, aki szereti a krimiket, vagy épp ismerkedne a zsánerrel. Én speciel minden egyes alkalommal rájövök, hogy többet kellene olvasnom ebben a műfajban, de ez a példány különösen nagy löketet adott.

Értékelés


5 csillag. Imádtam, és legszívesebben már most elkezdeném újraolvasni, annyira magával ragadott a történet.


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti a krimi műfaját és Agatha Christie műveit. Poirot-rajongóknak pedig egyenesen kötelező.

Kiadás: Helikon (2020)
Oldalszám: 268
Eredeti cím: The Mysterious Affair at Styles (1920)
Fordította: Dezsényi Katalin
Műfaj: krimi

A ​titokzatos stylesi eset, eredeti címén The Mysterious Affair at Styles Agatha Christie első detektívregénye, mellyel az írónő már 1916-ban elkészült, de hat könyvkiadó is visszautasította, míg végül 1920-ban publikálták. Közel kétezer példányban fogyott el, és az írónőt rögtön híressé tette. A regényírás ötlete az első világháború alatt bukkant elő, amikor az írónő a torquayi kórház gyógyszertárában dolgozott. A művet sorozatokban leközölte a Weekly Times is, és az anyagi siker láttán Agatha férje további regények írására ösztönözte feleségét.
Ez volt az első mű, amelyben felbukkant Hercule Poirot, a híres belga mesterdetektív. A könyv pontos, precíz környezetábrázolást nyújt az első világháború alatti angliai vidéki viszonyokról. A Pharmaceutical Journal dicsérte a regényt, mivel a mérgeket illetően irója tudományosan megalapozott felkészültségről tanúskodott: „Ez a detektívtörténet a mérgekkel intelligensen foglalkozik, és nincsenek benne szamárságok kinyomozhatatlan anyagokról, mint ahogy az oly sokszor lenni szokott. Miss Agatha Christie érti a dolgát.

Ti olvastatok már Agatha Christietől?
Mit jelent számotokra a krimi műfaja?



A krimi rajongói éppen egy évszázaddal ezelőtt, A titokzatos stylesi eset 1920-as megjelenését követően találkozhattak először Agathe Christie piperkőc belga magánnyomozójával, Hercule Poirot-val. A Helikon Kiadónak köszönhetően a századik évforduló alkalmából az olvasók most új kiadásban vehetik kézbe a mesterdetektív eseteiről szóló sorozat kezdő kötetét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát!

Nyereményjáték

A nyomozásai során Poirot-ról többször is azt hiszik, hogy francia, de erre utaló gesztusai és nyelvhasználata ellenére a férfi valójában belga. Származásának tiszteletére egy-egy belga látványosságról találhattok képet az egyes állomásokon. A feladatotok annyi lenne, hogy az ezen látványosságoknak otthont adó városok neveit beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül egy szerencsés megnyerheti a könyv egy példányát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06.20. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés