Guillaume Musso: Ott leszel?

by - április 07, 2022

Annak ellenére, hogy mindössze három regényt olvastam eddig Mussotól (Egy párizsi apartman, Most!, Regényélet) egészen biztosan állítom, hogy teljesen odavagyok a fickóért. Nem véletlenül válik valami vagy valaki népszerűvé, Musso esetében pedig ez az ok nem szimplán a remek marketingben keresendő. Az ő történetei tényleg minőségien összerakottak, hatásosak, és rengeteg érzelmet generálnak az olvasókban. Ezúttal az a szerencse ért, hogy egy olyan történetét ismerhettem meg, amely, bár már megjelent korábban magyarul, de a Park kiadó jóvoltából az életműve többi eleméhez passzoló borítót kapott.


Az Ott leszel? ismét inkább a misztikusabb vonalat képviseli. A főszereplőnk, Elliott Cooper egy, a hatvanas éveiben járó, sikeres gyermeksebész San Francisco-ban. Élete azonban értelmét veszítette abban a pillanatban, amikor szerelme, Ilena meghalt egy balesetben, 30 évvel ezelőtt. Cooper doktor a kambodzsai Vörös Keresztes kiküldetése során megmenti egy kisfiú életét, melyért cserébe a helyi sámán tíz darab, titokzatos pirulát ajándékoz neki. A férfi ezzel a csodaszerrel visszarepülhet az időben a 30 évvel ezelőtti önmagához, hogy újra átélje azt az időszakot, amikor Ilena még vele volt. A kérdés már csak az, hogyan használja ki Elliott ezt a különleges lehetőséget.

Bevallom, a könyv már lényegében azelőtt levett a lábamról, hogy egyáltalán belekezdtem volna. Az Outlander – Az idegen óta megrögzötten rajongok az időutazós történetekért, de mint tudományos kérdés sem hagy hidegen. Az pedig, hogy az Ott leszel?-ben egy ennyire fájdalmas, érzelmes szerelmi szál kerül a középpontba, számomra verhetetlenné teszi a témaválasztást. Szóval a könyv kétségkívül erősen kezdett nálam, és már az első 10-20 oldalban sikerült felvetnie olyan kérdéseket, amelyek miatt aztán le sem akartam tenni.

Ha visszatérthetnél az életed egy adott pontjára, hogy onnan újrakezd, melyik lenne az? Ha megváltoztathatnál valamit a múltadból, mi lenne az? Mi az, amit a régmúltban tettél, mégsem vagy képes megbocsátani magadnak miatta a mai napig? És ha valamit tényleg megváltoztatnál, vállalnád a következményeit? Guillaume Musso lényegében ezeket a témákat feszegeti az Ott leszel?-ben. Elliott a tabletták segítségével eleinte csak azért utazik vissza az időben, hogy még egyszer, utoljára láthassa szerelmét, Ilenát. Csakhogy a múltban találkozik 30 évvel azelőtti énjével, aki igencsak megkavarja az idős doktor terveit. Miután a fiatal Elliott megtud mindent az idősebb énjétől, nem hajaólandó annyiban hagyni a dolgot – tegyük hozzá, teljesen jogosan. Ketten együtt tehát kieszelnek egy tervet, hogy megmentsék Ilena életét. A sorsot azonban nehéz kijátszani, és az idősebb Elliott észreveszi, hogy a tragédiát mégsem sikerült elkerülniük, csupán megváltoztatniuk. Innentől kezdve az idősebb Elliott már csak azért jár vissza a múltba, hogy helyrehozza, ami a korábbi utazásai során félresiklott.

A szerelmen és a barátságon kívül az ember eddig még nemigen talált mást, amivel elviselhetővé tehető az élet, de adódnak helyzetek, melyekből csak egyedül képes kilábalni.

Magáról a cselekményről semmiképpen nem árulnék el többet – lehet, hogy már így is sokat mondtam, de ezt szükségesnek éreztem ahhoz, hogy érzékeltessem, mi is a történet jelentősége. Innentől kezdve azonban nem tudok sokkal többet elmondani róla annál, mint hogy zseniális. Rendkívül eseménydús és fordulatos, minden oldalon történik valami, amely miatt semmi esetre sem szeretnéd megszakítani az olvasását pár percnél hosszabb ideig. Ugyan a fordulatok sokszor sejthetők előre (ezért is mentem bele ennyire a cselekmény részletezésébe az előző bekezdésben), de ezt azért még képes vagyok megbocsátani Maestro Mussónak. Az események mindemellett szívszorítóan fájdalmasan alakulnak, amiért csak még inkább szurkolunk a főszereplőnek.

Egyedül az rontott picit az élményen, hogy az időutazásos események körül sokszor alakult ki kisebb-nagyobbacska logikai bukfenc. Sajnos a spoilermentesség érdekében semmiképpen sem tudom részletezni számotokra, pontosan mire is gondolok. Ez az aspektus lehet, hogy többeknek csillaglevonással is fog járni az értékelés során, de én ezúttal is elnéző vagyok. És hogy miért? Mert érzelmi szinten mindent megkaptam a regénytől, ráadásul a lehető legjobb pillanatban, ezért bennem hiányérzet nem maradt.

Összességében az Ott leszel?-el ismét lenyűgözött a szerző. Valószínűleg a témaválasztása, valamint a problémafelvetése volt az, amellyel közel hozta hozzám Musso ezt a történetet. Bár eddig igencsak kevés regényt olvastam tőle, ezért nem érzem úgy, hogy lenne jogom kedvencet választani, de amikor ez a pillanat is eljön, biztosan ott lesz a döbtősök között. Kíváncsian várom, mit tartogat számomra a következő regényében.


Értékelés


Kiadás: Park (2022)
Oldalszám: 304
Eredeti cím: Seras-tu là ? (2006)
Fordította: Domonkos Eszter
Műfaj: romantikus

Kezedben ​a lehetőség, hogy változtass a múlton…

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba és találkozhat szerelmével, sőt, egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. Az Ott leszel? páratlan utazás, amelyet megtéve kicsit máshogy tekintünk saját életünkre is.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Ugye te is mondtad már valaha, hogy bárcsak megváltoztathatnál valamit a múltadban? Guillaume Musso Ott leszel? című regényében ezzel a gondolattal játszik el. Vajon jó ötlet beleavatkozni a múlt eseményeibe, vagy súlyos árat kellene érte fizetnünk? 
Tarts bloggereinkkel, hogy közelebb kerülhess a válaszhoz, valamint esélyed legyen megnyerni a Park Könyvkiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban Guillaume Musso további regényeinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a regény címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Mind azt hisszük, hogy van időnk. Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy lesz mód pótolni az elmulasztott pillanatokat, de nem így van.”


Állomáslista

04.01. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés