Agatha Christie: Adventi krimik

by - december 21, 2020


Szerintem az idei év legszebb karácsonyi kiadványa ez az Agatha Christie novellagyűjtemény. Csak ámultam, amikor először megláttam, és biztos voltam benne, hogy nem fogom elszalasztani ezt a gyönyörűséget. De ez nem csak a csoda borítón múlott – Christie ugyanis évek óta az egyik kedvenc szerzőm, a krimi pedig a kedvenc könyves műfajom. Szóval mondhatni, a Helikon elég jól beletalált abba, mivel lehet engem boldoggá tenni az év utolsó hónapjában.

Az Adventi krimik címen megjelent gyűjtemény 12 darab, átlagosan 20-30 oldalas novellát tartalmaz. Ezek egytől egyig télen vagy karácsonykor játszódnak, esetleg egy ebben az időszakban elkövetett bűntényre emlékeznek vissza. A kötetben a szerző híresebb detektívjei vagy detektívsegédjei közül vegyesen szerepel Poirot, Miss Marple, Arthur Hastings, illetve a Tommy és Tuppence páros (utóbbinak kifejezetten örülök, hiszen szerintem nagyon alul vannak értékelve, pedig én speciel mindig jókat szórakozom rajtuk).

A kötet legelején található bevezetőben, egyfajta ráhangolódásként maga Agatha Christie mesél nekünk a saját, gyermekkori karácsonyi élményeiről, néhány oldalban. Ez a rövid szösszenet jól megalapozza a hangulatot, ha már a novellák többsége nem kötődik annyira szorosan az ünnephez. Karácsonyi hangolódáshoz tehát nem feltétlenül ajánlanám, inkább azok számára lehet ez kedvező, akiknek az adventi időszakban nem, csak később fér bele, hogy leüljenek lazítani egy könyvvel.

Nem szeretnék úgy tenni, mintha értenék hozzá, de külső szemlélőként mindig is úgy tűnt számomra, hogy krimit írni a legnehezebb. Itt ugyanis nem csupán azokra a részletekre kell ügyelni, amelyek egy regényt általánosan élvezetessé tesznek (gondolok itt pl. a szereplők részletes kidolgozására, átlátható történetvezetésre). Minden apró részletnek, minden nyomnak és párbeszédnek tökéletesen stimmelnie kell már az elejétől kezdve, hiszen a bűntény megoldásában a legapróbb jeleknek is nagy jelentősége lehet.


Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy mindez a krimi novellákra fokozottan igaz lehet. Míg egy regényben a hosszból adódóan van elegendő tér és idő felépíteni a bűncselekményt, a nyomozást és a megoldást, addig egy novellában minden egyes szót alaposan át kell gondolni. 20-30 oldalban pedig olyan történetet produkálni, ami felér egy regényhez, szerintem hihetetlen teljesítmény.

A kötet novellái közül nehéz lenne kedvencet választanom, mivel mindegyik zseniális volt a maga módján. Volt ugyan, ahol a körítést túl soknak éreztem, de az esetek levezetései és a megoldások kivétel nélkül lenyűgözőek voltak. A 12 történet közül viszont nem mindegyik bűntény köré épül; van, amelyikben konfliktust old meg Christie főhőse.

A novellákról egyenként nem szeretnék véleményt írni, csak a különösen emlékezeteseket emelem ki.
  • A lelkipásztor lánya – ezt már olvastam a Listerdale-rejtélyben, de Tommy és Tuppence párosának mindig örülök, így nem bántam az ismétlést. Imádom, ahogy egymást piszkálják a sztori során végig (közösen nyomozó szerelmespár egyébként), a munkájukat pedig élvezetes követni.
  • A plymouthi gyors – nagyon érdekes esetről szól, amit ráadásul Poirot derít fel. Az nyűgözött le benne igazán, amiből a belga detektív rájön a megoldásra.
  • Karácsonyi tragédia – bár ez volt az, amelyikben soknak találtam a körítést, de a rejtély olyan őrületes, hogy elfeledtette velem ezt a negatívumot. Döbbenetes, ahogyan Miss Marple felderíti az ügyet.
  • A pollensai probléma – Christienek erről a főhőséről, Parker Pyne-ról nem is hallottam korábban, de szeretnék még. Ebben a történetben nem bűntény, hanem egy konfliktus áll a középpontban, és meglepetésemre nem volt kevésbé élvezetes, mint bármi más a szerzőnőtől.

Összességében nagyon örülök, hogy a polcomon tudhatom az Adventi krimiket. Nagyszerű kikapcsolódás volt, hiába nem adta meg azt a karácsonyi hangulatot, amire vágytam (bár, mivel a történetek többnyire gyilkosságokról szólnak, talán ez nem is akkora probléma). Azoknak is ajánlom, akik még csak ismerkednének Christie életművével, hiszen a legérdekesebb főhősei közül (Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Quinn és Parker Pyne) mindenki képviselteti magát a kötetben.

Értékelés


"Egy asszonynak néha szükséges hazudnia, a hazugság jó fegyver. De három ember van, (…) akinek egy asszony igazat kell hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója."
Kiadás: Helikon (2020)
Oldalszám: 304
Eredeti cím: Midwinter Murder (2020)
Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin
Műfaj: krimi, novella

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a karácsonyra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Adventi krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy ünnepi hangulatba hozzák az olvasót. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Adventi krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Aki az életből csak a lárva életszakaszát ismeri, nem állíthatja, hogy bármit is tud az életről."


Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés