Stacey Halls: Familiárisok

by - augusztus 04, 2020


Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akit a borító győzött meg ennek a regénynek az elolvasásáról. Már fotón is megkapó látványt nyújtott, de mikor később kézhez kaptam, meggyőződtem róla, hogy a kiadó nem viccel a különleges nyomdatechnológiával kapcsolatban: élőben egyszerűen lenyűgöző ez a könyv, mind kinézetre, mind pedig tapintásra valóságos élmény. A csodás, aranyozott védőborítón túl belül az aprólékosan kidolgozott minta, az Ex Libris formájú előzéklapi ábra, a minőségi papír - apróságnak tűnik, de összeadódnak. A boszorkányos történetek alapvetően nem foglalkoztatnak, de ebben az esetben úgy éreztem, félre kell tennem a téma iránti enyhe ellenérzéseimet, mert ez a példány megérdemel egy esélyt. Nem tévedtem.

A Familiárisok a 17. századi Angliába kalauzol el bennünket. Főszereplőnk a pompás lancasteri birtok, Gawthorpe Hall úrnője, a mindössze 17 éves Fleetwood Shuttleworth, aki jelenleg a negyedik gyermekével várandós. Férjével kétségbeesetten vágynak már egy örökösre, hiszen a nő korábbi terhességei mind vetéléssel végződtek. Félő azonban, hogy ez most is megismétlődik - de azt Fleetwood talán már nem éli túl. Egyetlen esélye az a bába, akit nemsokára megvádolnak boszorkánysággal.

Őszintén, az eleje nem győzött meg. Amennyiben Szabados Ági elve szerint olvasnék (vagyis ha a 100. oldalig nem fog meg a könyv, akkor később sem fog), most nem lenne miről értékelést írnom, de szerencsére a kitartásom meghozta a gyümölcsét. Egy darabig lassan építkezett, ám a 100-150. oldal környékén lévő fordulattól kezdve már egyre nehezebb volt letenni. A kezdeti döcögősség miatt ráadásul kárpótoltak a későbbiek: több, eleinte jelentéktelennek tűnő részlet csak utólag, a történet előrehaladtával nyert értelmet.

A könyv egyik erőssége, hogy bár nem tartalmaz hosszas leírásokat, mégis rendkívül érzékletes. Könnyen el tudtam képzelni, hogyan festhetett a 17. századi vidéki Anglia, értve ezt egyaránt a tájra és a társadalmi berendezkedésre is. Különösen jó ízelítőt kaptunk abból, milyen lehetett egy kastélyban élni - Gawthorpe a folyamatosan nyüzsgő cselédségre és az előkelőbbnél előkelőbb látogatókra gondolva szinte megelevenedett előttem. Mindez remekül megalapozta a történet hangulatát, és nem mellesleg csodás írásstílussal párosul.


Eleinte nem tudtam, hogy a regényt megtörtént események és valós történelmi személyiségek inspirálták - erről csak a könyv végén található szerzői megjegyzés világosított fel. A pendle-i boszorkányper, bár nem olyan híres, mint például a salemi, de Anglia történelmében fordulópontot jelentett: ez volt az első olyan eset, amelyben egy gyermek is lehetett koronatanú. 1612-ben a 11 vádlottból egy kivételével mindenkit bűnösnek találtak, és kötél általi halálra ítéltek. A szereplők többsége (Fleetwood Shuttleworth és a férje, Richard, Alice Gray, a Device család, Roger Nowell) is létező személyek voltak, de a köztük lévő kapcsolat csupán a szerző, Stacey Halls fantáziájának szüleménye. Őt egyébként egy Gawthorpe hall-i látogatása ihlette a történet megírására, miután a környéken felnőve már eleve rengeteg legendát hallott a boszorkányokról. Mindemiatt valahogy csak még érdekesebbé vált a szememben a regény.

A Familiárisok egyébként kiválóan átadja, miért is annyira elképesztően dühítő dolog a boszorkányüldözés. Azon túl, hogy a hagyományos, népi gyógymódokra ferde szemmel néztek csak azért, mert működtek, ennek az ügynek (mint ahogy említettem fent) a koronatanúja egy gyermek volt. A 9 éves Jennett az egész családját akasztófára juttatta a vallomásával úgy, hogy valószínűleg fel sem fogta, mit tesz valójában. Ennek az abszurdsága a regényben remekül ki lett emelve: mikor Fleetwood megpróbálja megérteni a kislány viselkedésének okát, megállapítja, hogy ennyi idős korában ő maga is rettentően vágyott a felnőttek figyelmére, és Jennett korlátlanul sütkérezhet ebben - egészen addig, míg elég színes történeteket gyárt a boszorkánynak titulált emberekről. Látszik, hogy ebben a korban a társadalom azt hitte el, amit hinni akart, és sokszor bőven átlépve a józan ész határait.

De hiába képezi fontos részét a történetnek a boszorkányper, mégsem ez a központi eleme. Az eseményeket csak a főszereplőn, Fleetwoodon keresztül érzékeljük, de az ő életében jelenleg a terhesség a leglényegesebb, ekörül forog minden. A karaktere azért kiváló választás, mert amellett, hogy bepillathatunk általa a nemesség életébe (abba a rétegbe, amely mindent irányít), elég távol marad a történésektől ahhoz, hogy átlássuk az összképet. Igaz, a személye nem volt számomra maradéktalanul hiteles. Imádtam, hogy erős, független hajlamú, aki inkább sokat lovagol és összesározza a ruháját, semmint órák hosszat egyhelyben hímezzen a kastélya sötét szobájának valamelyikében, de a kora (17 éves, de az írásmód alapján inkább egy huszonéves, érett nőt láttam magam előtt) és a túlságosan modern gondolkodása miatt felmerültek bennem kétségek.

Egy 17. században játszódó regény esetében számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb felmerülnek a nők akkori szerepét, megbecsültségét firtató helyzetek, és ez itt sincs másképp. Rengeteg bosszankodtam azon, mennyit hátráltatták Fleetwoodot a férfiak, és mennyire tehetetlen is volt velük szemben. Hiába hibázott hatalmasat a férje, és sértette vele vérig a főszereplőnket, még csak “joga” sem volt haragudni rá - és ezt nem csupán Richard, de a nőtársai is az orra alá dörgölték.

Összességében a Familiárisok kétségkívül egy figyelemreméltóan igényes mű - értve ezt egyaránt a külsejére és a belsejére is. Jól átgondolt, aprólékosan kidolgozott regény, amely valós eseményekre épül, és bár egyértelmű természetfeletti képességekkel rendelkező boszorkányok nincsenek benne, akad azért egy-két szereplő, akit gyanúsan körbeleng valamiféle misztikum. Számomra ugyan hiányzik valami, amitől a történet igazán átütő lett volna, de mindent összevetve megéri tenni vele egy próbát.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy gyönyörűen megírt, titkokkal teli, aprólékosan átgondolt, misztikummal átitatott történelmi fikciót olvasni.

"– Egy leánygyermek élete ugyanaz, mint egy feleségé – épp csak egy másik férfi mondja meg, mit csinálj."

Kiadás: 21. század (2020)
Oldalszám: 352
Kiadói sorozat: KULT könyvek
Eredeti cím: The Familiars (2019)
Fordította: Simonyi Ágnes
Műfaj: fantasy, történelmi fikció

Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.
Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.
„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője
„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” – Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzője

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés
Te olvastál már boszorkányos könyvet?
Számodra melyik az év eddigi legszebb borítója?


Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében. A Familiárisok gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Nyereményjáték

Mivel a könyv egyik szereplője Alice a gyógynövények nagy mestere, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy rövid leírást egy adott növényről. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába leírni, hogy melyik gyógynövényre gondoltunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Tavasz végén, nyár elején virágzik. Legismertebb virágának forrázással készített gyógyteája, amelynek fogyasztása megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén ajánlott. 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07.27. Csak olvass!
08.04. Readinspo
08.06. Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

4 megjegyzés

  1. Úúú, meghoztad a kedvem hozzá! Nagyon szeretem a boszorkányos témájú könyveket, akkor is, ha van bennük tényleges varázslat, és akkor is, mikor csak a népi hiedelmekre, praktikákra épül a boszorkányok jelleme. A fő szál is érdekesnek tűnik, felírtam a végtelen listámra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök ennek! 💕 Remélem, te is szeretni fogod!

      Törlés
  2. Szia! :) Én is a napokban olvastam el a könyvet és úgy örültem, mikor megláttam, hogy nálad is született bejegyzés róla! Élvezettel olvastam az élménybeszámolódat, érdekes volt a te szemszögedből is megismerni a történet lényegét! :)
    Gratulálok a többi bejegyzésedhez is, nagyon szép, tartalmas oldalt vezetsz. Felvettelek az ajánlott oldalak listájára nálam! :)

    További jó blogolást és szép hétvégét!

    Szatti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! 😊 Én is imádom felfedezni a különbségeket más látásmódja és az enyém között, mikor értékeléseket olvasok. Olyan jó, hogy ennyire különbözőek vagyunk. :D
      Nagyon köszönöm, hihetetlen jól esik ez a visszajelzés! 💕

      Törlés