Agatha Christie: Szentivánéji krimik

by - augusztus 14, 2021


Szerintem ha valaki egy kicsit is ismer, vagy követi a blogomat pár hónapja, nem éri meglepetésként, hogy mennyire szeretem Agatha Christie-t. A krimi eleve a kedvenc műfajom, mind a könyvekben, mind a filmekben imádom a nyomozásokat és a rejtélyeket. Christie pedig nem hiába nagy klasszikusa a zsánernek – sosem csalódtam még benne, és minden írásában találok valami zseniálisat, amivel levesz a lábamon. Hosszútávon természetesen célom elolvasni az összes, magyarul fellelhető irományát, de szép lassan adagolom, hogy ne fogyjanak el túl hamar.

A Helikon kiadó idén nyáron rukkolt elő ezzel a csodaszép, nyári hangulatú és nyáron játszódó novellákat tartalmazó kötettel. Van ennek egy adventi verziója is, ami tavaly karácsonyra jelent meg, és azt imádtam, így nem volt kérdés, hogy ennek is szívesen adnék egy esélyt.

A válogatás 12 különböző novellát tartalmaz, illetve egy bevezetőt, amiben maga a szerző mesél nekünk egy gyerekkori élményéről. A szövegek ezúttal is nagyon változatosak, több olyan is akad, amiben nem történik gyilkosság, hanem másfajta bűntényt, esetleg konfliktust old meg a főszereplő. Ráadásul Christie minden fontosabb hőse képviselteti magát benne: Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Quinn és Parker Pyne is.

A Szentivánéji krimik egy igazi, kellemes nyári olvasmány. Nem egy izgalmas, pörgős gyűjtemény, de talán épp ezért passzol annyira az évszakhoz. Így kaptunk egy könnyed, könnyen emészthető kiadványt, amit szinte bármilyen hangulatban kézbe lehet venni a pihenéshez.


A szövegek között nem találtam olyat, amúgy különösen, kiemelkedően megfogott volna, de ettől függetlenül élveztem olvasni. Leginkább a Poirot-történeteket szerettem, azok közül viszont tényleg mindegyik hibátlan volt.

Nem fogok minden novelláról egyenként beszélni, de azért néhányat kiemelek itt:
  • A maharadzsa smaragdja – egy tengerparton játszódó, könnyed kis történet, amiben egy rendkívül értékes drágakő tűnik el és kerül elő váratlanul a főszereplőnk nadrágzsebében.
  • Mr. Davenheim eltűnése  – ebben egy gazdag bankár tűnik el szinte a teljes vagyonával együtt, és Poirot nyomozza ki, merre lenne érdemes keresni. Nem mindennapi a megoldás.
  • Asztarté szentélye – nagyon misztikus hangulatú történet, és már amikor azt hinnénk, hogy tényleg természetfeletti erők okozták a tragédiát, kiderül, hogy egészen hétköznapi gyilkosságról van csak szó.
  • A delphoi orákulum – nyaralás közben elrabolják egy gazdag külföldi nő fiát, és váltságdíjat követelnek érte. Szintén nagyon fordulatos a vége.
Összességében a Szentivánéji krimik nem a legjobb, legizgalmasabb válogatás Agatha Christie novelláiból, de vannak benne élvezetes szövegek, amik tökéletesen feldobhatnak egy nyaralást. Különösen, ha kevés időd van olvasni, vagy esélyes, hogy időnként félbeszakítanak – hiszen a szövegek egyenként mindössze 20-30 oldalasak, így hamar el lehet olvasni őket. És nem mellesleg csodaszép egy példánya lesz a könyvespolcodnak.

Értékelés


Kinek ajánlom? Bárkinek, aki egy apránként is olvasható könyvet keres a nyaralásra, nyári pihenős estékre vagy utazgatáshoz.

"Ahogy Hastings is mondja, a holttesteknek megvan az a végzetes szokásuk, hogy folyton előkerülnek."
Kiadás: Helikon (2021)
Oldalszám: 320
Eredeti cím: Midsummer Mysteries (2021)
Fordította: Kállai Tibor, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Sipos Katalin, Prekop Gabriella, Katona Tamás, Kada Júlia
Műfaj: krimi, novella

Nyár… melegszik az idő, és szárba szökken a gonoszság is. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond.
Elő a nyugággyal, és élvezzük a csavaros történeteket, a tévútra vezető nyomokat! Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Te az AC novellákat vagy a regényeket preferálod?


Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a nyaralásra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Szentivánéji krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy nyári hangulatba hozzák az olvasót. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Szentivánéji krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Amikor az embert nagy stressz éri, az agy valami lényegtelen dologra igyekszik összpontosítani, amire később a legnagyobb részletességgel emlékszik, mert a stressz hatására mélyen bevésődik. Lehet ez valami teljesen lényegtelen részlet, például a látott tapéta mintája, de az ember nem felejti el soha többé."


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥


Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés