Herendi Kata, Szabó Eszter Judit: 20 ​önismereti kérdés és válasz

by - december 08, 2020


Pszichológiáról olvasni mindig kifizetődő. Sohasem bántam még meg, ha ehhez a műfajhoz nyúltam, ráadásul a legutóbbi olvasmányom, a Vállald fel bátran önmagad kifejezetten egetrengető élmény volt, ami miatt egyre nagyobb bizalommal fordulok az ilyesfajta könyvek felé. Mégis, valamilyen rejtélyes okból még mindig nem rakom automatikusan várólistára azokat a pszichológiai köteteket, amelyeket lehetőségem van elolvasni. Először a 20 önismereti kérdés és válasz esetében is tétováztam, de végül valami apróság mégiscsak meggyőzött arról, hogy ez engem érdekelni fog... Nagy szerencsémre!

Azt a bizonyos apróságot is csak azért titulálom apróságnak, mert másnál az ilyesmi valószínűleg nem bír akkora meggyőző erővel, mint nálam. A hobbimból adódóan különösen nagyra értékelem, ha olyasvalaki ír könyvet, akinek saját blogja – vagy, mint ebben az esetben, online magazinja – van. Herendi Kata és Szabó Eszter Judit évek óta szerkesztik a Pszichoforyou-t, ahol hivatásos pszichológusok és újságírók közösen, szakmailag korrekten, de közérthető stílusban foglalkoznak a pszichológiával. Hihetetlen, hogy eddig nem ismertem ezt az oldalt, de ezután a könyv után biztos, hogy gyakori látogatója leszek.

A kötet 20 különböző témakörrel foglalkozik, mindegyiknek külön fejezetet szentelve. Ezek a problémák kivétel nélkül mindenkit érintenek valamilyen módon: vagy saját magunkon tapasztaljuk őket, vagy másokon, így olvasás közben bőven tudunk mire asszociálni. Minden szakasz feltárja, honnan erednek ezek, hogyan nyilvánulnak meg az ember életében, adott esetben milyen fajtái vannak, illetve hogyan érdemes megküzdeni velük.

Erről a 20 kérdésről van szó benne: bizalom, döntés, érzelmek, feladás, halogatás, határok, játszmák, kapcsolatok, kudarc, megbocsátás, önbizalom, önsorsrontás, önszeretet, őszinteség, perfekcionizmus, pihenés, rágódás, szégyen, szenvedés, változás.


A fejezetek egyenként rövidek, mindössze néhány oldalasak, ám annál tartalmasabbak. Valamennyi témáról egész könyveket lehetne írni, de a két szerzőnek sikerült úgy összefoglalnia és belesűrítenie a legfontosabb tudnivalókat ebbe a rövid terjedelembe, hogy nem csak informatív, de kifejezetten hasznos minden egyes szakasz. Ugyanemiatt viszont a szövegek bevezető jellegűek: ez a könyv önmagában nem ad elég tájékoztatást, ezért ha bizonyos kérdések jobban érdekelnek minket, érdemes utánuk olvasni. Ebben segíthet a hátul lévő irodalomjegyzék is.

A fejezetek egyenként, önmagukban is olvashatók, ha valaki csak bizonyos problémákkal szeretne foglalkozni, de én személy szerint azt javaslom, hogy legalább az első alkalommal mindenki rágja át magát az összesen. Több olyan témát is meg tudnék nevezni, amiről korábban nem gondoltam volna, hogy érintett vagyok benne, de nagy meglepetésemre rájöttem, hogy mégis. És mindezt úgy, hogy az önismeretet tekintve nem érzem magam hátrányban.

A legkeményebb ilyen hűha-élményem a szégyennel kapcsolatban volt. Elég furcsa lehet egy bloggertől ilyet olvasni, de amióta az eszemet tudom, én szégyenkezem minden egyes (kevésbé az online, inkább az élőben történő) megnyilvánulásom miatt. Társaságban minden egyes kimondott szót azonnal megbánok, ha a másik reakcióját nem látom elég pozitívnak, görcsösen figyelek a mozdulataimra és ezerszer meggondolom, mielőtt kimondanám azt, ami a fejemben van – és ezért sokszor a többiek már jóval előrébb tartanak a beszélgetésben hozzám képest. Mindezen ráadásul még évekkel később is rágódom, még akkor is, ha azokkal az emberekkel már nem tartom a kapcsolatot. A problémát korábban is felismertem, de magamtól éppen egy ezt erősítő megoldást próbáltam alkalmazni: minél kevesebbet megszólalni, és kivonni magamat a legtöbb társasági dologból, ahol ilyen megtörténhet. Ez a könyv döbbentett rá, mennyire megkeseríti az életemet ez az egész, és milyen káros oldalról közelítettem meg eddig ezt a kérdést.

A legnagyobb meglepetés a könyvvel kapcsolatban az volt, hogy ténylegesen hasznos tanácsokat tartalmaz ezeknek a problémáknak a leküzdésére. Számtalan önfejlesztő könyv próbál konkrét gyakorlati tippeket adni a saját tematikájában, de határozottan állítom, hogy egyetlen olyan példányt sem olvastam még, ami cselekvésre késztetett volna. Ez az első. Teljesen reális és kevés helyen olvasható javaslatokkal áll elő, ami szerintem nagyban köszönhető annak, hogy a szerzők a magyarok mentalitásához, ingerküszöbéhez igazították őket.

Összességében a 20 önismereti kérdés és választ legszívesebben mindenki kezébe belenyomnám. Ha jó az önismeretünk, ha nem; ha magunkat szeretnénk jobban megismerni, ha másokat; ez a könyv a pszichológiában kevésbé jártasak számára végtelenül hasznos lehet. Remélem, erre a feljebb megosztott személyes sztori elég bizonyíték!

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek.

"(…) igenis van szabadságunk a tekintetben, hogy az adott élethelyzetben, egyáltalán az életünkben a szenvedést választjuk-e, hogy beleragadunk-e a szenvedésbe, vagy inkább fejlődünk általa."
Kiadás: Bookline (2020)
Oldalszám: 244
Műfaj: pszichológia, önismeret

Az ​élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Te melyik pszichológiai könyvet ajánlanád másoknak?


Mindannyiunknak vannak problémái, amelyekre válaszokat keresünk. Herendi Kata és Szabó Eszter Judit szerint ennek a kulcsa a megfelelő önismeret. A pszichológiával foglalkozó Pszichoforyou magazin alapítóiként évek óta azon munkálkodnak, hogy közelebb hozzák ezt a tudományt az emberekhez, a Bookline-nál nemrég megjelent 20 önismereti kérdés és válasz című könyvük pedig egy újabb lépés ezen az úton. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a kötetről!

Nyereményjáték

A könyv 20 különböző kérdésben próbál meg tippeket, tanácsokat adni az olvasóknak. Minden állomás bejegyzésének szövegében kiemeltünk néhány betűt, amelyekből ezeknek a kategóriáknak a nevét tudjátok kirakni. Ebben segítségetekre lehet a fülszöveg, ahol ezek a témakörök is fel vannak sorolva (pl. perfekcionizmus, döntés).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Állomáslista

12.04. Utószó
12.08. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés