Elinor Cleghorn: A szenvedő nők

by - október 26, 2023

Ahogy idősödünk, egyre több aggasztó és félelmetes történet jut el legtöbbünk fülébe azzal kapcsolatban, mit tapasztaltak mások az egészségügyi ellátórendszerben. Az ilyen történetek többségének főszereplője nő – amely lehet azért is, mert a férfiak olyan fokú kényszert, hogy megosszák a negatív tapasztalataikat, de lehet azért is, mert az orvostudomány még mindig kivételezik a nőkkel. Történelmet hallgató ismerősömtől hallottam először a megdöbbentő tényt, hogy volt idő, nem is olyan rég, amikor a nőkre külön fajként tekintettek. Olyan élőlényre, amely nem húsból, vérből és csontból áll, hanem “hisztiből”, valamiféle kavargó, fekete, képlékeny anyagból, amely test ennélfogva teljesen máshogy működik, mint a férfié. Ekkor döntöttem el, hogy ha lesz lehetőségem, mélyebben utánaolvasok a témának.


Elinor Cleghorn könyvének ötletét saját kálváriájából merítette. Súlyos, életveszélyes autoimmun betegségét majdnem egy teljes évtizedig elbagatellizálzák az orvosok, tüneteit a fáradtság, esetleges terhesség jeleinek vélték, és elhajtották. Később, a második terhessége után a betegség elhatalmasodott rajta, amely majdnem az életébe került – és ekkor diagnosztizálták végül lupusszal. Negatív élményei felbátorították Cleghornt, hogy alaposabban utánanézzen annak, milyen jellegű megkülönböztetések érték a nőket az orvostudomány kialakulása óta. Az igencsak megdöbbentő, elkeserítő történeteket a Szenvedő nők című könyvében gyűjtötte össze.

A tartalma felöleli az emberiség egész történelmét. Abban a korszakban kezdünk, amikor lefektetik az orvostudomány alapjait: az ókori Görögországban. Hippokratész korában fedezhető fel az első bizonyíték arra, hogy a nőket méhükkel azonosították, így minden betegségükért ezt a szervet tették felelőssé. A következő fejezetekben megtudjuk, milyen egyéb abszurdumokkal bővült eme nézet az idők során, majd hogyan vált egyre elavultabbá. Ennek ellenére Cleghorn állítja, az évszázadok alatt berögzült téveszmerendszer mind a mai napig meghatározza az orvostudomány női testhez való hozzáállását.

"A nők rendelkeztek a legnagyobb biológiai – és társadalmi – értékkel bíró szervvel: a méhhel. A szerv birtoklása határozta meg a nők feladatát, ami pedig a szülésben és a gyermeknevelésben fejeződött ki."

Mivel az orvostudomány szemében mindig is a méh határozta meg a nőt, és minden betegség okát ennek környékén is keresték, a Szenvedő nők nagyrészt nőgyógyászati témákkal, betegségekkel foglalkozik. Szóba kerül például az endometriózis, szülés, menopauza, menstruáció – illetve az ezekkel kapcsolatos régi, ma már abszurdabbnál abszurdabbnak számító nézetek. De időnként egyéb betegségekről is esik szó, mint például a lupus.

Maga a könyv kevésbé ismeretterjesztő, sokkal inkább tudományos jellegű. Mind megfogalmazásában, mind stílusában jobban hasonlít doktori értekezésre, mint nagyobb olvasóközönségnek szánt könyvre. Viszonylag olvasmányos ugyan, de nehezen értelmezhető, emészthető. Rendkívül sűrű a szöveg, hosszúak a fejezetek és több témát járnak körül, amely miatt többnyire nehezen követhető a tartalom. Ez azonban inkább figyelmeztetés a leendő olvasók számára, mint minőséget érintő negatívum.

"A nők elnémítása és megfosztása a hangjuktól a férfiak teremtette világ alapfeltétele."

Van viszont valami, amelyet inkább tartok negatívumnak: az erős feminista felhangját. Ugyan ilyen történetek mellett, amelyeket ez a könyv tartalmaz, nehéz nem megharagudni a férfiakra, de egy ennyire tudományos műnek nem szabad felkeltenie még csak a gyanút sem a szerző személyes véleményének irányát illetően. Nem tragikus mértékű a szöveg szubjektivitása, egy feminista könyv esetében fel sem tűnt volna, de egy tudományossal szemben mások az elvárások.

Cleghorn a kutatását saját történetével egészítette ki, pontosabban azzal a körülbelül 7 évvel, amikor rejtélyes tünetekkel küzdött, és amelynek a végén a lupus nevű autoimmun betegséget diagnosztizálták nála. Szerintem igenis volt létjogosultsága ennek a részletnek a kutatásán kívül, noha látványos módon próbált a lehető legtömörebben összefoglalni a történetét, hogy a személyessége ne vegye el a figyelmet a központi témáról.

Összességében a Szenvedő nők nem könnyű olvasmány, mind tartalmilag, mind a kivitelezését tekintve. Rengeteg konkrét történetet oszt meg velünk a múltból, sokszor teljes nevekkel, emiatt valahogy még inkább hátborzongató minden egyes részlet. Egy biztos, ha elolvasod ezt a kutatást, nem valószínű, hogy ugyanolyan romantikus módon fogsz tekinteni az időutazás gondolatára, mint előtte. Olyan nőknek ajánlom ezt a könyvet, akik tudatosabban szeretnék kezelni az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos teendőiket, vagy esetleg személyesen is tapasztaltak a nemükből adódó hátrányos megkülönböztetést, és szeretnék megérteni az okát.


5 / 4 csillag

Kiadás: Park (2023)
Oldalszám: 540
Eredeti cím: Unwell Women (2021)
Fordította: Szécsi Noémi
Műfaj: ismeretterjesztő

Elinor ​Cleghorn tíz évvel ezelőtt lett először rosszul. Hosszú éveken át úgy bántak vele, mintha a tünetei pszichoszomatikusak lennének, majd autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála. Miközben megtanult együtt élni kiszámíthatatlan betegségével, kutatni kezdte az orvoslás történetét. Szenvedésre, misztifikációra és téves diagnózisok frusztráló örökségére bukkant.

A Szenvedő nők arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon miért hagyta cserben az orvoslás a nőket. Miért tartották a férfi orvosok a nők testét olyannyira bonyolultnak és félelmetesnek, hogy másképp kezelték, mint a férfiakét? Cleghorn úttörő módon tárja fel a nők gyógyításának gyakorlatát az ókortól kezdve az európai boszorkányperek elterjedéséig, a hisztéria gyűjtőfogalmának hajnalától a hormonok, a menstruáció, a menopauza megértésének első lépéseiig.

A könyv esettörténetei azokat a nőket mutatják be, akik szenvedtek, és azokat a férfiakat, akik hagyták őket szenvedni. Rámutat, miként vált a rosszullét elfogadottá, és arra is, hogy a változás milyen régóta esedékes. Az igazság a testben és a szenvedő nők vallomásaiban rejlik – akiknek az élete múlik azon, hogy az orvostudomány megtanul-e olvasni belőlük.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


A Park Könyvkiadó különleges kiadványt hozott el a hazai olvasók számára. Elinor Cleghorn: Szenvedő nők című munkája az orvostudomány fejlődésének női perspektíváit tárja fel az ókortól napjainkban, figyelmet fordítva az egyes korok szemléletére, az orvoslásnak a női testhez és betegségekhez való kapcsolatára. A Blogturné Klub öt bloggerének társaságában megismerhetitek a kiadványt, és a Kiadó jóvoltából játékunkon nyerhettek is egy példányt a könyvből.

Nyereményjáték

A könyv az egyes korszakok kiemelkedő nőjogi alakjait is bemutatja röviden, így a turnéhoz tartozó nyereményjátékban egy kis nyomozásra invitálunk titeket. Ismerjünk meg együtt közülük ötöt! Minden állomáson találtok egy-egy rövid ismertetőt a nők jogai, lehetőségei mellett kiálló személyekről. A feladatotok, hogy a nevüket beírjátok a Raffelcopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

1828-ban született viktoriánus nőjogi aktivista, aki a nők jobb oktatáshoz való joga mellett a női választójogért is harcolt. Egyik fő műve 1869-ben jelent meg Woman’s Work and Woman’s Culture (Nők munkája és nők kultúrája) címmel.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés