Ichiro Kishimi - Fumitake Koga: Vállald ​fel bátran önmagad

by - augusztus 29, 2020


Nem tagadom, a Vállald fel bátran önmagad elolvasására elsősorban a “bestseller” címke miatt vállalkoztam. Aki ismer, tudja, hogy szívesen próbát teszek bármivel, ami az önfejlesztő- és/vagy életmódkönyvek műfajába tartozik, viszont ez első ránézésre nem tűnt olyan típusú irománynak, ami nekem való lenne. Már majdnem el is vetettem a dolgot, mikor feléledt a kíváncsiságom: mit tudhat vajon Ichiro Kishimi és Fumitake Koga, amiért külföldön ekkora példányszámban kelt el a könyvük?

Olvasóként nehéz nem nagy elvárásokkal nekikezdeni a kötetnek, hiszen már a borító is rengeteget ígér nekünk. Az a mondat, miszerint most megtudhatjuk, “hogyan lehetünk valóban szabadok és boldogok”, könnyen meggyőzi a potenciális közönséget, de egyúttal hatalmas mércét is állít a tartalomnak. Bár én azt vallom, nem a megfelelő hozzáállás azt várni egy életmódkönyvtől, hogy ezüsttálcán kínálja számunkra a boldogság személyre szabott receptjét, de ebben az esetben még én sem szerettem volna megelégedni a kevéssel. Óriási meglepetés volt, hogy végül azt a bizonyos lécet nem csupán megugrotta, de egyenesen az első helyre került azon a listán, ahol a valódi, kézzelfogható tanácsokat tartalmazó önfejlesztő olvasmányokat gyűjtöm.

A titka talán abban rejlik, hogy teljes mértékben pszichológiai-filozófiai szempontból közelíti meg a boldogság témakörét. Elsősorban Alfred Adler (1870-1937) osztrák pszichiáter elméleteit veszi alapul, aki az ember viselkedésének mozgatórugóját az egó felsőbbrendűségi törekvéseire és környezetének interakcióira vezette vissza (forrás: Wikipédia). A könyv őt Freudhoz hasonlóan fontos gondolkodónak írja le, mégis, a neve jóval kevésbé lehet ismerős számunkra - talán azért, mert több olyan elképzelést is megkérdőjelez, amit természetesnek veszünk (Freuddal például teljesen szembemegy a filozófiája). Nagy pozitívum számomra, hogy a kötet az önfejlesztő funkciója mellett egyfajta ismeretterjesztő céllal is bír, hiszen a szövegből alaposan és közérthető módon megismerhetjük Adler gondolkodását is.

A Vállald fel bátran önmagadban a legérdekesebb és egyben legfurcsább dolog, hogy párbeszédes formában íródott. Ez tulajdonképpen nem jelent mást, mint hogy a mondanivalót két szereplő (egy filozófus és egy fiatalember) párbeszédében fogalmazták meg. Utólag megtudtam, hogy az ógörög hagyományokra támaszkodva választották ezt a megoldást a szerzők, de eleinte rendkívül szokatlan volt számomra így olvasni, főleg ebben a műfajban. Hamar hozzá lehet azonban szokni, sőt, állítom, hogy ez az egyik nagy erőssége a könyvnek.


De a speciális forma nem csupán arra szolgál, hogy különlegessé tegye az olvasmányélményt: komoly szerepe van a mondanivaló befogadhatóságában. A két szereplő közül a Filozófus az írókat képviseli - ő az, aki az adleriánus pszichológia rejtelmeit magyarázza a laikus közönségnek. Utóbbit, vagyis minket, olvasókat a Fiatalember testesít meg, akinek direkt kötekedő, mindent megkérdőjelező személyiség jutott, hiszen felteszi helyettünk azokat a kérdéseket, amelyek olvasás során megfogalmazódhatnak bennünk, és szavakba önti az esetleges kételyeinket, kétségeinket. Erre nagy szükség van, hisz mint ahogy fent említettem, Adler elméletei nagyon megosztóak lehetnek, és sokszor elsőre inkább marhaságnak tűnnek, mint tudományosan megalapozott eszméknek. A Fiatalember kérdéseivel egyébként a szöveg rendkívül gördülékennyé, olvasmányossá válik, sehol sem kelt száraz, tankönyvi benyomást.

A kötet az élet legkülönfélébb területeire tér ki, és egészen más megvilágításba helyez olyan dolgokat, amelyek jelenleg magától értetődőnek tűnhetnek. Különösen emlékezetes számomra az a gondolatmenet, amelyben a szabadság mibenlétét fejtegeti: Adler szerint akkor érezhetjük magunkat igazán szabadnak, ha nem kedvelnek bennünket, mert az tulajdonképpen abból fakad, hogy nem foglalkozunk mások velünk szemben támasztott elvárásaival. Megfogott továbbá az a felvetés is, hogy az életnek nincs értelme, csupán az, amit mi egyénileg rendelünk hozzá.

Lenyűgöző bölcsességeket tartalmaz ez a könyv, amelyekről teljes meggyőződéssel jelentem ki, hogy képesek megváltoztatni az ember életét. A Vállald fel bátran önmagad lekövezi előttünk a boldogság felé vezető utat, nekünk már csak fel kell dolgoznunk az információáradatot, és végül rálépni erre az ösvényre. És bár bizonyos gondolatok magától értetődőnek tűnhetnek, mégis szükségünk van arra, hogy valaki megfogalmazza őket helyettünk.

Én személy szerint teljes mértékben azonosulni tudok az adleriánus pszichológiával, és nem maradtak bennem kétségek a könyv elolvasása után. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, mintha megtérítettek volna, szimplán egészen más szemszögből látom most az életem bizonyos elemeit, mint korábban. Sőt, egyes furcsa jelenségeket meg is magyarázott számomra, amelyeken ezután könnyen változtathatok majd. Biztosan lesz olyan, akit kevésbé fognak majd meg Adler elméletei, de mindenképpen érdemes tenni legalább egy próbát velük.

Összességében a Vállald fel bátran önmagad számomra egy egészen újszerű élmény volt, főleg az önfejlesztő könyvek műfajában, de a mondanivaló szempontjából is. Úgy érzem, különösen nagy hatással volt rám a tartalma. Olyan ismereteket, elméleteket tárt elém, és olyan tanácsokat adott, amelyeket ténylegesen hasznosítani tudok az ideális életstílusom, gondolkodásmódom megteremtéséhez - és tette mindezt abszolút közérthető, olvasmányos módon, amit könnyű volt befogadni. Már most érzem, hogy hatott az életemre, és ha később sokkal tudatosabban igyekszem változtatni, talán tényleg elérhetem előbb-utóbb azt a szabad és boldog állapotot, amiről beszél.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki úgy érzi, nem elégedett az életével.

"Nem az élményeink határoznak meg bennünket, hanem a jelentés, amellyel felruházzuk őket."

Kiadás: Libri (2020)
Oldalszám: 276
Eredeti cím: The Courage to Be Disliked: How to Free Yourself, Change your Life and Achieve Real Happiness (2013)
Fordította: Kovács Viktória
Műfaj: önfejlesztő, pszichológia, filozófia

A ​Vállald fel bátran önmagad már több, mint 4,5 millió példányban eladott sikerkönyv, amely megmutatja, hogyan válhatunk azzá, akik valójában lenni szeretnénk.

A boldogság valóban csak rajtunk múlik? Vállald fel bátran önmagad egyszerű és egyenes választ ad erre a kérdésre: igen. A rendkívül olvasmányos és közérthető kötet egy filozófus és egy fiatalember megvilágosodást hozó, öt napon át tartó beszélgetésén kíséri végig az olvasót. Ez idő alatt megértjük, hogyan emelkedhetünk felül a múlt traumáin vagy mások elvárásain, és miként irányíthatjuk a saját életünket.

A Vállald fel bátran önmagad bölcsességeit olvasva világossá válik, miért fontos, hogy megbocsássunk magunknak, s hogy testi és szellemi értelemben is törődjünk magunkkal. A kötet által képviselt felszabadító erejű gondolkodásmód lehetővé teszi, hogy merjünk változni és figyelmen kívül hagyni a korlátokat, amelyeket magunk elé állítunk.

A milliók életét megváltoztató Vállald fel bátran önmagad című könyv sokkal több egyszerű önsegítő kötetnél: megvilágosító erejű gondolatai a pszichiáter Alfred Adler nézetein alapulnak, és amellett, hogy valóban könnyen érthetők és világosak, összetett és filozófiai mélységekkel rendelkező rendszert alkotnak, amely segít a boldogság megtalálásában.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Idén nyáron a Libri kiadó gondozásában nálunk is megjelent Ichiro Kishimi és Fumitake Koga nagy sikerű könyve, a Vállald fel bátran önmagad. A külföldön már több mint 4,5 millió példányban elkelt írás Alfred Adler pszichológiáján alapulva segít megtalálni az olvasónak a boldogság és szabadság felé vezető utat. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok a véleményünkre, és szeretnétek nyerni egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

A játékunkban arra a gondolkodóra fókuszálunk, akinek elméletei ihlették ezt a könyvet. A feladatotok mindössze annyi, hogy válaszoljátok meg a bejegyzésekben található, Alfred Adlerrel kapcsolatos kérdéseket.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Milyen személyes traumára vezethetők vissza az elméletei?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.29. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés