Taylor Jenkins Reid: Szikrázó ​Malibu

by - szeptember 23, 2023

Taylor Jenkins Reidet valószínűleg nem sok embernek kell bemutatnom, ugyanis az Evelyn Hugo hét férje című irománya a megjelenése óta nagy erőkkel tarol a magyar könyvpiacon is. Bár ezt még nem olvastam tőle, de egy másik művéhez, a Daisy Jones & The Six-hez – amely szintén hatalmas szenzációt okozott a közelmúltban – már volt szerencsém. Igaz, számomra sem ez, sem a Szikrázó Malibu nem közelítette meg azt a szintet, amely miatt én is beszállnék a TJR-t istenítő rajongók táborába. Nem tartom őket rossz könyveknek, egyszerűen csak nem sikerült meglátnom az okát annak, amiért ilyen mértékű tisztelet övezi a szerző nevét más, hozzá hasonló alkotóéhoz képest. Mindenesetre az is igaz, hogy a Szikrázó Malibu sokkal inkább elnyerte a tetszésemet, mint a Daisy Jones – lássuk, miért!


Malibuban a száraz levegő és a perzselő hőmérséklet okán nem meglepő, ha olykor-olykor tűzvész pusztítja a tájat, és vele együtt az ott lakók otthonait. Csakhogy a katasztrófák egy részét az emberek okozzák. Így pusztul el a híres szörfös-modell, Nina Riva otthona is, éppen az évente megrendezésre kerülő, vad Riva-parti éjszakáján, 1983-ban. A Szikrázó Malibu azt az eseményláncolatot meséli el nekünk, amely az ez évi tűzvészhez vezetett – melyben nem csak az aznap történései, hanem a múlt is nagy szerepet játszik.

A Szikrázó Malibu tehát két idősíkon játszódik. A jelenben a buli napját követjük végig, megismerve a főszereplőnket, Ninát és három testvérét, akikkel rendkívül szoros a kapcsolata. Kiderül viszont, hogy mindannyiuknak van valamilyen titka egymás előtt, amelyet már nem tudnak sokáig magukban tartani. A másik idősík természetesen a múlt, amelyben a szüleik (June és Mick Riva) kapcsolatáról és a nehézségeikről kapunk valamiféle képet, valamint arról, milyen úton jutottak el a testvérek a szegénységből a sztárokkal telezsúfolt malibui villáig.

Ez a regény valószínűleg éppen azért a két dolog miatt áll olyan távol tőlem, amely miatt annak idején a Daisy Jones & The Six is. Az egyik ilyen a környezet. Én mindig is tipikusan az őszi-téli lány voltam, akit igenis lenyűgöz a hygge életmód, az őszi faleveleknél szebb látványt nem ismer, és gyerekként a kedvenc időtöltése a finnországi, kétméteres hóbuckákon való csúszás-mászás volt. Ennél jobban nem tudom érzékeltetni, mennyire nem az én világom Malibu örök nyári forrósága, homokos tengerpartjai, na meg az a féktelen, vad bulizás, ami a Riva-partit, és egyben a regény fő eseményét jellemzi.

"Mert Malibunak már csak ilyen a természete: égnie kell."

A másik, természetesen nyomósabb indok már a cselekményhez köthető. Sajnos a regény jelentős többségét végigkísérte számomra az az érzés, hogy semmi olyasmit nem olvasok, amellyel máshol ne találkoztam volna már. A fordulatok, de különösen June és Mick Riva története rettenetesen kiszámítható és sablonos volt, az első szótól az utolsóig. A cselekmény csupán akkor kezdett érdekessé válni, amikor (egy szerencsétlen eset következtében) Nina nagyobb szerepet kénytelen vállalni a család életéből. Az ekkor fellépő érzelmek, problémák, folyamatok már felkeltették a kíváncsiságomat. Ezért tetszhetett jobban a Szikrázó Malibu a Daisy Jones-nál: a végére képes volt izgalmasat, már-már kiszámíthatatlant is produkálni.

A bejegyzéseimet mindig igyekszem spoilermentesen megírni, ebben a bekezdésben azonban muszáj részleteznem azt a néhány oldalt, amely megmentette számomra a teljes történetet. (SPOILER) Ez lényegében a tetőpont, melyben a Riva-gyerekek szembenéznek azzal az emberrel, aki tönkretette az életüket: az édesapjukkal. A végtelenül önző Mick Riva egyszer csak észreveszi, hogy ismét teljesen egyedül maradt, ezért elhatározza, hogy ráakaszkodik a gyerekeire, amíg nem talál magának másik feleséget. Csakhogy megdöbbenésére a gyerekei nem kérnek belőle. Eleinte azt hittem, nagy családi egymásra találás lesz a vége, de igencsak elégedett voltam, amikor kiderült, hogy ehelyett mindannyian megtagadják az apjukat. Kevés olyan történetet olvastam eddig, amelyben a szerző felül merte bírálni a manapság még mindig rettenetesen domináns felfogást a család, és legfőképpen a szülők szentségéről, ez a könyv pedig éppen ezt teszi. Még mindig túl kevesen beszélnek arról, hogy igenis gyakoriak a diszfunkcionális családi kapcsolatok, és vannak olyan szülők, akik egyszerűen nem valók szülőnek. Hogy a család is ugyanúgy (sőt, jobban) tud bántani, mint bárki más, és hogy igenis rendben van, ha megszakítod a kapcsolatot az ilyen emberekkel. Számomra ez a könyv a megerősítése életem első 20 évének legnagyobb tanulságának: a család csak addig szent, amíg jól érzed magad benne. Ha valaki egész életedben bántott, az később is bántani fog, és jobb távol tartanod magad tőle, mint szenvedni. (SPOILER VÉGE)

Összességében a Szikrázó Malibu igazán vegyes érzéseket keltett bennem. Rengeteg izgalmasabb és érdekesebb könyvet fel tudnék sorolni, amivel sokkal szívesebben tölteném az időmet; a túlnyomó többsége érdektelen körítéssel töltött, a történetvezetésének dinamikája pedig nem üti meg a mércémet. Mégis, az utolsó ~50 oldal miatt nem bánom, hogy elolvastam. Rég került a kezembe olyan könyv, amely ennyire tisztán tükrözi az életfilozófiám egy részét, pláne azt a részét, amellyel nagyon sokan vitatkoznának. Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok erről a végkifejletről!


5 / 3,5 csillag

Kiadás: Könyvmolyképző (2023)
Oldalszám: 384
Kiadói sorozat: Arany pöttyös könyvek
Eredeti cím: Malibu Rising (2021)
Fordította: Benedek Dorottya
Műfaj: romantikus, thriller, történelmi fikció

„Reggel ​hét órára Malibu partszakasza lángokban állt.”

Malibu, 1983 augusztusa. Elérkezett Nina Riva éves nyár végi bulijának napja, és a várakozás izgalma a tetőfokára hág. Mindenki a híres Riva testvérek kegyeit keresi. Nina tehetséges szörfös és szupermodell, Jay szörfbajnok, Hud ismert fotós, Kit pedig a többiek imádott kishúga. A testvéreket mindenki elragadtatott csodálattal figyeli egész Malibuban és még azon túl is – főleg mivel a legendás énekes, Mick Riva gyerekei.
Csupán egyetlen ember nem várja kitörő lelkesedéssel az év partiját: maga Nina. Ó, és talán Hud sem, mert már rég ideje lenne megvallania valamit a fivérének, akivel születésüktől fogva elválaszthatatlanok. Jay azonban számolja az estig hátralévő perceket, hiszen a lány, akire állandóan gondol, azt ígérte, eljön. Kitnek is megvannak a maga titkai – például egy vendég, akit a többiek tudta nélkül hívott meg. Éjfélre a buli teljesen kicsúszik a testvérek irányítása alól, ám a hajnali első szikra előtt még tele vannak a poharak, szól a zene, és a család generációit formáló szerelmek és titkok mind felszínre kerülnek.

A Szikrázó Malibu egy család felejthetetlen éjszakájáról szól, amikor mindannyiuknak el kell dönteniük, mit tartanak meg az életüket alakító örökségből… és mit hagynak maguk mögött.

Hagyd, hogy magával ragadjon! Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!



Taylor Jenkins Reid nevét nem sok embernek kell bemutatnunk. Miután a világ többi részét letarolta a könyveivel, megérkezett Magyarországra is, ahol hasonló sikereket ért el. Az Evelyn Hugo hét férje és a Daisy Jones & The Six után ezúttal a Szikrázó Malibu című könyvét olvashatjuk magyarul, szeptember 26-tól, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a történetről!

Nyereményjáték

A játékunkban ezúttal nem másra, mint a szerzőre fókuszálunk. Az állomásokon felteszünk egy-egy kérdést a szerzővel kapcsolatban, melyre nektek meg kell találnotok a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mi volt Taylor Jenkins Reid első munkája?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09.23. Readinspo
09.29. Pandalány olvas

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés