Courtney Summers: Sadie

by - április 18, 2022

A Sadie-ról nagyon sokáig nem tudtam eldönteni, el akarjam-e olvasni vagy sem. Nem hallottam róla külföldi bloggerektől, és a fülszövege sem nyűgözött le, így nemigen volt okom várni a megjelenését. Végül valószínűleg az döntött, hogy láttam néhány magyar blogger tavaszi kívánságlistáján, illetve várólistáján szerepelni. És ha valamelyik olvasmány ennyire népszerűnek ígérkezik, azt én sem szeretném kihagyni. Ám végül engem sajnos mégsem nyűgözött le annyira, mint reméltem.


A regény központi konfliktusának okozója egy 13 éves lány, Maddie halála. Maddie a nővérével élt együtt egy kisvárosi lakókocsiparkban, szerény körülmények között, Amerika egy poros, félreeső zugában, mikor valaki meggyilkolta. Sadie életének egyetlen értelme a húga volt, ezért nem nyugszik bele, hogy semmiféle előrehaladás nem történik a nyomozásban. Saját kezébe veszi hát az ügyet. Egy nap szó nélkül megszökik korábbi életéből, hogy felkutassa a Maddie gyilkosához vezető szálakat.

A krimi a kedvenc műfajom, de a fülszöveg elolvasása után ezt az alaptörténetet unalmasnak és érdektelennek találtam. Valószínűleg maga a szerző sem érzett elég potenciált egy ilyen cselekményben, ugyanis csavart rajta egy hatalmasat: részben úgy írta meg az eseményeket, mintha azokat egy podcastben hallgatnánk. A regényben az egyébként mellékszereplőnek számító műsorvezető, West McCray – mint újságíró – úgy dönt, utánajár Sadie és Maddie történetének. A nyomozásban különböző interjúkat készít az ügyben érintett szereplőkkel, amelyeket “hangfelvételként” játszik le a később összevágott műsorában, kiegészítve a saját kommentárjaival. Az egész tehát kicsit olyan, mintha egy dokumentumfilm leiratát olvasnánk.

A történet tehát tulajdonképpen két síkon játszódik. Az egyiken közvetlenül Sadie szemszögéből követjük végig mindazt, ami közvetlenül a szökése után történt. A másik West McCray nyomozását jelenti, mely időben valamivel később játszódik a történtekhez képest. A váltakozó szemszög lehetővé teszi számunkra, hogy a cselekmény olyan részleteit is megismerjük, melyre McCray "műsorából" nem derülhetne fény. Ezek közé tartozik az is, mi vitte rá Sadie-t, hogy azt tegye, amit.

Erőszakra nem szabadna erőszakkal válaszolni, de szerintem néha az erőszak az egyetlen megoldás.

Aki úgy dönt, következő olvasmányának a Sadie-t választja, készüljön fel arra, hogy ennek a regénynek nem a szórakoztatás a célja. Már az elejétől kezdve feszült a légkör, és ez a későbbiekben sem törik meg. Eleve egy kislány gyilkosának felderítése és egy tinédzser eltűnése szolgáltatja a történet alapját, melyek nem a legvidámabb témák a világon. Ezt tetézi a felháborodásunk, ahogyan sorra kiderülnek a részletei, mennyire nehéz és siralmas körülmények között nőttek fel ezek a lányok. Drogos anya és alkoholista, bántalmazó, molesztáló nevelőapák vették körbe őket egész gyermekkorukban. Nem volt rendes otthonuk, javaik és lehetőségük egy gondtalan életre. Sadie-nek túl korán kellett felnőnie, már csak azért is, mert anyja helyett anyja volt a kishúgának – és ezért olyan szoros vele a kapcsolata.

Az én felháborodottságomat tovább tetézte, hogy (és ez csúnyán fog hangzani) Mattie nem érdemelte meg ezt a figyelmet Sadie-től. Mindig rettenetesen undok volt vele, és őt hibáztatta minden rosszért, amely kettejüket érte, holott Sadie a végletekig elment azért, hogy megkönnyítse Mattie életét. Persze, Mattie még gyerek volt és nem volt képes (vagy nem akart) a felszín mögé nézni. De Sadie sohasem kapta meg azt az elismerést, amelyet megérdemelt volna, és ez végtelenül elkeserítő.

Összességében a Sadie nem tud, és nem is akar szerethető lenni, hiszen rettenetes körülményekről és eseményekről szól, amelyeket nem szabad szépíteni. A hangulata végig sötét és lehangoló, de talán éppen ez az, amely miatt olyan sokat szerették. Mert a testvéri, önzetlen és feltétel nélküli szeretet még ezt az elkeserítő burkot is képtelen áttörni, és felülemelkedni rajta. Sajnos én ezt sohasem tapasztalhattam meg, ezért a történet végig távol maradt tőlem, és nem gondolom, hogy szívesen tennék több próbát a véleményem megváltoztatásával.


Értékelés



Kiadás: Könyvmolyképző (2022)
Oldalszám: 384
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Eredeti cím: Sadie (2018)
Fordította: Radosits Magdolna
Műfaj: young adult

Sadie-nek ​nem egyszerű élet jutott. Egymaga nevelte a húgát egy elszigetelt kisvárosban – holott ő is szinte egyedül nőtt fel –, és próbált normális életet biztosítani neki, miközben mindent megtett azért, hogy talpon tudjanak maradni.

Ám amikor Mattie-t holtan találják, Sadie egész világa romba dől. A felszínes és félresiklott rendőri nyomozást követően Sadie elhatározza, hogy maga keríti kézre a húga gyilkosát, így néhány bizonytalan nyomra támaszkodva nekivág az országútnak, hogy megtalálja a tettest.

Amikor West McCray – egy rádiós újságíró, aki Amerika elfeledett kisvárosairól vezet műsort – véletlenül fültanúja lesz Sadie történetének egy helyi benzinkúton, megszállott kutatásba kezd, hogy a nyomára bukkanjon. Podcastet indít arról, ahogy lépésről lépésre felgöngyölíti Sadie történetének mozzanatait, és próbálja kideríteni, mi történt, reménykedve, hogy még azelőtt talál rá a lányra, hogy túl késő lenne.

Izgalmas szerkezetű, megrázó történet testvérekről, erőszakról, igazságkeresésről.

Ha tetszett a 13 okom volt, neked való. Ha még megrázóbbat is elbírsz, mindenképp vidd magaddal!



Szereted a krimit? Gyakran hallgatsz podcasteket? Akkor ez a könyv neked való! Courtney Summers Sadie című regényében a címszereplő nagy port kavar azzal, hogy megszökik a szülővárosából, és nyomozásba kezd, a húga gyilkosát kutatva. A történetet pedig részben úgy olvashatjuk, mintha egy újságíró oknyomozásának vagy dokumentumfilmjének podcast-formátumú feldolgozását hallgatnánk. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a könyvről!

Nyereményjáték

Játékunkban olyan, nagyrészt ifjúsági regények szerepelnek, amelyeket – a Sadie-hoz hasonlóan – Edgar Allan Poe-díjjal jutalmaztak. A feladatotok, hogy az idézetek alapján kitaláljátok, mely könyvekre gondoltunk, és a címét beírjátok a Rafi megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Margo mindig is szerette a rejtélyeket. Én pedig a későbbi események fényében úgy láttam, annyira szerette a rejtélyeket, hogy ő maga is azzá vált."


Állomáslista

04.18. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés