Mauri Kunnas: Mikulás ​és a varázsdob

by - december 19, 2020


Néhány évvel ezelőtt teljesen véletlenszerűen beugrottak random jelenetek egy meséből, amit nagyon törpe koromban néztem – még valamikor abban az időszakban, amikor Finnországban éltünk. Nem emlékeztem a történetére vagy a címére, de arra sem, mit gondoltam akkor róla (szerettem-e, vagy csak nem volt más műsor, amit nézhettem volna). Élénken megmaradt viszont bennem az északi fény ábrázolása, és ez alapján valahogy sikerült is ráakadni a neten a mesekönyv finn verziójára. Valamiért nem jutott eszembe, hogy létezhet magyar fordítása is, ezért ezt mentettem el magamnak, hogy ha egyszer ismét Finnországban járok, tudjam, hogy mit kell beszerezni. Nemrég láttam csak, hogy már 2007-ben lefordították, és mikor kiderült, hogy a Kolibri kiadja idén újra, természetesen nem gondolkodtam rajta, hogy szeretném-e elolvasni.

A történet Mikulásfalván játszódik, ahol a Télapó épp az utolsó zsáknyi karácsonyi kívánságlistás levelet nézi át. A csomagból viszont a végén előkerül egy furcsa, megsárgult üzenet, ami csupán egy azonosíthatatlan firkát és egy nevet (Bikfic) tartalmaz. Amíg viszont Mikulás megpróbálja a játékkészítők segítségével megfejteni Bikfic karácsonyi kívánságát, furcsa dolgok történnek a faluban. Ráadásul a játékok és a gépek mindig épp a Télapó jelenlétében kelnek életre, hibásodnak meg, romlanak el. Vajon van valami összefüggés a kettő között?

A sztori írásban is meglepően jól sikerült. Mauri Kunnas stílusa nagyon kellemes és humoros, jó érzés olvasni. A történet jól átgondolt és összeszedett, a kicsiknek valószínűleg elég izgalmas és fordulatos. Különösen tetszett az a rész, amikor Mikulás próbálja kideríteni, mit ábrázolhat Bikfic rajza, és látjuk, hogy minden mestermanó a saját foglalkozásához kapcsolódó dolgot lát bele: az asztalos fajátékot, a szabó pulóvert, és így tovább.

A könyv elején helyet kapott egy duplaoldalas karakterbemutató, amelyben a lényegesebb szereplők alapvető adatai vannak felsorolva (mint becenév, foglalkozás, hobbi…). Túl sokat nem ad hozzá a történethez, hiszen az önmagában is teljesen kerek és érthető, nem szükséges hozzá ilyen részletességgel megismerni a karaktereket. Emlékszem viszont, régebben mennyire imádtam az ilyesmit a könyvekben (pl. a Szent Johanna Gimiben), és milyen sokáig voltam képes böngészni őket, szóval biztos vagyok benne, hogy a célközönség értékelni fogja.

Az illusztrációk egészen elképesztőek. Alapvetően is csodálatos Mauri Kunnas stílusa, de engem emellett erősen emlékeztet az egyetlen finn nyelvű könyvem vizuális világára, ami külön öröm számomra. Hihetetlenül részletgazdagok a képek; a háttérben lévő polcokon, a padlón, a szereplők ruháin… mindenhol fel lehet fedezni mókás dolgokat, és akárhányszor nézegeti őket az ember, újabbak és újabbak bukkannak elő. Szerintem az ilyesmi a kicsiket is sokáig képes lekötni, még akkor is, ha éppen nem ér rá senki, hogy a mellette lévő szöveget felolvassa.

Összességében a Mikulás és a varázsdob szerintem egy fantasztikus mesekönyv, ami a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt élvezetes lehet. Talán többünk gyerekkorának is része volt ez a mese, és különösen szép, ha ezt a saját vagy a családunkban lévő törpéknek is továbbadjuk ilyen formában. Olvasni egyébként nagyon különleges és furcsa érzés volt – végig ismerős volt a történet, de az eseményekből és a karakterekből nem emlékeztem semmire. Nem azonos vele, de egy kicsit a déjà vu-höz tudnám hasonlítani ezt az érzést.

Ha kíváncsiak vagytok egyébként, milyen eredeti nyelven a mese, itt meg tudjátok nézni. :)


Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki fel tudja olvasni valakinek ezt a csoda mesét. Vagy csak szeretne egy kicsit nosztalgiázni.

Kiadás: Kolibri (2020)
Oldalszám: 46
Eredeti cím: Joulupukki ja noitarumpu (1995)
Fordította: Kovács Ottilia
Műfaj: mese

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?
A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?
A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés




Idén karácsonykor ismét Mikulásfalván kalandozhatunk, a Kolibri Kiadó jóvoltából ugyanis új kiadásban jelenik meg Mauri Kunnas már-már klasszikus meséje, a Mikulás és a varázsdob. Az izgalmas karácsonyi mesekönyvet ráadásul te is megnyerheted, ha követed a blogturnénkat, és velünk játszol!

Nyereményjáték

Mivel a Mikulás és a varázsdob című könyvből mesefilm is készült, ezért mostani játékunkban karácsonyi témájú mesefilmeket gyűjtöttünk össze, ezeket kell felismernetek egy-egy képkocka alapján. Ha sikerült rájönnötök, hogy melyik meséből vágtuk ki a képet, akkor már csak be kell írnotok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés