Agatha Christie: Szerelmi bűnügyek

by - április 06, 2022

Talán a legszebb könyv a polcomon az az Agatha Christie-novellagyűjtemény, amely 2020 karácsonyára jelent meg a Helikonnál, Adventi krimik címmel. Annak ellenére, hogy a karácsonyi hangulatot nem éppen a gyilkosságokról való olvasgatás hozza meg, mégis remekül működött a koncepció. Nagyon boldoggá tett, mikor később megláttam, hogy több hasonló szezonális kiadvány is érkezik náluk. Igaz, a második könyv, a nyári tematikájú Szentivánéji krimik kevésbé nyűgözött le, de ettől még a sorozat nem kevésbé érdemes a figyelemre. A legújabb válogatás a Valentin-nap apropóján jelent meg, és – ehhez illően – a Szerelmi bűnügyek címet kapta.


Nem meglepő, hogy az antológia ezúttal a szerelem témájára épül, tehát olyan novellákat tartalmaz, melyek valamilyen módon a kapcsolatokról szólnak. A korábbi könyvekhez képest azonban kicsit több, 15 történetet olvashatunk benne. Ezek nagyrész rövid, átlagosan 20-30 oldalas szövegek, tehát akár egy sűrű nap végén is könnyedén beiktathatók az életünkbe.

A könyv erősen indít, rögtön egy izgalmas Poirot-Hastings történettel kezdünk, de ami a nyomozókat illeti, az összeállítás ezúttal is rendkívül változatos. Mind a népszerű, mind a kevésbé ismert főhősök megjelennek a könyvben, Miss Marple-től kezdve, Parker Pyne-on át Harley Quin-ig. És természetesen Poirot után a második kedvenc alakjaim, Tommy és Tuppence sem maradtak ki a gyűjteményből.

Érdekes, hogy a kiadó már második alkalommal jelentet meg halálról és gyilkosságról szóló gyűjteményt egy olyan ünnep alkalmából, amelytől a lehető legtávolabb áll az ilyesmi. Ám ahogy a karácsonyi verzió esetében, úgy itt is nagyon jól működött a koncepció. A könyvnek a legkevésbé sem az a célja, hogy hangulatba hozzon, szimplán csak a tematikát kölcsönözte a Valentin-naptól. Ezzel két legyet üt egy csapásra: verhetetlen témája van, és képes meglovagolni az ünnep kapitalista oldalát. Bár félre ne értsetek, én ennél jobb ajándékot nem is tudnék elképzelni február 14-re a páromtól.

Ha kedvencet kellene választanom a válogatásból, minden bizonnyal Poirot története közül emelnék ki egyet – de hogy melyiket, az nehéz döntés. Kezd körvonalazódni bennem, hogy valamiért kevésbé rajongok Christie azon történeteiért, melyekben Miss Marple a nyomozó, de Poirot-éi mindig teljesen magával ragadnak. Ebben a gyűjteményben ezek: A treff király, A kettős bűnjel és Darázsfészek.

Összességében imádom, hogy a Helikon elkészítette nekünk a Szerelmi bűnügyeket. Pontosan olyan gyönyörű és jól sikerült válogatás, mint amilyen az első, az Adventi krimik volt – ez pedig megnyugvás volt számomra azok után, hogy enyhén csalódtam a Szentivánéji krimikben. Élvezetes órákat okozott nekem ez a könyv, és öröm lesz visszatérni hozzá néha-néha, amikor egy kis Agatha Christie-féle feltöltődési löketre vágyom. Kíváncsi vagyok, tervezi-e folytatni a kiadó a sorozatot, és ha igen, mivel... Én változatlanul örülnék neki.


Értékelés


Kiadás: Helikon (2022)
Oldalszám: 300
Eredeti cím: A Deadly Affair (2022)
Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Kállai Tibor, Katona Tamás, Sipos Katalin
Műfaj: krimi, novella

A szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk. Agatha Christie, az emberi lélek páratlan ismerője e kötet novelláiban is mesterien fonja szerelmi bűnügyeinek szálait. Kedvenc detektíveinkkel meglepő helyszíneken találkozhatunk ? Mr. Satterthwaite az operába látogat Mr. Harley Quinnel, Parker Pyne hajókázik (de ez egy másik halál a Níluson!), Poirot vidéken időzik, és a darázsfészkek kiirtásának módjait tanulmányozza, Miss Marple egy falusi szerelmi gyilkosságot old meg, Tommy és Tuppence egy apróhirdetés nyomán bálba megy. Megtudhatjuk, miért fontos a bridzsben a treff király, hogy mit nem bocsát meg soha egy máskülönben elnéző feleség, és hogy mihez kezdhet a millióival egy életunt gazdag hölgy.
Ez a kötet csupa-csupa szerelem és szenvedély…
De a szerelem néha sötét, és nem mindig boldogít. És ezt a krimi királynőjénél senki sem tudta jobban.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


A Helikon kiadó jóvoltából újabb szemet gyönyörködtető Agatha Christie gyűjtemény jelent meg nemrég. A mostani novelláskötetben szerelmi bűnügyekről olvashatunk, és megtudhatjuk, hogy a szerelem milyen furcsa dolgokra képes. Tartsatok bloggereinkkel, akik elmerülnek Mr. Quin, Parker Pyne, M. Poirot, Miss Marple és Tommy és Tuppence nyomozásaiban. Mivel a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti a Helikon kiadónak hála a könyvet, azt javasoljuk, hogy ne felejtsetek el játszani se!

Nyereményjáték

Mivel a Szerelmi ​bűnügyek c. kötetben több híres detektívet / nyomozópárost megismerhetünk meg, úgy döntöttünk, hogy ideje próbára tenni a krimi ismereteiteket! Minden állomáson találtok egy sziluettet, ami egy-egy ismertebb alakhoz tartozik. A feladatotok kitalálni a nevét, és beírni a megfelelő rubrikába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)



Állomáslista 

04.06. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés