Katty Kay, Claire Shipman: Az ​önbizalom kódja nőknek

by - január 17, 2021


Gondolom, nem mondok semmiféle újdonságot azzal, hogy én magam mindig is erősen küzdöttem az önbizalomhiánnyal, és éppen ezért szívesen veszek kézbe bármilyen ezzel kapcsolatos olvasmányt. Korábban is próbáltam már fényt deríteni az önbizalom kódjára a szerzőpáros másik, fiatalabb korosztálynak szóló könyvével, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Nem csupán azért, mert 7-8 éveseknek írták – szerintem tele van olyan élethelyzetekkel (és ezáltal olyan megoldásokkal), amelyek magyar iskolákban nehezen elképzelhetők. A csalódás mégsem tartott vissza attól, hogy a nőknek szóló verzióval is próbát tegyek. Sokkal jobb, de mégsem az igazi.

Azt, hogy miről szól Az önbizalom kódja nőknek, nem szükséges hosszan magyarázni – azt viszont igen, milyen módon foglalkozik ezzel a témával. Katty Kay és Claire Shipman elsősorban mások, a kérdéskörrel kapcsolatos kutatásait gyűjtötték össze, írták le és elemezték, majd a belőlük levont következtetéseiket tálalták számunkra. Emellett interjúkat készítettek különféle társadalmi osztályba tartozó, különböző foglalkozást űző emberekkel is a saját önbizalmukkal kapcsolatban.

A szerzők utánajártak többek között annak, a genetikától függ-e az önbizalom mértéke, és ha igen, melyik gén határozza ezt meg? Milyen különbségek vannak férfiak és nők között ezen a téren, illetve ezek miből fakadhatnak? Milyen rokon fogalmai vannak, és ezek hogyan kapcsolódnak össze a magabiztossággal? És hogy a fogalom különböző meghatározásai alapján mennyi különböző irányból lehet megközelíteni a kérdést?

A témában készült interjú kosárlabdázóval és vezérőrnaggyal, diákkal és tanárral, íróval és pszichológussal. Egyaránt nyilatkoztak olyanok, akiknek még nem volt lehetőségük bizonyítani, de az önbizalomhiány ezt jelentősen meg is nehezíti számukra; olyanok, akik már rengeteget tettek le az asztalra, mégsem érzik magukat elegendőnek; illetve olyanok is, akikből árad a magabiztosság, hiszen minden kétséget legyőztek már magukban.

Az önbizalom kódja nőknek nem egy pontról pontra összeállított listát ad arról, hogyan kell felépíteni a magabiztosságunkat nulláról 100%-ra, de nem is lehet vádolni azzal, hogy semmit sem tesz az ügy érdekében. Lényegében a kód ebben a rengeteg interjúban, kutatásban és kísérletben van, amit a szerzőpáros relevancia szerint összegyűjtött, olvasmányosan megfogalmazott és közérthetően tálalt számunkra – innentől kezdve pedig már csak rajtunk múlik, hogyan hasznosítjuk ezt a rengeteg tanulságot.

Bár a szöveg egy ilyen jellegű irományhoz képest elég gördülékeny, ezt néha egészen furcsa eszközökkel sikerült csak elérni. Nem értettem például, miért tartották jó ötletnek egész bekezdéseket szentelni annak a leírására, hogyan jutott eszükbe felkeresni az adott kutatót, milyen utat tettek meg a laborban (mármint konkrétan a folyosókon), illetve milyen műtárgyakat láttak közben. Minimum 50 oldallal le lehetne rövidíteni a könyvet, ha kihúznánk belőle ezeket az abszolút felesleges sorokat. De amellett sem tudok elmenni szó nélkül, hogy a kötet csaknem negyede ugyanannak a gondolatmenetnek az ismételgetéséből áll, ami tovább növeli az értelmetlen szópazarlás itt egyébként is magas mértékét.

Ha azonban leszámítjuk ezeket a sokszor már-már bosszantó elemeket, egy érdekes és részletgazdag szöveget kapunk, ami többféle megvilágításban tálalja nekünk az önbizalom kérdését. Általa megérthetjük például, miért keletkeznek bennünk, nőkben ezek az önsorsrontó gondolatok, amelyek megakadályozzák, hogy kiteljesedjünk és elérjük, amit akarunk.

A könyvben – érdekes módon – leginkább azok a részek fogtak meg, amelyek az önbizalom biológiai vonatkozásait taglalják. Van például egy szakasz, ahol a női és férfi agy közötti különbséget taglalják (de a nemek összehasonlítása átszövi az egész könyvet). A kedvencem viszont a hormonális tények, különösen a dopamin és a szerotonin szerepe, és hogy a mennyiségük mennyiben határozza meg a gondolatainkat, hozzáállásunkat a dolgokhoz.

Összességében annyira nem vagyok csalódott Az önbizalom kódja nőknekkel kapcsolatban. Bár valamivel többet vártam tőle az alapján, milyen bestseller lett odakint, de így is tele van értékes és elgondolkodtató részletekkel. Rengeteg újdonságot tudott mondani, és rávilágított olyan összefüggésekre, amelyekre magamtól nem biztos, hogy rájöttem volna. Végig jegyzeteltem a könyvet, nektek is ezt ajánlom, ha úgy döntötök, nekivágtok.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kíváncsi, miért vagyunk mi, nők ekkora hátrányban önbizalom terén a férfiakhoz képest, és mit tehet, hogy ezt behozza.

"Azok a nők, akik nem felelnek meg az általánosan elfogadott szépségeszménynek, szociálisan hátrányt szenvednek – mondta Glass. – Nem alakul ki szociális háló körülöttük, mindenki kevesebbet vár tőlük."
Kiadás: Partvonal (2020)
Oldalszám: 296
Eredeti cím: The Confidence Code: The Science and Art of Self-Assurance (2014)
Fordította: Kertész Edina
Műfaj: önfejlesztő

Önbizalom. Mindannyiunknak szüksége van rá, de sokszor elérhetetlennek tűnik. Vajon a szerencsés kiválasztottak génjeibe van kódolva, vagy akárki felépítheti magában? Miért küzdenek még a legsikeresebb nők is kétségekkel önmagukat illetően? Mi az önbizalom titka, és hogyan lehetsz magabiztosabb?
Az önbizalom kódja nőknek szerzői, Katty Kay és Claire Shipman újságírók az önbizalom génje után kutatva, pszichológus szakembereket is megkérdezve arra jutottak, hogy ez a fontos tulajdonság az agyban gyökerezik. Ennek fényében elmagyarázzák, miképpen kezdj el cselekedni és kockázatot vállalni az önbizalmad tudatos növelése érdekében, s milyen hatással lesz mindez az agyműködésedre. Könyvükben tehát megmutatják, hogyan lehetsz az igazi önmagad. Tapasztald meg te is az önbizalom erejét, aztán csak figyeld, hogyan változik ettől az életed!

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Te el fogod olvasni?


A lányok után ezúttal a felnőtt nőket szólítja meg önbizalom témában Katty Kay és Claire Shipman, ugyanis tavaly év végén megjelent Az ​önbizalom kódja nőknek könyvük a Partvonal Kiadó jóvoltából. A szerzőpáros egy igencsak nehéz feladatot tűzött ki célul, szeretnék ugyanis megtalálni a választ arra, hogy a nők miképpen legyenek magabiztosabbak, azaz feltörnék az önbizalmunk kódját. Amennyiben felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Nyereményjáték

Bátor és sikeres nők után kell nyomoznotok a mostani a játékunkban. Minden állomáson találni fogtok egy leírást olyan nőkről, akik hősnők és úttörők voltak életük során. A feladatotok a leírás alapján beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a nő nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Az első brit nő, akinek volt bátorsága ahhoz, hogy politikai eszközökkel is felvegye a küzdelmet a női egyenjogúságért. 1903-ban megalapította a Women’s Social and Political Union-t  (WSPU), vagyis a Nők Szociális és Politikai Egyesületét, aminek legfőbb célja a nők szavazati jogának kiharcolása volt.


Állomáslista

01.17. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés