Rubik Ernő: A mi kockánk

by - október 15, 2020


2014-ben, a 40 éves jubileum évében kaptam meg az első Rubik-kockámat. Nem tartozott azok közé a dolgok közé, amelyekre éppen akkor vágytam, de mivel tele voltak vele az üzletek annak idején, mind a marketing, mind pedig a játék klasszikussága szempontjából egyszerűen kikerülhetetlen volt. Ha pedig már így alakult, semmiképpen sem szerettem volna abba a táborba tartozni, aki nem is próbálkozik igazán, és anélkül tolja félre a Kockát, hogy sikerült volna legalább egyszer visszaforgatnia az összes színt a helyére. Utánaolvastam, mégis hogyan és milyen algoritmusok alapján működik ez, a sikerélménynek köszönhetően pedig azóta hihetetlenül megszerettem ezt a kis tárgyat. Ez a rajongás később a barátommal is közös pont lett - nem egy randinkon szórakoztunk azzal, hogyan és milyen gyorsan tudjuk kirakni. Csupa pozitív élményem kötődik Rubik Ernő kockájához, így nem is volt kérdés, hogy kíváncsi leszek-e a könyvére.

Rubik Ernő annak ellenére, hogy - saját elmondása szerint - nem szeret írni, most mégis összeszedte a nevéhez fűződő világhírű találmányával kapcsolatos gondolatait. A mi kockánk című (egyébként eredetileg angol nyelvű) könyvében a feltaláló nem csupán a saját és a játéka történetét osztja meg velünk, de - ahogyan a fülszöveg fogalmaz - azt is elmeséli, milyen érzés volt számára látni a Kocka felemelkedését.

A könyv már rögtön a legelején teljesen magával ragadott a könnyed, gördülékeny írásstílusa miatt. Rubik (és a fordító) lenyűgözően bánik a szavakkal, rendkívül kifejezően és tűpontosan fogalmazva meg mindazt, ami a találmánya szabadalma óta eltelt 46 évben összegyűlt benne. Különösen jó érzés volt a lazítós, kuckózós esték hangulatára ezzel az olvasmánnyal erősíteni. Nem csupán a tartalom, de az esztétika is rendkívül erős ebben a könyvben.

A mi kockánk egyaránt szól a feltalálóról és a találmányáról. Bár Rubik többször is hangsúlyozza, hogy nem szeretné, ha ő állna a könyv középpontjában, a tartalom csupán úgy lesz teljes és ütős, hogy legalább nagyvonalakban az élettörténetéről is beszámol. Szó esik például a családi hátteréről (kifejezetten imádtam, ahogyan a szüleiről és a közös tulajdonságaikról beszélt), a fiatalkoráról és az egyetemi éveiről, természetesen a Kocka feltalálásának körülményei mellett.


Rendkívül szimpatikus volt az a szerénység, amellyel minderről mesél. Végig igyekszik a háttérben maradni a Kockáról szóló részek javára, de épp ezért vált számomra még érdekesebbé mindaz, amit magáról megosztott. Feltűnt, hogy többször is úgy fogalmaz: ő rátalált a kockára, nem pedig feltalálta azt. Ezzel olyan, mintha a saját szerepét próbálná kisebbíteni, jelentéktelennek feltüntetni.

A könyvben mégis talán azt szerettem a legjobban, hogy elképesztő bölcsességeket tartalmaz. Rubik Ernő az a fajta idős ember, akinek az élettapasztalatára különösen kíváncsiak lehetünk, hiszen valóban hasznos és intelligens gondolatokkal láthat el bennünket a nyitott, modern hozzáállásának köszönhetően. És teszi mindezt úgy, hogy nem tűnnek kéretlen tanácsoknak. Az elveit, az értékrendjét és a véleményét csak mellékesen fogalmazza meg, hangsúlyozva, hogy nem ez az egyetlen helyes út, csupán ő látja így a helyzetet.

Sokszor egyébként úgy tűnt, mintha nem könyvet olvasnék, hanem személyesen beszélgetnék a szerzővel, vagy éppen előadást hallgatnék tőle. A szövegben ugyanis, egy-egy téma kifejtése közben néhol véletlenszerűen beszúrt néhány személyes megjegyzést a pillanatnyi érzéseiről (többnyire azzal kapcsolatban, mennyire utál írni), ami nagyon közvetlen és szimpatikus hatást keltett. Ez azért is vicces, mert van egy szakasz, ahol megemlíti, úgy szeretne könyvet írni, hogy valójában nem is könyvet ír. Ezt a mondatot teljesen értetlenül olvastam akkor, és csak néhány fejezettel később körvonalazódott bennem, hogy mire gondolhatott igazából.

Aki attól tart, hogy túl tudományos lesz a szöveg, ne tegye. Bár szerepelnek benne - az én bölcsész agyamnak mindenképpen bonyolult - matematikai magyarázatok is, nem ez uralja a könyvet, és egyébként is úgy gondolom, kikerülhetetlenek ebben a témában. Ráadásul a kötet többi része kárpótol is értük...

Összességében Rubik Ernő könyvét legalább olyan nagyszerű élmény volt forgatni, mint a kockáját. Szeretek arról olvasni, hogy az általam kedvelt dolgok mégis milyen folyamat eredményeként, illetve milyen élethelyzet, háttér, probléma megoldásaként keletkeztek. Szeretem azt is, ha egy ismertebb személyiség őszintén beszél az őt ismertté tévő jelenségről - és pontosan ez történik A mi kockánkban. Bárkinek bátran ajánlom, aki szeretne olyan dolog miatt büszke lenni a hazájára, aminek valóban van értelme.

Értékelés


Kinek ajánlom? - Mindenkinek, aki az életében legalább egyszer játszott már Rubik-kockával, és ahhoz az élményhez nek kötődik negatív érzelem.

"Felnőttként sokszor úgy tekintünk a játékra, mint egy furcsa hóbortra, vagy a versengésnek a munkahelyen kívüli változatára. Pedig a játék a legkomolyabb dolog a világon. Bármivel is foglalkozunk, akkor megy igazán jól, ha játékosan állunk hozzá."
Kiadás: Libri (2020)
Oldalszám: 204
Eredeti cím: Cubed - The Puzzle of Us All (2020)
Fordította: Bujdosó István
Műfaj: életrajz, memoár

A ​Rubik-kocka sokkal több, mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze. Közel fél évszázados története során így lett csaknem egymilliárd ember játéka.
A Kocka mára a gondolkodás örömének és a látszólag lehetetlen problémák megoldásának közismert jelképévé vált. Erről a csodálatos tárgyról és alkotójáról több ezer cikk és számtalan könyv jelent már meg világszerte, de Rubik Ernő – aki világéletében kerülte a nyilvánosságot – még sohasem mesélte el, milyen volt számára végigkövetni e kis tárgy minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban.
A mi kockánk – mely a világ számos pontján a magyar kiadással egy időben jelenik meg – tanulságos utazásra invitálja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén. Elgondolkodtató, magával ragadó, álomszerű kirándulás ez modern korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméjével.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Te ki tudod rakni a Rubik-kockát?

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

1 megjegyzés

  1. Hogyan érhetem el a fordítót, Bujdosó Istvánt?
    A cím forditását szeretném megbeszélni.
    Cubed ? A mi kockánk ?
    Kérem adják meg elérhetöségét. Köszönöm.
    Tibor

    VálaszTörlés