Sophia Amoruso: #Girlboss

by - augusztus 17, 2020


Semmilyen más oka nem volt annak, hogy megragadt a szemem ezen a könyvön, mint hogy feminista. Nem ismertem korábban Sophia Amoruso nevét, foglalmam sem volt, mi az a Nasty Gal, és a történetét feldolgozó, a könyvvel azonos című Netflixes adaptációról is csak utólag szereztem tudomást. Eltökéltem viszont, hogy igyekszem minél több és minél változatosabb témákat feldolgozó, feminista jellegű olvasmányt kézbe venni, és a #Girlboss-t semmiképp sem hagyhattam ki. Nem bántam meg, hogy adtam neki egy esélyt.

Kezdetben azt hittem, hogy ez egy regény - nem jellemző ugyanis a Könyvmolyképző kiadóra, hogy önfejlesztő könyveket dobjanak a piacra, de jelen esetben nagyon örülök, hogy megtették. Remélem, a műfaja senkit nem fog eltántorítani attól, hogy elgondolkozzon az elolvasásán, hiszen ez - sok társával ellentétben - tényleg hatalmas motivációbombával szolgálhat.

Ebben a könyvben a szerző, Sophia Amoruso a saját sikertörténetének részleteit osztja meg a közönséggel. Ezen keresztül szemlélteti, hogyan válhat egy nő igazán sikeressé a férfiak világában. Szó szerint a semmiből építette fel a Nasty Gal nevű, ruhákat értékesítő webáruházát, lenyűgöző növekedést produkálva, mindenféle hitel és tényleges üzleti hozzáértés nélkül, rendkívül kevés kezdőtőkével. Amellett, hogy ennek a módját felvázolja, megdöbbentő őszinteséggel beszél a korábbi életmódjáról - arról az időszakról, amikor képtelen volt az állásait stabilan megtartani, ezért a lakhatása sem volt biztos, és többször lopásra is kényszerült.

Amoruso nem született gazdag családba, figyelemzavara miatt képtelen volt továbbtanulni, és olyannyira szélsőséges eszméknek hódolt, hogy éveken keresztül már-már nomádként, napról napra élve tengődött. Mélységesen megvetette a kapitalizmust, de később rájött, hogy kénytelen alkalmazkodni. A könnyű megélhetés reményében úgy döntött, turkálókból összeválogatott ruhákat fog árusítani az eBayen: aprópénzen megvásárolt márkásabb, különlegesebb darabokat, előnyös fotókat készített róluk, majd jóval magasabb áron licitbe bocsátotta őket. Ösztönösen ráérzett arra, mire van szüksége az embereknek, és mivel tudja kielégíteni a változatos vásárlói igényeket. Órákat vagy napokat töltött a ruhadarabok keresésével és lefotózásával, folyamatosan elemezte az eladási adatokat, és kapcsolatot tartott a vevőkkel. Mindezt egyedül. Elképesztő elszántság és némi őrültség kellett ahhoz, hogy ezt véghezvigye, de az eredmény magáért beszél.

2014: Egy százmillió dollár feletti forgalmú cég elnöke vagyok, majd ötezer négyzetméteres az irodánk Los Angelesben, logisztikai központot nyitottunk Kentuckyban, háromszázötven alkalmazottunk van.
(És képzeld ide a csikorogva fékezés hangját!)


Amoruso története egyfajta modernkori tündérmese a porból, szegénységből való felemelkedésről, majd milliárdossá válásról a kitartó, kemény munka segítségével. A könyv elsődleges mondanivalója, hogy bárkiből lehet #GIRLBOSS, aki hajlandó energiát belefektetni, és nem fél attól, hogy valamit egy kicsit máshogy csináljon, mint ami a megszokott - és mindebben még olyasvalami sem lehet gátló tényező, mint a figyelemzavar. Példaként pedig nem egyedül a saját történetét hozza fel: a fejezetek közé ékelve több lány sikersztoriját is bemutatja röviden, olyanokét, akik ma híresebb magazinokat, cégeket működtetnek.

A tartalmat azonban igazán ütőssé a kivitelezés teszi. Hihetetlen energia szorult a sorok közé, amely rendkívül pörgőssé teszi a szöveget. Még az írásstílusával is cselekvésre késztet, hatalmas lendületet ad ahhoz, hogy végre ténylegesen a kezünkbe vegyük az életünk irányítását. Amellett pedig, hogy ennyire inspiráló, egészen nyersen fogalmaz, ami bár írásban meglepő, de mégis kifejezetten szimpatikus, és a fiatalok könnyen azonosulnak vele.

Az önfejlesztőnek szánt könyvekkel sokszor az a probléma, hogy nem ad konkrét tippeket. Nos, Amoruso nem esik ebbe a hibába. Ugyan a storytelling technika sokszor önmagában is hatásos tud lenni, de Amoruso minden kiemelt életszakasza után levonja a tanulságot, pontosítva azt, mit raktározhatsz el te magadnak a leírtakból. Ezen kívül van olyan rész a könyvben, ahol kiemelten foglalkozik az álláskereséssel (milyen a jó motivációs levél, mit tegyél az állásinterjún), illetve a vállalkozásvezetésre is kitér.

Összességében nagyon örülök neki, hogy a Könyvmolyképző felfigyelt Sophia Amorusora, mert egy hihetetlenül inspiráló és ténylegesen cselekvésre ösztönző könyvet alkotott, amit legszívesebben minden lánynak a kezébe nyomnék. Rengeteg aktuális üzenetet tartalmaz, és ugyan főleg az önmegvalósításra fókuszál, de a munkához való hozzáállástól kezdve az introvertáltságon át a különcségig mindenféle fontos témát érint.

Értékelés


Kinek ajánlom? Minden fiatal lánynak. Pont.

Kiadás: Könyvmolyképző (2020)
Oldalszám: 240
Kiadói sorozat: Arany pöttyös könyvek
Eredeti cím: #Girlboss (2014)
Fordította: Moldova Júlia
Műfaj: önfejlesztő

Életed leghasznosabb könyve.

Tíz év alatt Sophia Amoruso bukdácsoló gimnazistából a Nasty Gal, a világ egyik leggyorsabban fejlődő kereskedelmi vállalatának alapítója és elnöke lett
Sophia sosem volt átlagos vezető vagy átlagos bármi, és ezt a könyvet a hozzá hasonló lányoknak írta, olyanoknak, akik egyedi utat keresnek a sikerhez.
Csupa pimasz, szemet felnyitó felhívás, ravasz és őszinte megfigyelés és a Nasty Gal üstökösszerű felemelkedésének színfalak mögötti sztorija – a #GIRLBOSS mindezt leírja. Bebizonyítja, hogy a siker nem azon múlik, hova jártál iskolába, vagy mennyire voltál ott népszerű. A siker lényege, hogy bízz az ösztöneidben, kövesd a megérzéseid, közben tudd, melyik szabályt kell megszegni, és melyiket kell betartani.

Erőt ad, motivál és inspirál egyszerre! Pont az a seggbe rúgás, ami kell, hogy kihozd magadból a legtöbbet.

Olvastál már igazán jó önfejlesztő könyvet?


Idén nyáron, a Könyvmolyképző kiadó gondozásában nálunk is megjelent Sophia Amoruso nagy sikerű önéletrajzi könyve, a #Girlboss. A meglehetősen feminista, önfejlesztő jellegű írásban a szerző saját életútján keresztül szemlélteti, hogyan válhat valakiből sikeres üzletasszony még annak ellenére is, hogy semmiféle kezdőtőkével nem rendelkezik. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok bloggereink véleményére, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

Nyereményjáték

Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, nincs más dolgotok, mint megválaszolni az állomásokon feltett kérdéseket. A válaszok kikereshetők az interneten, illetve a könyv beleolvasójában is.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mi a neve Amoruso webáruházának?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.17. Readinspo
08.19. Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés