Részletek Anne Frank naplójából

by - augusztus 02, 2020


Anne Frank egy igazán belevaló fiatal lány volt, tele önálló gondolatokkal, célokkal és tervekkel. Naplójában a Hátsó traktus mindennapjai mellett a világról alkotott, egyre kiforrottabb véleményét is megosztotta a későbbi olvasóival. Ezekből szemezgettem a mai cikkhez.

Ez a bejegyzés az értékelésem kiegészítéseként szolgál, és remélem, a kettő együtt meggyőz arról, hogy érdemes elolvasni Anne Frank naplóját.


Szombat, 1942. június 20.
Valóban, a papír türelmes, de ezt a kemény kötésű füzetet, amely a fennkölt "napló" nevet viseli, amúgy sem szándékozom soha bárkinek is megmutatni, hacsak nem akad valaha az életben egy olyan barátom vagy barátnőm, aki "a" barátom vagy "a" barátnőm lesz, más embert különben miért érdekelne.
(22. oldal)

Csütörtök, 1944. február 3.
Odáig jutottam, hogy az sem érdekel, életben maradok-e vagy meghalok. A világ nélkülem is forog tovább, nem szállhatok szembe a történelemmel. Majd meglátjuk, mi történik, én meg addig is tanulok tovább, és remélem, minden jóra fordul.
(204. oldal)

Szerda, 1944. április 5.
Aki nem szokott írni, nem is tudja, hogy az milyen remek dolog; régebben az bántott, hogy mennyire nem tudok rajzolni, de ma boldogsággal tölt el, hogy legalább írni tudok. És ha nem lesz hozzá tehetségem, hogy újságokba vagy könyveket írjak, a magam kedvére még mindig írhatok.
(273. oldal)

Péntek, 1944. május 5.
Fiatal vagyok, ki tudja, mi rejlik még bennem, fiatal és erős vagyok, itt élek a nagy kaland kellős közepén, nem panaszkodhatom naphosszat, hogy nincs, ami szórakoztasson! Sok jó tulajdonságot örököltem, szerencsés természettel vagyok megáldva, tele vagyok vidámsággal és életerővel. Napról napra érzem, ahogy gyarapodom, érzem, hogy közeleg a felszabadulás, látom, milyen szép a természet, milyen jók hozzám a körülöttem lévők, és hogy ez a kaland milyen érdekes és szórakoztató! Miért esnék kétségbe?
(306. oldal)

Hétfő, 1944. május 8.
Én egyáltalán nem érem be azzal, hogy olyan szűkösen és korlátozottan éljek, mint anya és Margot. Egy évet Párizsban, majd egy évet Londonban szeretnék eltölteni, nyelveket és művészettörténetet tanulni. (...) Szép ruhák és érdekes emberekkel való találkozások járnak folyton a fejemben, szeretném látni és megtapasztalni a világot...
(311. oldal)

Péntek, 1944. május 26.
Folyton azon jár az eszem, nem lett volna-e jobb mindnyájunknak, ha nem rejtőztünk volna el, mert akkor már rég halottak volnánk, és nem kellene ezt a nyomorúságot végigcsinálni, vagy leginkább azért, mert megkímélnénk a körülöttünk élőket. De hát ettől is visszaborzadunk valahányan, hiszen élni szeretnénk, még nem feledtük el az élő természet hangját, még reménykedünk minden jóban.
(332. oldal)

Kedd, 1944. június 13.
(...) minél zárkózottabb természetű egy ember, egy idő után annál hevesebben vágyik bizalmas kapcsolatra.
(343. oldal)

Kedd, 1944. június 13.
A sok kérdés közül, amely bensőmet felzaklatja, az egyik, hogy vajon a nők szerepe a társadalomban, régebben, de ma is, miért annyival jelentéktelenebb a férfiakénál. Mindenki mondhatja, hogy ez igazságtalan, de engem ez nem elégít ki, én ennek a durva igazságtalanságnak az okát szeretném tudni!
Feltételezhatő, hogy a férfi nagyobb testi erejénél fogva eleve uralma alá hajtotta a nőt; a férfi, aki pénzt keres, a férfi, aki a gyereket nemzi, a férfi, akinek mindent szabad... Elég ostobaság volt a nők részéről, hogy majdnem egészen mostanáig ezt csöndben eltűrték, mert minél hosszabb ideig él a megkülönböztetés, annál inkább elfogadják.
(344. oldal)

Kedd, 1944. június 13.
Bízom benne, hogy azt a felfogást, miszerint a gyermekszülés női kötelesség, az elkövetkező évszázad folyamán kiszorítja majd egy másik, amely majd dicsérettel és csodálattal fogja övezni a nőket, akik zokszó és nagy szavak nélkül hordják vállukon ezt a terhet!
(346. oldal)

Csütörtök, 1944. július 6.
Milyen kedves és jó volna minden ember, ha esténként elalvás előtt sorra venné az eltelt nap eseményeit, és elgondolkodna rajta, mi jót és mi rosszat cselekedett. Ekkor önkéntelenül is azzal kezdene minden napot, hogy jobbítson a viselkedésén, és könnyen lehet, hogy bizonyos idő után már sikerrel is jár. Ezt az eljárást mindenki gyakorolhatja, semmibe nem kerül, és mégis nagyon hasznos.
(352. oldal)

A könyvet (Heller Ágnes beszédével kiegészítve) itt tudod megrendelni.


Az Anne Frank naplója új köntösben jelent meg június 12-én - Anne születésének 91. évfordulóján - a Park Kiadó gondozásában, amely történet még mindig képes újat mutatni. Ez a kiadás attól igazán különleges, hogy kiegészül Heller Ágnes Aki a múltat jelenné változtatta beszédével. A naplóban megelevenednek az olvasó előtt annak a két évnek az eseményei, amelyet a Frank és a Pels család, illetve Fritz Pfeffer bujkálással töltött a náci megszállás alatt a Prinsengracht 263. Hátsó traktusában. Ha szeretnétek megnyerni a kiadó által felajánlott példányt, tartsatok a blogturné bloggereivel!

Nyereményjáték

A mostani játékunk Anneról fog szólni. Minden állomáson találni fogtok egy kérdést Anne Frank életével kapcsolatban, a válaszokat pedig a Rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Nevezz meg egy személyt, aki segítette Anne-éket a bujkálás során!

Állomáslista

07.25. Könyvvilág
07.29. Utószó
07.31. Readinspo
08.02. Readinspo extra

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés