Elli H. Radinger: A farkasok bölcsessége

by - augusztus 01, 2020


Nem mondanám, hogy különösebben természetközeli ember lennék. Ez korántsem jelenti azt, hogy nem tartom lenyűgözőnek az érintetlen vadont, vagy nem rajongok a legkülönbözőbb állatfajokért, egyszerűen csak jelenleg olyan életszakaszban vagyok, amikor nincs kifejezett igényem kimozdulni a városi környezetből, ezért kevésbé is foglalkoztat a természet témaköre. Alapvetően, éppen emiatt biztosan nem akadt volna meg a szemem ezen a könyvön - csakhogy amint megláttam az alcímet (“mire taníthatnak bennünket a vadon lakói?”), felébredt a kíváncsiságom. A farkasok ugyan nem hoznak lázba, de az életmóddal kapcsolatos olvasmányok annál inkább, ez a példány ráadásul egy egészen más, különleges megközelítést ígért, ami miatt mindenképpen szerettem volna adni neki egy esélyt. És milyen jól tettem!

A szerző, Elli H. Radinger már azzal szimpatikussá vált számomra, hogy az ügyvédi pályafutását adta fel azért, hogy farkasokkal foglalkozhasson. Már önmagában példaértékűnek tartom, hogy ráébredt, nem boldog a mókuskerékben, és még az anyagi bizonytalanság kilátása ellenére is a szenvedélyét választotta a karrier helyett. Miután felvételt nyert egy vadaspark gyakornoki programjába - nem is akárhogyan, a falka vezérfarkasának “engedélye” kellett hozzá -, végleg beleszeretett ezekbe az állatokba. Csaknem két évtizede tanulmányozta már őket a Yellowstone Nemzeti Parkban, mikor felismerte: az életmódjukból, viselkedésükből mi, emberek is rengeteget tanulhatnánk.

Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy Radinger nem biológus, ám elgondolásait etológiai* tényekre alapozva fogalmazta meg, ezért a könyv részben tudományosnak tekinthető. Ez valakit biztosan elijesztene tőle, de szerencsére mindenkit megnyugtathatok: a szöveg messze nem olyan száraz, mint amit az ember várna ettől a műfajtól. Sőt! Szerintem az egyik nagy erőssége Radinger írásának, hogy erősen átitatja a személyesség, végig érezzük a szerző jelenlétét, mintha személyesen kalauzolna el bennünket Yellowstone-ba. Nem próbálja palástolni sem a mély rajongását a farkasok iránt, sem a véleményét, amit én kifejezetten szeretek, még egy számomra ismeretlen írótól is. A közvetlenség nem megy a tudományos jelleg rovására sem, hiszen egyértelműen látszik, hogy tudja, miről beszél, és bár nincs magas végzettsége a témában, szerintem a több évtizedes személyes tapasztalat is ér legalább ennyit.


Mikor elkezdtem olvasni, csöppet tartottam attól, hogy az eredeti cél - vagyis annak a leírása, egészen pontosan mit is tanulhatunk mi a farkasoktól - el fog sikkadni az állatok bemutatása mellett. Tény, hogy jelentős hangsúly van az ismeretterjesztésen, azonban szerencsére bőven akad tanulság a sorok között, amit érdemes lehet elraktározni. Nincsenek kihangsúlyozva, ezért oda kell figyelni olvasás közben - én éppen emiatt a számomra értékes gondolatokat kijegyeztem öntapadós cetlikre, hogy beragaszthassam a lapok közé.

De tulajdonképpen mit is tanulhatunk a vadontól? A szerző az élet legkülönbözőbb területeire tér ki: szó esik többek között a családról (a falka tagjai között erős kötelék van), a nemi szerepekről (a hímek és a nőstények egyenrangúak), az idősekről (önzetlenül gondoskodnak az öregebb falkatagokról), a türelemről (a jó zsákmányhoz idő kell), kommunikációról, sikerről, otthonról és elvándorlásról. A tanulságokat Radinger a farkasok viselkedésével, egy-egy konkrét, Yellowstone-beli történet elmesélésével példázza, és ezzel nem csupán az alcímben tett ígéretét teljesíti, de egy komplex képet fest le az állatokról.

Amit az életszemlélettel kapcsolatos nézetek mellett megtanultam ebből a könyvből, az az, hogy igencsak félreértjük a farkasokat. Sokkal jámborabb lényeknek tűntek Radinger tolmácsolásában, mint ahogyan a közhiedelemben élnek, és egyúttal arról is meggyőződtem, hogy meglehetősen intelligens állatok. Rengeteg hasznos információval szolgált róluk ez az írás, ami egyúttal a természetet is közelebb hozta hozzám.

A szerkezete ugyancsak hozzátesz az élményhez. A könyv rendkívül gazdagon illusztrált: minden fejezet elején szerepel egy dupla, és egy egyoldalas szürkeárnyalatos fotó szebbél szebb farkasokról, de néha még a szövegben is felbukkan egy-egy kisebb illusztráció. Bónuszként kaptunk egy pár oldalas, színes galériát is a könyv közepén, amit élvezet nézegetni. A fejezetek az adott témához illő idézettel kezdődnek, amelyeket fantasztikusan választott ki Radinger, egytől egyig nagyszerű gondolatok. Ezenkívül a végén található egy függelék, tele hasznos tanácsokkal a farkaslesre induló turistáknak.

Összességében nagyon hálás vagyok, hogy elolvashattam A farkasok bölcsességét, hiszen elindított bennem olyan folyamatokat, amelyek bizonyos mértékben egyaránt hatással lesznek az életszemléletemre és a természethez való hozzáállásomra is. Rengeteg értékes gondolatot tartalmaz, amit az olvasmányos megfogalmazás miatt élmény végigkövetni, és közben a farkasok iránti lelkesedése is átragad ránk.

*etológia: az állatok viselkedésével foglalkozó tudományág

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki élvezetet lel a vadonban töltött időben, vagy éppen csak szeretne közelebb kerülni a természethez.

"Farkasbölcsességek:
Szeresd a családodat, törődj azokkal, akik rád vannak bízva, soha ne add fel, soha ne szűnj meg játszani."

Kiadás: Park (2020)
Oldalszám: 272
Eredeti cím: Die Weisheit der Wölfe (2017)
Fordította: Malyáta Eszter
Műfaj: tudományos

„Az ​egyik legokosabb, legempatikusabb könyv a természetről, melyet valaha olvastam – a következő életemben boldogan lennék farkas!”
Peter Wohlleben A fák titkos élete szerzője

Szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne szűnj meg játszani – íme néhány dolog, amit a farkasoktól eltanulhatunk. Együttérzően törődnek öreg és sérült társaikkal, szeretetteljesen nevelgetik az utódaikat, és képesek mindenről megfeledkezve játszani. Gondolkodnak, terveznek, és intelligensen kommunikálnak egymással. Elli H. Radinger, népszerű német farkasszakértő izgalmas történeteket mesél róluk, amelyekben olyan értékek jutnak központi szerephez, mint a családközpontúság, a bizalom, a türelem, a vezetői képességek vagy a tudatos figyelem. A farkasok bölcsessége inspiráló könyv az erdeinkbe lassan visszatérő négylábúakról.

Elli H. Radinger (1951) Németország legnevesebb farkasszakértője, 1990-ben megalapítja a Wolf Magazint, tudását könyvekben, workshopokon és előadásokon adja tovább. Ma Shira nevű kutyájával a hesseni Wetzlarban él, de az év nagy részét az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban tölti, ahol közelről figyeli a vadon élő farkasokat.



A Park Könyvkiadó különleges kötettel kedveskedik a vadon szerelmeseinek. Elli H. Radinger A ​farkasok bölcsessége című könyvéből rengeteg információt megtudhatunk a vadon élő farkasok életmódjáról, családi viszonyairól, szokásairól és arról, hogy ezek a csodás teremtmények nem is különböznek annyira tőlünk, emberektől. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is ezt az érzékeny szemléletű és informatív kötetet, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban olyan filmek nyomába eredtünk, melyekben a farkasok központi szerepet töltenek be. Minden állomáson találtok egy képet egy-egy filmből, a ti feladatotok pedig, hogy a film címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Állomáslista

08.01. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés